Mikor lehet érezni az első rugásokat?

Az első terhességem folyamán a férjem már kb. 10 héttől minden este a hasamra tette a kezét és reménykedett benne, hátha lehet már valamit érezni. Én persze csak legyintettem: ugyan már, félidőig semmi esély rá, hogy bármit is érzékeljünk a magzat mozgolódásából.

És így is volt. Emlékszem, az egyik ilyen szokásos estén ahogyan a hasamra tette a kezét, éreztünk mindketten egy pukkanást. Én nem akartam elhinni, hogy ez az volt, de mi más lehetett volna? Ekkor már pár nappal túl voltam a 4 hónapon. Ezután hetekig semmi nem történt, majd 5 hónap környékén kezdett el hirtelen mozogni. Pontosabban egyik napról a másikra éreztem, hogy mozog. De tényleg így volt. Egyik nap még semmi, aztán a másik naptól óránként éreztem a mozgást.




Ez egyébként nagyon megnyugató érzés volt. Nem tudom, Nektek volt-e már olyan, hogy a terhesség elején egyszer csak rátok jön egy érzés, hogy mi van, ha valami nincs rendben? Hiszen kezdetben semmi visszajelzés. Nekem folyton ez volt. Amikor már 2-3 hete nem látott doki, elkezdtem stresszelni, hogy mi van, ha nem is él már a magzat? Tudom, hülyeség, de egyszerűen nem tudtam mit kezdeni ezzel az érzéssel.

Amikortól lehet érezni a mozgását, már nincs ilyen dilemma. A végén már sokszor azt kívántam, ne mozogjon már ennyit, mert sokszor fájt vagy mondjuk nem tudtam tőle elaludni.

Na de áttérnék a második terhességre. Ekkor már tudtam, mire kell figyelni és már 12 héttől meg mertem volna esküdni, hogy ha figyelek, érzem amikor átfordul, sőt, néha gyenge rugásokat is. Szerintem ez butaság, mert biztosan nem azt éreztem, mégis olyan jó lett volna…




Viszont amin nagyon meglepődtem: kb. a 16-17. héttől (3,5 hónap) bizonyos testhelyzetekben határozottam éreztem a rugásokat. Pl. ha az íróasztalhoz leültem keresztbe tett lábbal, vagy alacsony székre előrehajolva – tehát amikor picit kevesebb helye volt – mindig éreztem. A 18. hétnél már néha olyankor is éreztem, amikor álltam. Hihetetlen, hiszen ez nagyon korai, viszont ezek már tutira rugások voltak, összekeverhetetlen érzés.

Milyen furcsa, hogy a két terhesség alatt mekkora különbséggel éreztem először. 3,5 és 5 hónap, nem mindegy. Sokat gondolkoztam rajta, hogy ez amiatt lehet, mert már tudom, mire kell figyelni? De nem… annyira határozott érzés, hogy ezt tudatlanul is bárki megérezné.

Sokak szerint a rugások érzékelése egyfajta kötelék anya és magzat között. Ha nem tudod, hogy terhes vagy, akkor például nem is fogod érezni az egész terhesség alatt a mozgásokat. Nagyon furcsa megközelítés ez is.




Nektek mi a tapasztalat a terhességek folyamán? Valóban a másodiknál korábban éreztétek, vagy ez csak tévhit?

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon! 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Segítség babakocsi választáshoz

Hol lehet csinos és kényelmes kismamaruhát venni?

Kezdő lépések a kicsi nyelvtanításához

Orrszívás – mit kell tudni róla és melyik orrszívó a legjobb?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.