Roidmi X30 akkumulátoros porszívó teszt

A porszívó vásárlásomat 1 év utánaolvasgatás előzte meg. Először az Electrolux, Rowenta márkákkal szemeztem, de a Karchertől kezdve a Dysonig mindent végigböngésztem. Viszont minden porszívóban volt, ami nem tetszett. Vagy a kinézete nem fogott meg, vagy az árát tartottam túlzónak, vagy a kiegészítők hiánya (vagy drága beszerzése) zavart. Még végül véletlenül botlottam bele a Roidmi márkába…

Mindent tudott, amire vágytam: extra nagy szívóerő, felmosó funkció, kijelző, hosszú akkumulátor élettartam, szuper design. De az ár volt az, amin felakadtam: ugyanis túl olcsó volt. Egy Philips, Dyson vagy Electrolux márkának a hasonló porszívója 180.000-300.000 Ft között mozog, míg a Roidmi már 80.000 Ft-ért megvásárolható (akciótól, kereskedőtől függően). Annyira olcsó volt, hogy egy hónapba tellett, mire az interneten fellelhető összes review elolvasása után végre meggyőztem magam: nem átverés, ez kell nekem!

Kibontás, tartozékok

Maga a kibontás is nagy élmény volt. A tartozékok gondosan be vannak csomagolva valami nagyon puha fóliába. Egy fél órás program volt, mire mindent kibontogattam. Ekkor döbbentem rá, mennyi minden is jár hozzá! Ezt majd később részletezem.

Használat, szívóerő

Mi a fenére vártam eddig? Miért nem vettem meg korábban? A szívóereje egyszerűen fantasztikus. Tud annyit, mint a 80.000 Ft-os, konnektoros Electrolux porszívóm. A szívóereje 3 fokozatban állítható. Normál padlóra bőven elegendő a leggyengébb fokozat, az is mindent összeszed. Ha a padlón vannak kis földdarabkák, kavicsok, azt is felkapja. Ritka, hogy esetleg a 2. fokozatba kell kapcsolnom miatta. Szőnyegen viszont én mindig a max. fokozaton porszívózok. Hihetetlen, mit ki nem szed belőle. Amikor megvettem, akkor az első pár hétben teszteltem, de még a 10. szőnyegporszívózáskor is hihetetlen mennyiségű koszt szedett ki a szőnyegből. Nagyon szeretem, hogy a kanapé alá is be tudok nyúlni vele, mert kiegyenesíthető a feje. A portartály pedig egyszerűen üríthető, azt is nagyon szeretem. Lepattintom, a kuka fölé tartom, és ott az alja kinyílik, kirázom a port és tehetem is vissza.

Meddig bírja az akksi?

Sokan félnek az akksiidőtől, de teljesen alaptalan. Ijesztőnek tűnik, hogy még a legkisebb fokozatnál majd 60 perc az üzemidő, addig a legerősebb fokozatra kapcsolva max. 12 perc. De hidd el, ez bőven elég. Nekünk 100nm2-es a házunk. A nappaliban és a gyerekszobában van egy-egy nagyszálú szőnyeg. Az egész házon átmegyek kb. 10 perc alatt, ekkor max. fokozatra kapcsolva már csak 10 percet mutat a kijelző. A szőnyegekkel kb 2-2 percet bíbelődök, így mire végzek a nagytakarítással, még mindig félig van az akkumulátor. Ha tényleg nagyon alaposan szeretnék körbetakarítani, akkor is elegendő az akksiidő. Igazából hamarabb kifáradok, minthogy lemerüljön.

Chillhouse – Stílusos kabin az Alföld szívében

Kiegészítők

Megmondom őszintén, a kiegészítőket ritkán használom. Hiszen legtöbbször azért a padlót kell takarítani. Én napi szinten néha 2-3x is átszaladok a bejáratnál és konyhánál, így mindig csillog-villog a padló.

A kiegészítők közül legjobban az a hosszú, rugalmas cső tetszik, autótakarításra szoktam használni. Nagyon kényelmes, hogy egyszerűen csak kiviszem az autóhoz a kis porszívót, és a rugalmas csővel mindenhová beérek.

A hosszú vékony csövet ritkán használom, de ha valami szűk helyre kell beérni vele, akkor tényleg jó. Csak ritkán van ilyen alkalom 🙂 Itt viszont hiányolom az egyenes cső fejére tehető kis szöszös véget. Nem tudom mi a neve, de a legtöbb porszívóhoz adnak ilyet és nagyon hasznos tud lenni, hogy ne karcoljuk össze a tisztítandó felületet.

A kanapéhoz adott kefét csak félévente egyszer veszem elő, amikor lehúzom a kanapéhuzatot és az alárakodott kekszdarabokat szedem össze. Nagyon jó egyébként, sajnálom is, hogy nem tudom többet használni. Akinek viszont kisállata van, annál ez napi szinten elő fog kerülni és imádni fogja, nagyon kényelmes vele a kanapé takarítása. Illetve akinek az autóban nem bőrülés van, ott is jó kiegészítő.

A legnagyobb meglepetés számomra a portörléshez hirdetett szöszös fej volt. Szemfényvesztésnek gondoltam, de nagyon jó vele a portörlés, magam sem gondoltam volna. Porszívózás után gyakran átszaladok vele a polcokon, tényleg felszedi a port. Persze az időnkénti nedves takarítást nem váltja ki, de a napi takarításban nagy segítség.

Felmosó funkció

Én kifejezetten ezért választottam ezt a modellt! Vannak ennél jobb, cserélhető forgófejes felmosók is, de én úgy gondoltam, hogy az időnkénti nagytakarításnál a felmosást úgysem lehet kiváltani vele, hiszen nincs az a forgófej, ami sarkokat is tökéletesen kitakarítja. Viszont én a sötét padlónkon folyamatosan azzal küzdök, hogy minden apró por meglátszik rajta. Ha pl. vizes lábbal végigmegyünk, vagy beszaladunk poros talpú cipővel, rögtön olyan, mintha egy hete nem takarítottam volna.

Szempont volt a választásnál, hogy felmosáshoz a fejet ne kelljen cserélni, mert az macera… ebbe teszek vizet, az alját kicsit megnedvesítem, és már fel is csatolhatom a normál szívófejre. Amikor alapvetően nincs nagy kosz a lakásban, akkor porszívózással együtt szoktam felmosni. Itt viszont vigyázni kell, hogy előre tolhatod amerre akarod, de visszafelé csak azon az útvonalon, mert ugye fontos, hogy először porszívózzon, aztán felmosson. Amikor kicsit nagyobb a kosz, akkor először inkább nagyjából felporszívózok és utána jön a feltörlés.

Nekem tökéletesen bevált arra, amire terveztem. Szinte minden nap átszaladok a bejáratnál és a konyha részen a felmosóval, így mindig csillog-villog a padló. Néha azért szükség van a normál felmosóra, viszont még régen hetente mostam fel, most elég két-háromhetente is.

Nem áll meg a saját lábán, nem gond?

Sok helyen írták, hogy félnek attól, hogy eldől. Nekem nagyon kellemes csalódás volt, hogy bár önmagában nem áll meg, viszont falnak támasztva igen. A hátsó részén van egy kis rugalmas gumis borítás, így a falnak támasztva stabilan megáll. Bárhol, bármilyen falon és tényleg nem dől el! Soha!

Telefonos alkalmazás

Telepíthető egy telefonos alkalmazás. Ezt mindenképpen érdemes letölteni, mert beállíthatod rajta, hogy bekapcsoláskor melyik fokozaton induljon, a kijelző a %-ot vagy a hátralévő időt mutassa, valamint hogy töltés közben be legyen-e kapcsolva a kijelzője. Ezeket igazából egyszer fogod beállítani, de akkor nagyon hasznos tud lenni.

Az applikációban láthatod még, ha a hepa szűrőjét takarítani kell, ez hasznos tud lenni. Bár én szét szoktam szedni sokkal hamarabb, mint az applikáció jelezné. Az sosem lehet gond, ha gyakrabban takarítom.

Összegzés

Nagyon elégedett vagyok a porszívóval. Bánom, hogy nem vettem meg korábban, mert tényleg teljeskörűen kiváltja a normál vezetékeset. Ár/érték arányban szerintem verhetetlen, el sem tudom képzelni, mivel tudhat többet egy 250.000 Ft-os Dyson. Nagyon szeretem, hogy nem kell a vezetékkel bíbelődni, mindent felszív, használhatom az autóban is és még akár pókhálózni is tudok vele.

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Korábbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.