Lombik program – Hogyan zajlik a beültetés (ET, embryo transfer)

Végigmentetek a kezelésen, leszívták a petesejteket, és mostmár csak a beültetés van hátra. Szeretném elmondani Neked, hogy mire is számíthatsz a nagy napon!

Ilyenkor általában nem kell reggel nyitásra odamenni, a beültetéseket valamivel később szokták végezni, 9-10 óra körül.

A “frissen” megtermékenyült és fagyasztott petesejtek beültetése között technikailag nincs különbség. Viszont némi eltérés azért van a tervezhetőségben.

Amennyiben fagyasztott petesejtet fognak felébreszteni, van rá egy pici esély, hogy nem ébred fel. Ezt csak a beültetés előtt 1-2 órával tudják megmondani, de ennek tényleg kicsi az esélye. Viszont itt már tudod, hogy a fagyasztott petesejt milyen osztályozást kapott és azt is tudod előre, hogy hány darab kerül majd beültetésre (amennyiben több is rendelkezésre áll).

“Friss” embriónál nem tudod előre azt sem, hogy hány termékenyült meg, így itt szintén reggel fogsz vele szembesülni. Az én két lombik kezelésemnél először 9 petesejtből 1 termékenyült meg és az sem végződött terhességgel, a második alkalommal viszont 4-ből 2 is megtermékenyült. Így nem lehet a leszívott peték számából semmire sem következtetni… Ha 1 embrió áll rendelkezésre, az egyszerűbb eset. Ha több, akkor az orvos megvizsgálja a kórtörténeted és megtekinti az embriók osztályozását, és ez alapján döntik el, hogy hány kerül beültetésre.

Elméletileg a beültetés napján a konzultáción tudjátok ezt megbeszélni az orvossal, de vannak speciális helyzetek. Nálunk pl. egyszer két embrió termékenyült meg, és reggel 8-kor csörögtek (9-re volt időpontunk), hogy MOST AZONNAL döntsünk, hogy 1 vagy 2-t ültessenek be, mert ha csak 1-et, akkor a másikat azonnal lefagyasztják, mivel olyan szépen fejlődik, hogy már nincs egy óránk eldönteni, mert addigra olyan fejlettségi szakaszba ér, hogy már nem lesz fagyasztható. Szóval fel kell készülni az ilyenre is, jobb, ha ezen agyaltok egy kicsit a pároddal a beültetés előtt.

Pl. első lombiknál biztos, hogy csak 1-et ültetnek be, de ha már harmadjára futtok neki, akkor valószínűleg felajánlja az orvos, hogy próbáljátok meg a kettőt. Én úgy vettem észre, hogy még 20 éve a sikerességi ráta volt a cél és inkább többet ültettek be, ma már figyelembe veszik azt is, hogy lehetőleg minél kevesebb legyen az ikerterhesség.

Tehát először az orvoshoz kell bemennetek és ott megbeszélitek, hogy hány embriót fognak beültetni. Ezt követően át kell menni a műtős részlegre. Itt mindig összevárják az aktuális orvos pácienseit, hogy az orvos egy beöltözéssel az összes beültetést el tudja végezni.

Teljesen be kell öltözni műtős öltözetbe. Csak a melltartó maradhat és kapni fogsz egy nagyon szexi hátul nyitott ruhát és egy lepedőt, amit magad köré tekerhetsz, hogy ne virítson ki a hátsód 🙂 Hajháló, maszk, a lábra zacskó, szóval teljes öltözet. Az órát is le kell venni és nem hozhatsz magaddal semmit sem (pl. telefon).

A beöltözés után egy kényelmes, foteles váróba ültetnek, ahol a többiekkel együtt várjátok az orvost. Általában várni kell rá 20-30 percet.

Amikor szólítanak, egy nővér bekísér a műtőbe, ahol nagyon sokan lesznek. Az orvos, néhány nővér és egy biológus is jelen van. Először mikroszkóp alatt megnézheted az embriót. Siettetnek, de nyugodtan szánj rá 10mp-et, és jól nézd meg, nem mindennap lát ilyet az ember.

Ezután fel kell feküdni a műtőasztalra, ami gyakorlatilag egy nőgyógyászati lábfelrakós asztal. Ultrahanggal megvizsgál az orvos, majd felhelyezi azt a szörnyű fény bigyót, majd felhelyez egy katétert. Rosszul hangzik, de igazából nem lehet érezni szinte semmit, kicsit sem fájdalmas beavatkozás. Elvégzi a beültetést, de még nem szabadulsz, mert a biológus leellenőrzi, hogy biztosan nem maradt-e az embrió a katéterben.

És a legjobb rész: készít egy ultrahangképet az embrióról. Na most ez így nem teljesen igaz, mivel az embrió csak mikroszkóp alatt látható. Az embrió előtt és után van egy légbuborék a katéterben, és ultrahanggal azt ellenőrizi, hogy látja-e a két légbuborékot. Ha igen, akkor az embriónak is ott kell lennie.

Megkapod a felvételt és a nővér kikísér. Kb. 20 percig még pihenned kell, ezt követően viszont mehetsz utadra.

A beültetés napján és az azt következő napokban feszülhet a méhed, ez teljesen normális, nem jelez problémát.

A beültetés után 14 nappal érdemes elmenni vérvételre, hogy ellenőrizzék a HCG szintet.

Sok sikert!

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Korábbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.