Kullancs elleni védőoltás

A bejegyzésem címe igencsak megtévesztő, mivel a védőoltás nem a kullancsot riasztja el, hanem az általa hordozott egyik betegség, az agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet. Viszont a köztudatba tévesen “kullancs elleni védőoltásként” ivódott be.

Milyen betegségeket hordozhatnak a kullancsok?

A kullancscsípések nagy részénél a kellemetlenségen kívül semmilyen negatív következménnyel nem kell számolni. Kis százalékuk azonban hordozhat két komoly betegséget: Lyme-kór és agyvelőgyulladás.




Hogy ismerhetem fel őket?

A Lyme-kór esetében a csípés helyén piros folt jelenik meg, mely egyre nagyobb lesz úgy, hogy a közepe elfehéredik. Ez pár napon, de néha csak pár héten belül jelentkezik. Emellett influenza-szerű tünetek is jelentkezhetnek. A tünetek jelentkezésekor azonnal fel kell keresni a háziorvost, aki gyógyszeres kezelést ír elő. Ennek elmulasztása esetén a tünetek legtöbbször elmúlnak, viszont a kórokozó a szervezetben marad és akár évekkel később súlyos szövődményeket okozhat.




Az agyvelőgyulladás tünetei hirtelen jelentkeznek. Láz, fejfájás, hányás, koordinációs zavarok jelentkezhetnek. Ha időben felismerik a betegséget, akkor nagy sikerrel gyógyítható. Így fontos, hogy amikor ilyen tünetekkel orvoshoz fordulsz és volt korábban kullancsod, mindenképpen jelezd!

Hogyan kérhetem a védőoltást?

Gyerek és felnőtt korban is beadható, nincs semmilyen korlátozás. A gyerekorvos/háziorvos kérésre felírja. Mint bármilyen más védőoltásnál, itt is fontos persze, hogy a beadás időpontjában ne legyél beteg.




Mikor és hány injekció szükséges?

Kevés olyan védőoltás van, aminél ennyire fontos az időzítés és folyamatos utánoltás. Az első injekció után 1 hónappal kell egy emlékeztető oltás, majd pedig 12 hónapnál. Ezután pedig 5 évente emlékeztető oltás. Tehát 0, 1 hónap, 12 hónap, majd 5 évente. Az időpontok az első oltástól számítandóak.

Mi történik, ha megkapom ez első 2-3 oltást, de a többit kihagyom?

Nagyon kevés orvos mondja el, hogy ennek mekkora nagy kockázata van! 2-3 injekció után már kialakul a védettség. Viszont az idő múlásával ez csökken. 5 évente azért szükséges emlékeztető oltás, hogy fertőzés esetén a szervezet le tudja küzdeni a betegséget.

Viszont ha ez kimarad, akkor a szervezetben még lehet annyi oltóanyag, hogy a tüneteket leküzdje, a betegség attől ott van a szervezetben. Gyakorlatilag képzeld el, hogy influenzás vagy, de nincs semmi tüneted.




Csak akkor veszi észre magán a beteg a jeleket, amikor már ha el is megy orvoshoz, késő és nem tudnak segíteni. Ez nagyon veszélyes! Így ha a gyerekednek beadatod a védőoltást, felnőtt korában is ügyelj rá, hogy 5 évente mindenképpen adassa be magának az emlékeztető oltásokat!

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon! 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Gyerekkel az orvosnál – 5 tipp a sírás elkerülésére

A gyerek és a telefonfüggőség

Hol milyen gyerekruhát éri meg vásárolni?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.