A kezdő lépések a kicsi nyelvtanításához

Ha az elhatározás már megszületett, de még nem tudod, hogyan kezdj bele kisbabád nyelvtanításához, akkor a következőekben ehhez szeretnék neked néhány tanácsot adni. Olvass tovább, meglátod, megéri!

Tehát már tudod, mit szeretnél csinálni, csak azt nem tudod, hogyan. Ha beszélsz is kicsit vagy akár folyékonyan egy idegen nyelvet, ahhoz vagy hozzászokva, hogy akkor használod azt, amikor annak a helye és ideje van: nyelvórán, külföldön, vagy ha olyan személlyel találkozol, akivel ez a közvetítő nyelv. De biztosan nem szoktad otthon, a család előtt vagy akár egyedül használni. Nekem ez volt a legfurcsább dolog: hangosan kimondani idegen nyelven a szavakat egyedül vagy ami még rosszabb, a férjem előtt, otthon. Ennek leküzdése leküzdhetetlennek tűnt kezdetekben, de hidd el, nem lehetetlen!

És hogy mivel kezdj?

Énekléssel vagy mondókákkal. Javaslom, hogy még a terhességed alatt vásárolj egy dalos- vagy mondókás könyvet, amit a még nyugisabb időszakodban olvasgathatsz. Először némán, majd félhangosan, csak hogy memorizáld a sorokat. Amikor megszületett a pici, akkor pedig akár szoptatás, pelenkázás közben elkezdheted neki mondani vagy énekelni a tanultakat. Én személy szerint a daloknak vagyok a híve. Tanulj néhány altatódalt, amit este énekelhetsz neki. Egy pár napos, hetes baba még nem fog ebből túl sokat felfogni, de ahogyan nagyobb lesz, hozzászokik a dallamokhoz és az idegen hangokhoz. Ez most csak arra van, hogy a Te önbizalmad növelje.

De én akkor is cikinek érzem, mit tegyek?

Kezdetben csak akkor énekeltem a kisbabámnak, amikor egyedül voltam vele. Valahogy szégyenérzet (vagy lámpaláz, ki tudja) fogott el, ha más is hallotta. Aztán először a férjem előtt énekelgettem neki, aztán Anyukám előtt is, végül már az egész rokonság kívülről fújta az angol nyelvű dalocskákat. És mivel ezekhez szoktattam hozzá a babát, egy-egy orvosi vizsgálat alkalmával – amikor nagyon sírt – kénytelen voltam a védőnő és doktornő előtt is ezeket énekelni, mert mindig megnyugtatta.

És mi jön a dalok után?

Ha már kezd megjönni az önbizalmad, és a kicsit és kezd reagálni a körülötte lévő tárgyakra, akkor ideje elkezdeni beszélned is hozzá. Nem kell nagy durranásra gondolni: csak mindig azt mond, amit csinálsz. Először elég csak a szavakat, majd ha azok már stabilan mennek, mondatokká fűzheted őket (persze ha jó vagy a nyelvből, kezd rögtön mondatokkal). Ha megakadnál egy szónál, mond nyugodtan, hogy “dolog”, de írd fel azonnal, hogy következőleg már ne legyen szókincshiány.



Egyet tudok garantálni: iszonyatosan sokat kell majd szótáraznod. Nekem például felsőfokú nyelvvizsgám van és nagyon sokat használtam a nyelvet az üzleti életben, mégis akadályokba ütköztem. Órákat tudnék zengeni angolul az éhínség kérdéséről meg a túlnépesedésről (merthogy nyelvvizsgán erre tréningelnek minket), de sem a cumisüveg, a pelenkázóasztal, a tápszer vagy a rugdalózó sem volt ismerős. Bármilyen nyelvet is tanulsz, a középszótár biztosan kevés lesz, egyszerűbb ha rögtön beruházol egy nagyszótárba!

Egy kis Youtube ötlettár angol nyelven:
könnyen megjegyezhető, rövid dalocska
kicsit hosszabb, de nagyon dallamos altatódal
dallamos, klasszikus angol nyelvű dal, amit a kicsik érthetetlen módon végtelenítve is imádják

Remélem, hogy tudtam néhány hasznos ötlettel szolgálni és tudok egy kis lendületet adni, hogy ne add fel már az elején! Kövesd a blogom, likeolj Facebookon és ígérem, még sok-sok hasznos tanáccsal ellátlak majd!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.