Gyerekkel az orvosnál – 5 tipp a sírás elkerülésére

Egy sima megfázással elmenni az orvoshoz felnőttként rutin dolog. Tudod nagyon jól, hogy azon kívül, hogy megnézi a torkod és esetleg meghallgatja a tüdőd, semmi rosszra nem kell számítanod. Ha mondjuk vérvételre kerül a sor, akkor már sokan paráznak, de felnőttként fel tudjuk mérni a helyzetet és tudjuk, egy szúrás az egész. Egy kisgyerekkel viszont már sokkal nehezebb a helyzet. 

Az első néhány hónap

Először pár hónapos korában találkoztunk a doktornővel, amikor az első védőoltásokon át kell esni. Ez sajnos elég sok az első év folyamán. Nagyon sajnáltam Petikét, ahogy a doktornő minden alkalommal beleszúrta a tűt. Sírt nagyon, de csak addig, amíg az injekciót kapta. Előtte és utána sem volt gond, hiszen még nem jutott el odáig a kis tudata, hogy felfogja a történteket és valljuk be őszintén, nem fáj az annyira, amennyire félünk tőle mi felnőttek is.

Nagyon gyorsan eljött az az idő, amikor ha meglátta a védőnőt vagy a doktornőt, rögtön kapaszkodott a nyakamba és megállíthatatlanul sírt. Úgy emlékszem, 9 hónapos kora körül már felismerte a helyet és hogy itt valami rossz dolog fog történni vele. Pedig még nem is volt beteg, csak a védőoltásokat kapta meg.

Olyannyira belevésődött a félelem, hogy amikor egyszer nőgyógyászhoz kellett mennem gyógyszert iratni és elvittem magammal, ott is azonnal elkezdett sírni. Felismerte, hogy ez egy orvosi rendelő és megijedt, lehetetlen volt lebeszélni a sírásról.

Ezzel még egy védőoltásnál nincs akkora probléma, mert le tudjuk fogni és gyorsan megkapja a szurit. De vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen muszáj csöndben lennie. Például ha megfázott és a doktor meg szeretné hallgatni a tüdejét, akkor sírás közben egyszerűen nem hall semmit.

A kb. 1 éves korral az a probléma, hogy már felfogja a történteket, de még hiába magyaráznád neki, mi fog történni és ne féljen, egyszerűen nem tudja felfogni. Ha meglátja a doktort (bármilyen doktort), rögtön azt hiszi, védőoltást kap, holott csak a tüdejét szeretné meghallgatni, ami egy teljesen fájdalommentes művelet.

Hogyan magyarázd el neki, hogy nem kell félni az orvostól?

Ha védőoltásra mentek, akkor igazából sehogyan. Nem hazudhatod neki, hogy nem fog fájni, mert nem igaz. Persze egészen kicsi korától el kell neki mesélni előtte, hogy mi fog történni. De ha azt mondod neki: “Kapsz egy szurit, fájni fog kicsit, de ettől jobb lesz neked.” – ez őt nem vigasztalja. Mint ahogy az sem, hogy kap utána csokit. A kisgyerekek rossz dolog esetében nem értékelik az utólagos jutalmazást, mert a rossz akkor is megtörténik.

Ha viszont csak normál orvosi vizsgálat jön, ott már van esély 1,5-2 éves kora körül, hogy megússzátok sírás nélkül.

Tippek 

1. Játékos megközelítéssel sokat lehet javítani a hozzáállásán: nézhettek orvosos meséket vagy mesekönyveket, miközben folyamatosan magyarázd neki, hogy mi történik.

2. Vegyél orvosi témájú játékokat. Én például vettem egy működő sztetoszkópot, amit napi szinten használunk. Először persze sírt itthon is, amikor közelítettem felé, de pár nap alatt megbarátkozott vele és mostmár ő hallgatja a mi szívhangunkat.

3. Napokkal előtte mesélj róla: mond el, hogy mentek a doktornénihoz, aki egy aranyos néni fehér köpenyben. Ott lesz sok másik kisgyerek is, a váróban lehet színezni. Meg fogja vizsgálni, de az milyen jó. A vizsgálat után kapsz majd matricát a doktornőtől, stb…

4.  A vizsgálatokra találj ki olyan “célokat”, amikkel könnyen megbarátkozik. Például “a doktornéninél ki kell nyitni a szádat azért, hogy megszámolja a fogaidat”. Ez nálunk nagyon bejött, azóta rögtön nagyra nyitja a száját, ha a doktornő közelít felé

5. Mindenképpen ketten menjetek. Nálunk az a tapasztalat, hogy a nyakamba bújik és én nem tudom megnyugtatni, de ha az apja a hátam mögött áll és beszél hozzá, pofákat vág, még röhögcsél is a vizsgálat alatt.

Kapcsolódó bejegyzések:
Orrszívás – mit kell tudni róla és melyik orrszívó a legjobb?

Betegségek a bölcsiben

Lázcsillapítás – 13 tipp magas láz esetére

Milyen gyógyszereket pakolj kisgyerekkel való utazáshoz?

Homloklázmérő- Egy nélkülözhetetlen termék minden anyukának

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.