Egy nélkülözhetetlen termék minden anyukának – Homloklázmérő

Lázmérés… újszülött korban még fel sem tűnik a babának, ha pelenkázás közben a hagyományos lázmérővel megkörnyékezed. Néhány hónapos korára viszont elkezdi sejteni, hogy valami rossz dolog készül. Sír, rugkapál vagy ami a legrosszabb, nyom a művelet közepedte. Egyszer-egyszer még el tudod terelni a figyelmét, de másodjára már biztosan nem hagyja magát. Na és persze az örök kérdés: mi van, ha elaludt? Felszaladhat a láza éjszaka is? Tapogatod, de nem vagy biztos benne, hát csak megméred a lázát. Alvás közben lebontod róla a hálózsákot, bodyt, pelenkát és negyed óra ügyeskedés után megméred a lázát. Persze ha nem ébred fel közben…

Én ezt elég gyorsan megelégeltem és ekkor jött a szuper ötlet: homloklázmérő!

Kezdetben igencsak szkeptikus voltam, így sokáig bújtam az internetet. 1 év használat után bátran állíthatom: nélkülözhetetlen és pontos, persze csak megfelelő használat mellett.



Ha az alábbiakra figyelsz, nem lesz gond vele:

  • az érzékelő könnyen bepiszkolódik, főleg ha fülben is használod, ez pedig pontatlan mérést eredményez. Így mindig alaposan tisztítsd.
  • a homloktól pár mm-re tartsd el és húzd végig tarkótól-tarkóig, ne csak egy pontot mérj, mert akkor sem kapsz pontos eredményt.
  • mérés előtt kontroll mérésként én mindig letesztelem magamon (persze ha nem vagyok beteg).
  • ha hason fekszik a baba, akkor a homloka melegebb lehet ott, ahol hozzáér az ágyhoz, így inkább fordítsd hanyatt és várj egy kicsit.

Mint látod, a homlokhőmérésnél azért sok tényezőre figyelni kell, így én erre viszonyítási pontként tekintek. Néha 0,5 C-t azért csalhat, hiszen a gyerek sokszor igez-mozog és nehéz a fent leírtakat pontosan betartani.

1 éves kortól elég nagy a pici füle ahhoz, hogy a fülhőmérőt használd. Betegségnél néhányszor megmértem a fülben, majd utána rögtön popsiban és teljesen megegyezett a két érték.

Most pedig szeretnék kitérni a konkrét termékre, amit használok: Beurer FT 65

Nagy előnye, hogy nemcsak homlokon, hanem fülben is használható. Sőt: nem csak a szoba hőmérsékletét, de mondjuk az elkészült étel/ital hőmérsékletét is megmérheted vele. Kezdő anyukaként az elkészített tápszert néha leellenőriztem J

Amióta megvan, a normál lázmérő a fiók aljára került, a férjemmel mi is ezt használjuk. Mint korábban írtam, a fülhőmérő része a legmegbízhatóbb (ha az érzékelő biztosan tiszta). A homloklázmérőt csak a gyerek 1 éves koráig használtuk.

Azt gondolnád, hogy a fülben való mérés is ellenkezést válthat ki. Nálunk ez pont ellenkezőleg alakult: imád játszani vele! Ha a látókörében kerül, kéri hogy adjam oda. Játszik vele: megméri a saját lázát, a maciét, Anyáét és Apáét is. Így amikor beteg és előveszem, szinte tartja a fülét, a mérés után pedig odaadom neki és megméri az én „lázamat” is.

Kapcsolódó bejegyzések:
Orrszívás – mit kell tudni róla és melyik orrszívó a legjobb?

Betegségek a bölcsiben

Gyerekkel az orvosnál – 5 tipp a sírás elkerülésére

Milyen gyógyszereket pakolj kisgyerekkel való utazáshoz?

Lázcsillapítás – 13 tipp magas láz esetére


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.