Betegségek a bölcsiben

A bölcsibe kerülés negatív velejárója a folyamatos betegeskedés. Ez sajnos elkerülhetetlen, minden gyerek átesik rajta. Általában az első egy évben arra lehet számítani, hogy a betegeskedős időszakokban havi 2 hetet itthon van a gyerkőc.
Annak, aki dolgozik, ez sajnos nagy gondot jelent. Pont emiatt is terjednek ennyire a betegségek a gyerekek között: az első tüsszentésnél vagy orrfolyásnál már nem kellene az egészségesek közé vinni a gyereket, de ki tudja megtenni, hogy ilyenkor már rögtön szabadságot vesz ki? Legtöbb esetben a nagyszülők vagy még dolgoznak, vagy már olyan állapotban vannak, hogy nem tudnak megbírkózni egy beteg gyerekkel. Így marad az, hogy a gyerek addig meg bölcsibe, amíg láz miatt végleg haza nem küldik és muszáj elmenni a gyerekorvoshoz. Addigra persze a többi gyereket is kellően összefertőzi.

Ezért egy anyukát sem tudok vádolni, hiszen senki nem akarja elveszíteni a munkahelyét.

Mi Petikét pont januárban vittük bölcsibe. Az alábbi szerint alakultak eddig az egészséges/beteg időszakok:
– 2 hét bölcsi
– 2 hét itthon (köhögés, orrfolyás, gyenge láz)
– 1 hét bölcsi
– 1 hét itthon (visszaesés, a tüdejére ment a megfázás)
– 3 hét bölcsi
– 2 hét itthon (mandulagyulladás ami aztán a tüdejére ment)

A többi anyukát megkérdezve ennél sokkal jobbra nem lehet számítani a téli időszakban. A gyerekorvos is hasonlóan nyilatkozott: az normálisnak számít, ha egy 2-3 éves gyerek közösségbe kerülés után 2 hetente lebetegszik.

Az sem befolyásolja, ha nem viszed bölcsibe a gyereket, akkor óvodába kerüléskor kell ezen áteseni.

Azok a gyerekek, ahol a nagytesó csak kicsit idősebb és hazahozza a közösségből a betegségeket, kicsit jobb a helyzet talán.

Szóval jobb, ha felkészülsz erre és akkor nem fog annyira kimeríteni ez az időszak. Kitartást, egyszer ezen is túl leszel!

Kapcsolódó bejegyzések:

Gyerekkel az orvosnál – 5 tipp a sírás elkerülésére

Beszoktatás a bölcsibe

Milyen érzés ha végre bölcsis a gyerek?

Bölcsőde – beadjam vagy ne?

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

“Betegségek a bölcsiben” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Az én lányom január óta bölcsis, összesen 4 hetet volt bölcsiben 3 részletben és minden betegség a fülére húzódott, így már felmerült az orrmandula műtét szükségessége 😢 Azért maradjunk annyiban, hogy nem csak olyan viszi betegen a bölcsibe a gyereket, aki félti a munkahelyét, hanem olyan is, aki egyébként nem dolgozik és otthon van. Nekünk nincs semmilyen családi segítségünk, mégis megoldjuk, hogy itthon legyen a lányom, ha beteg.

    1. Nálunk meg minden betegség a mandulájára megy rá, szinte folyamatosan duzzadt neki. Mire kilábal és visszamegy bölcsibe, rögtön összeszed valamit és újra hatalmas a mandulája. Melyik gyerek mire érzékeny… Remélem, hogy Ti is hamar túllesztek ezen a korszakon és jövő télen már fordítva lesz a beteg és otthol lévő időszak mennyisége 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.