Zero waste mozgalom – hülyeség vagy követendő példa?

Persze mindenki mondja, hogy fontos a környezetvédelem, és a nagy csúnya gyárak meg az olajcégek felelősek mindenért… de ez biztosan így van? Mi nem tehetünk valamit az ügy érdekében?

Ha jobban belegondolunk, teljesen logikus, hogy hiába mindenféle nemzetközi klímaegyezmény, csak akkor tudunk nagy eredményt elérni, ha nemcsak a nagy cégek vezetői, de a kisemberek is tesznek valamit.

A Zero Waste mozgalom nekem nagyon tetszik. Egy ideig gondolkoztam is rajta, hogy 100%-ig eszerint éljünk, de úgy ítéltem meg, hogy ez azért már fanatizmus. Egész évben kb. egy befőttesüvegnyi nem újrahasznosítható szemét szinte képtelenség, ehhez már akkora megszorításokra lenne szükség, ami szerintem nem életszerű, főleg két kisgyerek mellett…

DE!

Senki nem mondta, hogy az nem ér semmit, ha mindenki legalább azt megteszi, ami tőle kitelik.

Így fogtam magam én is, vettem pár függönyből varrt táskát. Nem veszem meg az előrecsomagolt felvágottat, a nejlonzacskós kenyeret és nem dobom ki az egyszer használt nejlonzacskót. Viszont szerintem ezeknél sokkal-sokkal többet ér, ha inkább arra figyelünk, hogy mindent, de tényleg MINDENT szelektíven gyűjtsünk. És ez elég egyszerűen mérhető!

Nálunk minden héten az ment, hogy a 120l-es kukánk mellé még egy 60l-es szemeteszsákot is kiraktam szemétszállításkor. Ez nagyon sok volt, túl sok…

Így amikor pár éve végre elindult a faluban a szelektív gyűjtés, elkezdtem nagyon figyelni arra, hogy minden menjen a szelektívbe. A konzervdoboz, a gyógyszer papírcsomagolása, de még a bevásárlócetli is. Utánaolvastam, hogy a tejesdoboz is újrahasznosítható, a krumplihajat és más konyhai hulladékot pedig a szomszéd néni csirkéinek átborítom.

Igazából semmi megerőltetőt nem tettem és a heti 180l hulladékból 60l-re leszorítottuk a szemétadatunkat. Az heti mínusz 120liter, 1 évben 6240liter, életem végéig meg kb. – feltételezzük hogy megérem a tisztes 75 évet – 280800 liter szeméttel kevesebb!!!

Tehát egy háztartás egy kis odafigyeléssel 40 év alatt 280 m3 szemetet tud megspórolni. És akkor még nem életmódot váltottunk, csak szelektíven gyűjtünk.

Hihetetlen nem?

És ha mindenki ezt csinálná? Az vajon mit jelentene???

Legutóbbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.