Ételintolerancia – tünetek és a diagnózis felállítása

Megmondom őszintén, aki eddig az ismerettségi körömben arra panaszkodott, hogy nem eszik glutént, cukrot, tejet vagy bármi mást, sosem vettem komolyan, csak olyan divathóbortnak gondoltam. Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy lehet élni glutén vagy tej nélkül, és azt sem gondoltam volna, hogy én valaha ételintoleranciával küzdök majd. De sajnos bekövetkezett…

Tünetek

Életem nagy részében nem is gondoltam volna, hogy nem normális, ahogyan működik a szervezetem. Egészen kisgyerekkorom óta küzdöttem folyamatos haspuffadással. Ezt úgy képzeljétek el, hogy mindig erős volt a gáztermelésem, magyarán szólva fingtam egyfolytában 🙂 Nem hittem, hogy ez abnormális lenne. Emellett sokszor előfordult, hogy annyira felpuffadt a hasam estére, hogy a görcsöléstől nem bírtam felegyenesedni. Le kellett feküdnöm, felhúzni a lábaim és kb fél óra alatt távozott a levegőt, ezt követően jobb lett.

Egész életemben székrekedéssel, kemény széklettel küzdöttem, viszont 35 éves koromban elkezdődött egy tendencia. Először heti 1x úgy mentem WC-re, hogy a székletem hígabb volt a megszokottnál, de nem társult hozzá görcsölés. Aztán néha előfordult, hogy rámjött olyan hasmenés, hogy azonnal szaladni kellett WC-re. Ez elkezdett sűrűsödni. Volt, hogy havi 1x, volt, hogy heti 1x, rendszertelenül. Ezt úgy képzeljétek el, hogy semmi görcs, egyszer csak mordult egyet a hasam, és már szorítani kellett, különben összeszartam magam, nem lehet szebben megfogalmazni. És volt bizony pár alkalom, amikor ez autópályán, moziba, a Lidl közepén ért, ahol nem tudtam rögtön WC-re menni. Olyankor annyira görcsbe állt a gyomrom, hogy elkezdtem szédülni, egyszer el is ájultam a görcstől.

Itt már éreztem, hogy valami étel lehet az okozója. Próbáltam kiszűrni. Egy-egy élelmiszerből többet ettem, hátha az okozza, pl. egyszer egy nap alatt megittam egy liter tejet, de nem volt utána hasmenésem. Nem jutottam előrébb, nem jöttem rá sehogyan sem, melyik étel okozhatja.

Ételintolerancia teszt

A vizsgálat egyszerű, vérből végezhető. Az ára már húzósabb. Érdemes minden élelmiszerre tesztelni, ez kb. 70.000-90.000 Ft között mozog. Megcsináltattam végül, hosszas gondolkodás után.

Az alábbiak jöttek ki nálam: kazein (tej), glutén, búza, zab, árpa, mogyoró, mandula, borsó, tojásfehérje

Konklúzió: soha a büdös életbe nem jöttem volna rá magamtól, hogy erre mindre allergiás vagyok. Kb. 2 évet szenvedtem a folyamatos, kiszámíthatatlan hasmenéssel, még végül rájöttem, mi a gond.

Ételintolerancia teszt értelmezése

A teszten nem igen vagy nem válaszok lesznek, hanem értékek. A teszten megadják, hogy mely érték fölött kell teljesen kerülni az ételeket, és melyek azok, amik határesetek (kis mértékű érzékenység, néhány naponta fogyaszthatóak), és mik azok, amiket teljesen kerülni kell.

Azt javasolják, hogy 3-6 hónapig teljes diéta javasolt, és utána meg lehet próbálni visszaépíteni mindent az étrendbe, fokozatosan. De én itt még nem tartok, így erről majd később írnék tapasztalatot.

Diéta ételintolerancia esetén

Kezdetben nagyon kemény lesz. Én amikor elkezdtem, 2 hétig folyamatosan éhen akartam halni, szédelegtem. Időbe telt, mire megtaláltam a megfelelő helyettesítő termékeket. Erről majd egy külön bejegyzést fogok írni, hogy mit ehetsz, hogy ne halj éhen 🙂

Kellett kb. 2 hét, mire megszűntek a tüneteim. Elmúlt a haspuffadás és a hasmenés is.

Viszont nagyon fontos tapasztalás: a teljes diéta betartása esetén 0 tünetem van, viszont ha megeszek pl. egy krémest (tej, tojás, glutén is van benne), akkor 2-3 nap múlva vízszerű hasmenésem van. Tehát a kihagyott élelmiszerek mostmár kisebb mennyiségben is panaszt okoznak.

Mégis megéri betartani a diétát.

Ha Te is hasonló tüneteket tapasztalsz, ne sajnáld rá a pénzt és csináld meg az ételintolerancia vizsgálatot, hidd el, megéri!

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Korábbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.