Mentes muffin recept – gluténmentes, tejmentes muffin

A bolti mentes édességek (nápolyi, keksz, muffin, péksütemény) egy vagyonba kerülnek, és egyszercsak beugrott az ötlet, hogy mentes muffint készítsek. Igazából a normál muffin receptjét alakítottam át, és egy kis kísérletezés után megszületett a tökéletes mentes muffin receptje. És mitől tökéletes? Attól, hogy a családnak beadtam, hogy ez sima muffin, és miután jóllaktak belőle, akkor közöltem, hogy ez bizony mentes. Annyira észrevehetetlen, hogy mostmár nem sütök külön menteset és normál muffint, hanem csak a menteset és azt esszük mindannyian 🙂

Mentes muffin alaprecept (12 db muffinhoz):
– 250g finom rizsliszt
– 2 teáskanál sütőpor
– 1-2-3 tojás, amennyi van itthon (én csak a sárgáját adom hozzá, mert a fehérjére érzékeny vagyok)
– 100g cukor vagy 150-200gméz
– 1cs vaníliás cukor
– 1 csipet só
– 120g margarin
– 175ml növényi tej (a kókusztejet szeretem, mert attól kellemes kókuszillata lesz a muffinnak)

Kimérem a hozzávalókat és összekeverem. A tejet adom hozzá legutoljára, érzésre, hogy az állaga pont jó legyen. Akkor jó, ha a kanállal ki tudom mérni anélkül, hogy lefolyna róla.

Az alaprecept magában is finom, de bármivel lehet ízesíteni. Ami van a konyhában, minden jöhet 🙂 Lehet tenni bele bármilyen gyümölcsöt, kókuszt, kakaóport, csokidarabkát.

Én két változatot készítek leggyakrabban:
– 1 evőkanál kakaópor + alma vagy babán (ami éppen van itthon)
– alaprecept + csokidarabok (általában húsvéti nyulak, csokimikulások esnek áldozatul)

FONTOS: amennyiben gyümölcsöt is adok hozzá, először csak a tej egy részt adom hozzá. Utána a gyümölcsöt, majd megnézem, milyen lesz az állaga. Pl. reszelt almától, magozott meggytől kicsit meghígul, és nem kell hozzáadni az összes tejet. Ha túl híg, akkor is megsül, csak könnyebben hozzáragad a muffinformához.

Sütési idő: előmelegített sütőben 180 fokon 25-28 percig sütöm. Én 20 percig alul-felül, 5 percig pedig csak alul sütöm. Ha szereted, hogy kicsit ropogósabb a külseje, akkor sütheted 200 fokon is.

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Korábbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.