Nagymamám kelt tészta receptje – bejglihez, lekváros kiflihez, fonott kalácshoz vagy akár kakaós csigához is tökéletes

Gyerekkoromban szinte minden pénteket nagymamámnál töltöttem és sütöttünk, főztünk. Vallásos asszony lévén pénteken nem evett húst, így mindig kelt tészta, fánk, nudli, derelye és hasonló finomságokat készítettünk. A tinikorba érve sokat ellenkeztem, de a szüleim mindig azt mondták, menjek, mert javamra válik. És milyen igazuk lett! Szegény nagymamám már 10 éve nincs közöttünk, de a receptjei a fejemben tovább élnek 🙂

Az ő receptjét szeretném megosztani Veletek 🙂

Nagyon sokszor azt látom, hogy a kelt tészta esetében a nők próbálnak ragaszkodni az ismert recepthez. Pontosan kimérik a hozzávalókat, és aki nem gyakran készít ilyet, nem mer változtatni az arányokon. Nagymamám ezt sokkal lazábban kezelte, receptkönyvet soha nem láttam nála! Mindjárt meglátjátok, mire gondolok 🙂

Vele még kemencében sütöttük a tésztákat, amibe 5-6 tepsi is befért, így teljesen más mennyiségekben gondolkodott, mint én a kis 1 tepsis sütőmmel 🙂 De a végén leírom azért a kisebb mennyiség receptjét is.

Mamám kelt tészta receptje:

  1. Langyos tejbe beletett 3-4 evőkanál cukrot, beleszórta az élesztőt, és félretette kb. 10 percre. Ha csak 3-4 tepsivel akart sütni, akkor fél liter tejet használt, ha jó bőven, akkor egy liter tejjel kezdtük a sütést.
  2. Egy edénybe beletett 3-4 teavajat, picit megolvasztotta, félretette (nem kell, hogy megolvadjon az egész, ha a teavajak fele még egyben van, az kb jó). Volt olyan, hogy nem volt csak margarin, de arra is akadt példa, hogy zsírt használt.
  3. Egy nagy tálban volt neki mindig kb. 5 kiló szitált lisztje, azt elővette.
  4. Amikor az élesztő kicsit meghabosodott a tej tetején, egy nagy dagasztótálba beleöntötte az élesztős tejet. Beleütött néhány tojást. Amennyi volt otthon… 2-3db-ot minimum, de volt, hogy 5-öt is. Mindig azt mondta, attól lesz szép sárga a színe.
  5. Ha kevesellte az elején beleszór cukrot, akkor még itt szórt bele valamennyit.
  6. Elkezdte beleszórni a lisztet egy merőkanállal. Csak rakta, rakta, amikor kezdett elég lenni, akkor elkezdte dagasztani.
  7. Dagasztás közben figyelte az tészta állagát. Akkor jó, amikor magától elkezd leválni a kezedről, szóval sokáig kell dagasztani.
  8. Amikor jónak tűnt, akkor ráöntötte a vajat. Ezután még egy kis lisztet általában elbírt a tészta.
  9. Ha volt otthon tejföl, akkor beleborított egy üveggel. Ha nem, akkor ez kimaradt 🙂
  10. A tészta tetejére szórt egy kis lisztet, letakarta és hagyta kelni kb fél órát.

A receptből láthatjátok, hogy nem számolta a mennyiségeket. Azt tett bele ami volt itthon, annyit, amennyit jónak látott. Én is így szoktam 🙂 Ha 1 tojás van, akkor annyi megy bele, ha 3, akkor beleteszem mind. Szóval csak lazán 🙂 Ha dagasztáskor leválik a kezedről, akkor jó az állaga.

Recept fél kg liszthez:

  • Fél kg liszt
  • 50g élesztő
  • 1-3 tojás
  • egy csipet só
  • 1-4 evőkanál cukor (attól függ, mennyire édesre szeretnéd a tésztát)
  • 1-2 kis teavaj vagy 250g margarin
  • 2dl tejföl (opcionális)
  • + 1-2 tojás a kenéshez

Jó sütögetést 🙂

Kövess Facebook-on 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.