Forrólevegős sütő (air fryer) – Megéri vagy csak egy újabb haszontalan kütyü?

Hosszú ideje látom már, mekkora divat a forrólevegős sütő. Én pedig határozott voltam, hogy ez csak egy újabb hülyeség, van sütőm, teljesen felesleges… Aztán ahogy ment egyre feljebb az étolaj ára, akkor döbbentem rá, hogy heti 1 liter olajat elhasználok, megérni újragondolni a dolgot. Két kisgyerek mellett a leggyakoribb esti vacsora sült krumpli, nuggets, rántott hús vagy bundás kenyér.

Anyósom rendelt egy Elite márkájú air fryert, viszont már fél éve ott porosodik az előszobájában. Gondoltam, kölcsönkérem. Ha tetszik, akkor visszaadom neki és vásárolok egyet. Ha pedig mégsem nyeri el a tetszésem, akkor nem került semmibe.

Beléptem pár Facebook csoportba, ahol ráeszméltem, mennyi mindent el lehet benne készíteni. Elkezdett kinyílni a világ, és alig vártam, hogy végre kipróbálhassam!

Alapkérdés: miért jó egy forrólevegős sütő?

Igazából amit a sütőben meg lehet sütni, azt ebben is, nincs benne nagy csoda. Csak éppen két marék sültkrumpliért nem fogom bemelegíteni a sütőt. A forrólevegős sütővel viszont simán!

A gyerekek kedvenc vacsorája a sültkrumpli nuggetssel. Én is szívesen készítem, hiszen gyors és legalább megeszik, este már nincs kedvem küzdeni velük, hogy beléjükerőltetni olyan ételt, aminek csak fintorognak.

Mennyivel növekszik meg az elkészítési idő?

Semmivel! Főleg ha a takarítást is beleszámoljuk…

Olajban elkészítve kb. 2-3 perc az olaj előmelegítése, 12-15 perc alatt megsütök egy adag krumplit és egy adag nuggetset. Utána pedig még 2 perc, mire letakarítom a kifröcsögött olajat a főzőlapról, merthogy ezt is bele kell számolni.

Forrólevegős sütőben pedig egyszerűen a fagyos krumplit és nuggetset berakom egymásra. 180 fokon 10-12 percet sütöm, közben egyszer megrázom (ha véletlenül csak vastagabbra vágott krumplit kapok, akkor az 15 percet sül). Amikor kiveszem a nuggetset, akkor még kb. 3 percre a krumplit vissza szoktam rakni, mi jó ropogósan szeretjük. Amikor kihűlik az air fryer, akkor csak nedves ronggyal áttörlöm, nincs szükség takarításra.

Tehát: olajban sütni bruttó 20 perc, air fryerben pedig a krumpli vastagságától függően 15-20 perc.

Milyen ételeket érdemes a forrólevegős sütőben készíteni?

Még nem mondanám magam nagy szakértőnek, de a gyorsfagyasztott dolgokat biztosan. Sültkrumpli, nuggets, csirkeszárny illetve fagyos péksütemények esetén szuper választás.

Étel újramelegítésre is nagyon jó. Pl. az olajban készült rántotthús újramelegítése hatalmas meglepetés volt: teljesen olyan volt, mintha frissen sült volna.

Tervezek egy cikket a különböző típusok összehasonlításáról, valamint a kipróbált receptjeimet és szeretném mindenképpen megosztani Veletek, szóval érdemes követni a blogom 🙂

Kövess Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!

Korábbi bejegyzéseim:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.