Lombiknál hogyan kell kiszámolni a szülés dátumát?

Miután terhes lettem, az őrületbe kergettek az orvosok, a védőnő és mindenki azzal, hogy mondjam meg az utolsó vérzésem dátumát, hogy kiszámolhassák a szülés várható idejét. Én a beültetés, leszívás dátumát tudtam fejből, de az senkit sem érdekelt. Pedig kellett volna, mert nekem sosem volt szabályos, 28 napos ciklusom.

De kezdjük is az alapoknál.

Egy egészséges nőnek ideális esetben 28 napos ciklusa van, aminél a 14. napon van peteérés. Amikor a terhesség beigazolódik, akkor emiatt kérdezi az orvos az utolsó vérzéd dátumát. Onnantól 40 hét a várható szülési dátum.
Lombiknál viszont gyakran megborolhat a ciklus, illetve sok olyan nő jut lombikra, akinek sosem volt 28 napos ciklusa, mert például teljesen szabálytalanul jön meg a vérzése vagy akár egyeltalán nincs is spontán vérzése. Így ez a számítási módszer nem jó.

Akkor hogyan lehet kiszámolni?

Lombiknál nagyon egyszerű. Hiszen a megtermékenyítés dátumát pontosan tudod. Ez a leszívás napján vagy legkésőbb másnap történik meg. Innentől kezdve 38 hét a szülés dátuma.
Praktikák, ha orvoshoz mész

Ha meg akarsz magadnak spórolni egy csomó kellemetlenséget, akkor ettől a dátumtól számolj vissza 14 napot és ha kérdezik tőled az utolsó vérzés dátumát, ezt diktáld be. Mert ha a beültetés dátumát mondod, akkor csak bezavarod a védőnőt/orvost, akiknek rögzíteni kell a számítógépen az utolsó vérzés dátumát és a gép kiszámolja magától a szülési dátumot.

Sokszor a beültetés dátumát kérdezik meg és onnan próbálnak matekozni, ehhez adják hozzá a 38 hetet. Ez téves, mivel a beültetésnél már 3-5 napos az embrió.

Tehát a lényeg: leszívás (megtermékenyítés) + 38 hét.

Kapcsolódó bejegyzések:

Terhességi teszt lombik után

Mikor lehet érezni az első rugásokat?

Te jó ég, jö a kistesó!

Terhességi tünetek az első három hónapban
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük