Terhességi teszt lombik után

 

A beültetéskor a legtöbb intézetben kapsz egy darab terhességi tesztet azzal az instrukcióval, hogy a beültetés utáni 14. napon végezd el a tesztet. De miért kell ilyen sokat várni? Érdemes-e hamarabb tesztelni? Mi a különbség a különböző tesztek között?

Ezek a kérdések engem is nagyon foglalkoztattak. 7 inszemináció és 2 lombik után már elég nagy tapasztalatom lett a terhességi tesztek terén, ezt szeretném megosztani Veletek!Mi a különbség a terhességi tesztek között?

A legfontosabb az érzékenység. A piacon mostanában 10 mIU/ml, 20 mIU/ml és 25mIU/ml érzékenységűeket találsz. A gyakorlatban ezek kb. 1-2 nap különbséggel tudják kimutatni a terhességet. Én mindig az érzékenyebbet kerestem a boltokban, aminek utólag belegondolva nem túl sok értelme volt. Még egy patikában a 20-as ára pár száz forint, az érzékenyebbért 1500 Ft-ot is elkérhetnek.

A kinézetét tekintve van tesztcsík (vizeletbe tartod), tesztkazetta (pipettával teszed rá a vizeletet) és vizeletsugaras (rápisilsz). Mindegyik ugyanolyan elven működik, csak a körítés több. Ha el szeretnéd tenni emlékbe, akkor a vizeletsugarasat javaslom, de amúgy a tesztcsík is teljesen jól funkcionál.

Mikor mutatják ki a terhességet?

A megtermékenyítést követően kb. 5-7 nap alatt ágyazódik be az embrió, ekkor kezd el termelődni a hCG hormon. A vérvételhez képest a vizelet hCG szintje 2-3 napos “csúszásban” van, így matematikailag 8-10 napnál már kaphatsz pozitív tesztet, a várható menstruáció előtt 4-6 nappal. Ez persze nagyon ideális állapot. A szakemberek azt javasolják, hogy a megtermékenyítés után 14 nappal érdemes először tesztelni, akkor már nagy bizonyossággal a valósat mutatja a teszt.

Mennyire erősnek kell lennie a csíknak?

Ha a fény felé fordítva már látod, hogy hol kellene lennie a pozitív csíknak, az már pozitív. Sosem fogsz olyan erős csíkot kapni, mint az ellenőrzőcsík.Miért veszélyes túl hamar tesztelni?

Előfordulhat, hogy az embrió elkezd beágyazódni és így a vizeletben megjelenik a hCG hormon. A beágyazódás viszont nem megy végbe és végül meghiúsul a terhesség és akár időre megjön a vérzésed. Tegyük fel, tesztelsz a 10. napon és kapsz egy pozitív tesztet, rá 4 napra pedig megjön a vérzésed. Gyakorlatilag nem is volt terhesség, de Te már beleélted magad. Ez elég nagy csalódást tud okozni.

Lombik után a leszívástól vagy a beültetéstől kell számolni a napokat?

Nekem nagyon furcsa volt, hogy inszeminációnál az ovuláció + 14 napnál kellett tesztelni, míg a lombiknál a beültetés + 14 napnál (vagyis ovuláció + 19 nap). Nem is értettem, az első alkalommal nem is mertem sokkal hamarabb tesztelni. Aztán elkezdtem józan paraszti ésszel gondolkozni: beültetésnél már 5 napos az embrió, és nem is kell megtennie az utat a petevezetéken át a méhig. Utánaolvasva valóban így van. A leszívástól kell számolni, a leszívás + 8-10 napnál már kaphatsz pozitív tesztet. De ismét elmondom: ez még mindig nem azt jelenti, hogy biztosan terhes vagy, csak azt, hogy valami elindult!

A nagy terhességi teszt próba lombik után

Nagyon kíváncsi voltam én is, hogy mikor lesz pozitív a teszt. Így amikor sor került a lombikra, beültetés (embrio transfer) utáni 3. napon már elkezdtem tesztelni (5 napos embriót kaptam vissza).
És láss csodát, az 5. napon lehetett látni, hogy hol kellene lennie annak a csíknak. Bizonyos szögből persze, jó fényviszonyok között. Tapasztalt róka lévén már tudtam, hogy ez jó jel. Majd minden nap erősödött a csík, ami jó jel.

Tehát a leszívás (punkcio) + 10 napnál már nagyon-nagyon halványan pozitív volt a teszt, a képen pedig láthatjátok a folytatást.

Pregnancy test after IVF (ET+x day)
És akkor mégis miért mondják a Kaáliban, hogy csak 14 napnál tesztelj?

Azért, hogy elkerüljék a csalódást. Ha a beültetés utáni 14. napon még pozitív a teszt, akkor már túl vagy a legkritikusabb időszakon és nagy a valószínűsége, hogy az embrió stabil és nem lesz probléma. Ha olyan típus vagy, hogy ez alatt a 14 nap alatt másra sem tudsz gondolni, csak hogy mi lehet a teszt eredménye, akkor javaslom, hogy tesztelj nyugodtan minden reggel 1x, abból baj nem lehet.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kötelező vizsgálatok lombikhoz
Inszemináció vagy lombik?
A diagnózis
Hogyan is működik az inszemináció?

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂 

“Terhességi teszt lombik után” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. NAgy baromság 14 nap után tesztelni csak azért hogy “elkerüljék” veled a csalódást! Nem tök mindegy? Ha nem sikerül 14 nap után sem fog! Nem tök mindegy mikor csalódik valaki 10dpon vagy a 14. napon? Nem tudom ki találja ki ezeket a hülyeségeket de falnak megyek tőle! Felnőtt emberek vagyunk senki nem rokkanik bele ha nem sikerül és ez nem napok függvénye!

  1. Teljesen egyetértek. Jobb hamarabb megtudni, mint 2 hétig feleslegesen kétségek közt örlődni, az senkinek nem tesz jót.

 2. Szia Tündi,
  először is gratu, másrészt nagyon érdekelne, hogy milyen erősségű teszttel érted el a fenti eredményeket ( 10 vagy 25?).
  Köszi,
  B.

  1. Szia!

   10-es erősségűvel, de őszintén nem nagyon van különbség a kettő között, nagyjából 1 nap különbséggel ugyanazt mutatják ki.

 3. Szia Tűndi.
  Benne vagyunk egy gyógyszeres kezelésbe. 1 ebriot kaptunk vissza az 5. nap
  Február 20 án volt a beültetésem.
  Tűnetem anyi hogy a melleim fájnak viszked,meg a hasam de az egy picit gőrcsől is…
  Ma csináltam napkőzbe egy tesztet semmit nem láttam rajta…
  Remélem hogy sikerűlt… Érdekelne a véleményed.
  Űdv Szabina

  1. Szia! Bocs, de csak most láttam a hozzászólásod. Nekem az ötödik nap reggelén egy halványka csík volt. Én ilyen tüneteket nem éreztem egyik terhességemnél sem, nekem egész napos sírógörcsöm volt egy napig 🙂 Mindenkinél máshogyan jön ki a dolog, de az idegesség és a gyógyszerek is előhozhatnak tüneteket. Mostanra már kiderült gondolom, hogy sikerült?

 4. Kedves lombikosok,

  Egy újabb sikertörténetet szeretnék megosztani veletek és arról hogy mennyire fejben döl el ez a dolog. Elsö lombikos vagyok és elmondhatom hogy sikerült! Egy embriót ültettek be, hàrom naposat és 9 màsikat sikerült lefagyasztani. Beültetés utàni 11 napon vagyok és 2 napja tesztelek. Mindennap egyre csak erösödik a màsodik csikocska! Eleve úgy àlltam hozzà hogy csak sikerülhet, màsképp nem is történhet. Most még csak nézegetjük a férjemmel a pozitiv teszteket és olyan hihetetlen. Mindenkinek kivànom aki vàgyik rà, hogy àtélhesse ezt az érzést minél hamarabb, sosem szabad feladni.

 5. Sziasztok,én is lombikos vagyok,2019 04 04 én volt a beültetés három napos embriot kaptam visza kettöt!Most már a hatodik napon vagyunk és még semmi jelét nem láttom!Szerintetek teszteljek vagy várjak még!???Remélem sikerült nagyon szeretnénk!

  1. Szia! Ha 3 naposak voltak, akkor én úgy a 7-8 nap körül reménykednék halvány vonalban.

 6. Sziasztok. Nekünk is megvolt az első leszívás(04.23),beültetés(04.25).2 napos babákat kaptam(2).
  Ha azt nézzük már a 9 napon vagyunk. Az elején a leszívás után nekem fájt a pocakom,utana hirtelen abbahagyta 4nap utan. Viszont most néha- néha olyan érzésem van mint akinek meg akar jönni.De a cicim nem fáj.
  Remélem, és nagyon bízok benne,hogy sikerült! 2 éve vátunk rá.
  Véleményetek? Tesztelhetek?

 7. Egy dolgot fontos dolgot hiányolok a bejegyzésből Tündi.

  Nem a csalódás elkerülése miatt nem ajánlják a 12-14. nap előtti tesztelést. Az oka az, hogy lombik esetén az ovuláció elősegítésére petesejtleszívás előtt hCG trigger shotot adnak, ami ugyanaz, amit a terhességi tesztek is mérnek. Ez fokozatosan, hetek alatt ürül a szervezetből, ezért simán előfordulhat, hogy egy ET+5. napon elvégzett teszt nem beágyazódott embriót, hanem csak visszamaradt hormont mér. Személyes preferencia, de én sokkal szívesebben örülnék egy későbbi valid pozitív tesztnek, mint egy korai hCG injekcióból visszamaradt csíknak.

  Fagyasztott embrió visszaültetésére ez nem vonatkozik, ott nem használnak trigger shotot, hogy elősegítség az ovulációt. Ha ott pozitív, akkor az valóban pozitív.

  1. Szia! Olvastam én is ilyet, de mindenhol csak feltételezésként írták. Eddig összesen 8 próbálkozásunk volt, ebből 2 terhesség, a két terhességen kívül csak egynél volt pozitív tesztem. Illete sok lombikossal beszéltem de nem jellemző, hogy az elején pozitív legyen a teszt a gyógyszerek miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük