Minden, amit a CTG-ről tudni érdemes

Bár a kiskönyv szerint csak a 38. héttől kötelező vizsgálat, általában már a 36. hét betöltését követően elő szokták írni a heti egy vizsgálatot. De miért is hasznos ez és mit tudhatunk meg belőle?

A lenti információkat a néhány hetes kórházi bennfekvésem alatt gyűjtöttem, a körülöttem lévő kismamáknál fordultak elő a lenti eshetőségek illetve a szülésznők is nagyon aranyosan sokmindent elmagyaráztak.

Milyen adatok láthatóak a CTG eredményen?

A felső csík a magzat szívhangjának változását mutatja, az alsó pedig a méhösszehúzódásokat. A kettő között sokszor van összefüggés, például magzatmozgásnál előfordulhatnak méhösszehúzódások.




Milyen érték számít normálisnak?

A magzat szívhangja nyugalmi állapotban 120 és 160 között mozog. Ha felfelé ennél nagyobb értéket mutat a CTG egy-egy nagyobb mozgásnál, az még elfogadható lehet, lefelé viszont szinte biztos, hogy gondot jelez.
A méhösszehúzódásnál nehéz megmondani, mi számít normálisnak. Fontos, hogy az értéke egyénenként változik, függ ez a műszertől, annak beállításától, a méhfal és hasfal vastagságától is. A gyakorlott orvosok a görbe alakját és visszatérésének gyakoriságát figyelik.
A szülésznőm azt mondta, van aki 50-es érték mellett is megszül, van aki pedig még a 100-as fájásokat sem érzi, tehét az értékek igencsak relatívak.

A magzati szívhangból mire lehet következtetni?

Először is akkor lehet érdemleges eredményt kapni, ha a magzat ébren van. Emiatt ha úgy érzed, a CTG alatt nem mozog a baba, inkább kérd meg a nővért, hogy hagy fordulj át vagy mozgassa meg a pocakodat.


Akkor jó az eredmény, ha a szívhangban vannak kilengések, tehát 120 és 160 között fel-le változik. Amikor nagyon elkezd mozgolódni, előfordulhat, hogy ennél egy picit magasabbra ugrik 1-1 pillanatra, de ha stabilan a 120-160-as tartományon kívül van, az sajnos gond.

A magzat szívhangjában az ilyen kilengések számítanak normálisnak.

Ha sokszor magasra ugrik vagy stabilan 160 fölött van, akkor jelentheti azt, hogy valami miatt kényelmetlenül érzi magát, az okát igencsak nehéz megállapítani. Ilyenkor alapos kivizsgálás jön, ha nem találnak semmi aggasztót, akkor megfigyelésre be kell feküdni a kórházba.

Ha alacsony, az legtöbbször azt jelzi, hogy gond van az oxigénellátással. Ilyenkor UH-n szokták ellenőrizni a köldökzsinór áramlását. A másik lehetőség, hogy egy-egy méhösszehúzódásnál esik le hirtelen a szívhang, ez is hasonló gondot jelez. Ha ez szülés közben fordul elő, szinte biztos, hogy a magzat érdekében azonnal császár!

Ritkán olyan eredmény is látható, hogy a szívhang stabilan egy értéken van, nincsenek benne kilengések. Laikusként én ezt nem tartottam kórosnak, de bizony még ez is jelenthet gondot. Utalhat oxigénellátási gondra, de persze az is lehet, hogy csak pont aludt a baba. Emiatt ilyenkor meg kell ismételni a vizsgálatot, megpróbálni felébreszteni a babát. Ha többszöri vizsgálatra sem változik és érezhetően nem mozog a magzat, akkor gondra utal.

A túl egyenes vonal sem jó, lehet, hogy csak alszik a baba, de azért nem árt egy alapos kivizsgálás és a vizsgálat ismétlése.



Ha nagyon sokat mozog a baba, akkor lehetnek lyukak a vonalban. Ez nem azt jelenti, hogy nem ver a szíve, hanem csak azt, hogy annyit mozgolódott, hogy nem érzékeli a szívhangját az eszköz, szóval semmi ok a pánikra 🙂

Ha túl aktív a baba, kiforoghat a CTG hatóköréből.

Mire lehet következtetni a méhösszehúzódás értékeiből?

Amíg tényleg nem indul be a szülés, addig őszintén szólva semmire 🙂

Először is, amikor még messzire van a szülés, akkor is összehúzódhat a méhed egy-egy erősebb rúgásra. Emiatt fontos figyelni a mozgásokat és a szívhangot. Ha érzed hogy mozog, felmegy a pulzusa és összehúzódik a méhed, az nem számít fájásnak. Illetve az efajta összehúzódások nem is rendszeresek.

Persze pozitív jel, ha mondjuk a 38 hetes CTG-nél 8-10 percenként összehúzódik a méhed. Felmehet akár 50-es értékig is, ez mégsem jelenti azt, hogy x órán belül szülni fogsz. Ezek sokszor inkább csak jóslófájások, amik időnként lehetnek rendszeresek, de amíg nem olyan erősek, hogy tényleg nagy fájdalmat érzel és mozdulni sem bírsz, addig nincs sok jelentőségük. A méhszáj tágulását elősegítik, így azért örülj, ha ilyen eredményeket látsz.

Rendszeresnek mondható méhösszehúzódások 50-es értékkel: ezek még inkább csak jóslófájások, de azért jelzik, hogy valami már beindult.

Ha a CTG semmilyen méhösszehúzódást nem jelez, akkor is lehetséges, másnapra megszülsz, hiszen hirtelen is elindulhat a folyamat.

Mire jó tehát összességében a CTG?

Arra semmiképpen, hogy megjósolják vele a szülés dátumát. Ezzel inkább a magzat életjeleit figyelik, a szívhang alapján sok probléma felismerhető. Így mindenképpen menj rendszeresen a CTG vizsgálatokra, hiszen ha Te nem is érzed, attól még lehet gond a babával.

Kapcsolódó bejegyzések:

Terhességi tünetek a második és harmadik trimeszterben

Kórházi csomag szüléshez

Bébiőr, légzésfigyelő és kamerás bébiőr – valóban szükség van rá?

Orrszívás – mit kell tudni róla és melyik orrszívó a legjobb?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.