A terhesség ciki velejárói, amiről senki sem szeret beszélni

Milyen szép amikor egy kismamának szépen kerekedik a pocakja. Ilyenkor kivirul és kíváncsian várja, hogy a kis jövevény a világra jöjjön. Csupa öröm és szépség ez a 9 hónap… vagy mégsem?

Ez sajnos nem pont így van. Vannak persze olyan kellemetlenségek, amiről mindenki tud és tisztában van vele, például az első trimeszterben a rosszullétek, a terhesség végén a hasfeszülés, stb.

De vannak olyan dolgok is amivel nem igazán dicsekszünk el a kívülállóknak.



Ilyen például a folytonos ingerlékenység, amit nagyon sok kismama tapasztal. Egyik pillanatról a másikra fel tudod húzni magad, néha meg inkább a sírógörcs fog el egy apróság miatt is.

Aztán ott van a fizikai teljesítőképesség csökkenése, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az első emeletet már nem tudod megmászni, a végén pedig úgy lihegsz, mintha egy maratont futottál volna le. Sőt, ez nemcsak ilyenkor tapasztalható. Én például sokat telefonálok ügyfelekkel és amikor belemelegszem a mondandómba és 4-5 mondatot egyben el kell mondanom, a végére úgy elfogy a levegőm, hogy nem tudok beszélni. Aki vonal másik végén van, mit szól ehhez?

Nagyon idegesítő még, amikor a szupermarketben leguggolsz, hogy a legalsó polcról valami levegyél, aztán meg nem tudsz felállni. Ott kell gondolkozni, hogy most miben kapaszkodj meg, vagy inkább kérj segítséget valamitől?

Akár hideg van akár meleg, a legtöbb kismamának folyton melege van. És ez még nem is annyira gond, viszont még aki nem is izzadt korábban büdöset, az tuti hogy a terhesség alatt úgy bűzlesz hogy néha még az utcára is félsz kimenni. Hiába a napi több körös zuhanyzás, a rossz testszag gyorsan visszajön.



Nekem a legeslegrosszabb viszont a vizeletcsorgás volt, ami persze leginkább a terhesség végén jelentkezik. Sem éjjel, sem nappal nem lehet nélkülözni a tisztasági betétet, mert néha minden lépésnél távozik 1-1 csepp pisi. És pont emiatt napi 3x is nem árt kicserélni az alsóneműt, néha még a nadrágot is, mert ez szaggal is jár. Szörnyen hangzik és az is, azt hittem, ez csak öreg koromban ér el majd…

Vannak persze jobb és rosszabb terhességek, nekem az elsőnél egészen enyhék voltak a fenti tünetek, még a második terhességnél mindegyik jobban előjött. Azért összességében megéri a gyerek miatt ezeket végigcsinálni, de jobb ha nem ér váratlanul 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Minden amit a CTG-ről tudni érdemes

Terhességi tünetek a második és harmadik trimeszterben

Mikor lehet érezni az első rugásokat?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.