Félek-e a szüléstől?

Kismamaként ezt a kérdést biztosan sokan fel fogják tenni Neked. Veheted ezt tolakodásnak, merthogy az is: olyan, mintha megkérdeznék, félsz-e a haláltól. Hiszen akár félsz, akár nem, elkerülni mostmár nem tudod. Az is lehet, hogy magad sem tudod rá a választ. De mi az igazság: kell ettől félni? 

Szakértőnek nem mondanám magam, de egy szülésen azért túl vagyok és nyakamon a második, így azért elég sok tapasztalatot gyűjtöttem.

Az én esetemben mondjuk elég fontos, hogy már évek óta annyira de annyira akartam gyereket, olyan sok vizsgálaton és beavatkozáson átestem, hogy maga a szülés már semmi volt ehhez képest.

Már a meddőségi kezeléseknél és vizsgálatoknál is arra gondoltam: ez nem is fáj, hiszen ha már most nem bírom, akkor mi lesz a szülésnél. Hiszen az mindennél jobban fáj, erősnek kell lennem.



Így simán átvészeltem az átjárhatósági vizsgálatot, a sok tűszúrást és minden mást. Mindig csak arra gondoltam, hogy ez még semmi egy szüléshez képest.

Sok év alatt annyira ráhangoltam erre magam, hogy a 9 hónap alatt egy pillanatig sem féltem a szüléstől. Ezerszer elterveztem, hogy majd nagyon fog fájni és inkább kíváncsisággal vártam az első fájásokat, mintsem félelemmel.

Még a vajúdás alatt is folyamatosan arra gondoltam, hogy most még nem eshetek pánikba, mert ennél még sokkal rosszabb lesz az elkövetkező órákban.

Aztán az utolsó másfél óra az tényleg durva volt. Amikor elkezdődtek a tolófájások és NEM VOLT SZABAD NYOMNI, onnantól kezdtem kicsit pánikba esni, de egy szó sem hagyta el a számat, csöndben tűrtem, egyszer majdcsak vége lesz… minden fájásnál úgy éreztem, a következőt már nem bírom ki. Tényleg iszonyatosan fájt.



Ezek után mégis azt mondom: nem szabad félni tőle. Erősnek kell lenni, tréningelni az agyad, mert ha már az első fájásoknál feladod akkor nagyon nehéz lesz végigcsinálni az egészet.

Így, hogy már egyszer végigcsináltam, egy szemernyit sem félek, hogy ezt újra át kell élnem. Sőt, inkább büszke vagyok magamra, hogy elsőnek milyen jól tűrtem és ha egyszer kibírtam, akkor ezerszer is kibírom!

Kapcsolódó bejegyzések:

Baba fejlődése az első hónapban

Babakelengye – 10 felesleges termék amit ne vegyél meg!

Mikor lehet érezni az első rugásokat?

Hol lehet csinos és kényelmes kismamaruhát venni?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.