Vezetés terhesség alatt

Az első terhességemnél ez igazából nem is volt nálunk kérdés, mivel a férjemnek nem volt jogsija. A munka miatt nagyon sokat kellett autóban ülnünk, így a terhesség elejétől a végéig vezettem napi szinten. Csodálkoztam is, hogy sokan kérdezték: terhesen miért vezetek? Nem tudom, honnan terjedt el ez a berögződés, hogy aki terhes, annak nem szabad csinálnia semmit. Nekem sokszor rosszul is esik ez a diszkrimináció. Attól, hogy van a pocakomban egy baba, még nem vesztettem el az ítélőképességem és nem is bénultam le…

Miután megtudtam, terhes vagyok, az első dolgom az volt, hogy vettem egy övterelőt. Utánaolvastam, hivatalos oldalakon azt írták, hogy nincs értelme és orvosilag nem indokolt, én így mégis biztonságosabbnak éreztem.

A vezetéssel nem volt semmi gondom, nem volt kényelmetlen egy picit sem.  Egyedül az álmosság okozott néha nehézséget, hosszabb utak alatt sokszor szóval kellett tartani. Előtte simán kibírtam egy Pesti utat oda-vissza egy nap alatt, terhesen ez már azért megerőltetés volt, de mivel nem volt választásom, megbírkóztam vele.



3 hónapos terhesen még simán bevállaltunk a férjemmel egy Budapest-Gdansk utat úgy, hogy egyedül vezettem le az egészet oda és vissza is. (persze lehet, sokan gondoljátok, hogy felelőtlenség, de egy panaszmentes terhességnél én nem így gondolom)

Most a második terhességemnél már nem vezetek, mivel a férjem időközben megszerezte a jogsiját és azóta még esélyem sincs a volánhoz ülni 🙂 Azt kell mondjam, az anyósülésen ülni sokkal rosszabb. Autóban ülve azóta fáj a hátam, zsibbad a lábam, folyton bealszom. Amíg én vezettem, ilyen problémák nem voltak, valószínűleg azért, mert a vezetés lekötötte a figyelmem.

Persze ha kell, most is volánhoz ülök. Amikor egyedül kell mennem valahova, megoldom. Sőt még örülök is neki, hogy végre vezethetek. A férjem viszont nem szívesen enged el egyedül, így legtöbbször marad nekem az anyósülés…



Vannak persze akik azt mondják, nagy pocakkal már nem férnek hozzá a kormányhoz, kényelmetlen az öv. Lehet, hogy nekem csak az autóval volt szerencsém, de semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Mint az élet minden más terén, itt sem hagytam el magam, hiszen a terhesség nem betegség.

Az azért fontos, hogy hosszabb útra tényleg sosem indultam egyedül. Hiszen jöhet egy szédülés, álmosság, rosszullét, ami veszélyes lehet vezetésnél így nem árt, ha ül mellettem valaki, aki ha nagy a baj, be tud avatkozni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Mikor lehet érezni az első rugásokat?

Terhességi tünetek az első három hónapban

Hirtelen szédülés a terhesség folyamán

Babakelengye – 10 felesleges termék amit ne vegyél meg!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.