Nyugtalan láb szindróma

Ha már valaha tapasztaltad a betegség tüneteit, akkor azonnal ráismersz a nevéből, miről is van szó. Nem is nevezhető betegségnek, inkább csak egy állapotról beszélhetünk. Aki hajlamos rá, azt kismamaként az őrületbe kergetheti és sajnos nem sokat lehet ellene tenni. Ha kíváncsi vagy, mit is lehet róla tudni, olvass tovább!

Egyszerűen fogalmazva beazonosíthatatlan idegrendszeri elváltozásról beszélünk, ami arra készteti a pácienst, hogy folyamatosan mozgassa a lábát. Pontosan nem is írható le az érzés: nem zsibbadás, nem is fájdalom… egyszerűen egy késztetés a láb mozgatására.

Általában este jelentkezik, amikor egy picit megpihennél. Súlyosabb esetben  éjszaka, alvás közben, sőt, néha lehetetlenné teszi az alvást. Az igazán kritikus betegeknél már egész nap jelen van ez az érzés, de szerencsére ők nagyon kevesen vannak.



Sokszor magnéziumhiány is okozhat hasonló tüneteket, például ha valaki elkezd sportolni és nem gondoskodik a magnéziumpótlásról, egy-egy nehezebb nap után tapasztalhat hasonló tüneteket, de ez valójában teljesen más.

Hosszas kivizsgálás után legtöbbször semmilyen kóros elváltozást nem találnak a betegeknél, egyszerűen nem határozható meg (a tudomány mai állása szerint), hogy mitől jön elő. Ettől függetlenül van néhány eset, amikor vashiányra visszavezethető és a pótlás enyhíti is a tüneteket.

A másik gyakori ok a terhesség: nagyon sok kismama számol be erről a megfoghatatlan érzésről, hogy esténként jár a lába. Ez szerencsére a szülés után elmúlik, de azért azt a 9 hónapot meg tudja keseríteni…



Az én esetemben tizenéves korom óta előjön néha-néha. Mondjuk havi 1x este azt érzem, hogy elalvásnál jár a lában, de addig helyezkedem, míg végül sikerül elaludni és aztán végigalszom az éjszakát. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, néha bevettem rá magnéziumot mert azt gondoltam, az megoldja.

Aztán az első terhességem alatt szinte minden este előjött. A férjem kergettem ki vele a világból, őt jobban idegesítette mint engem 🙂 Amíg napközben jöttem-mentem, semmi gond nem volt, de amikor este lett volna idő egy kicsit összebújni, megnézni egy filmet, folyton járt a lábam. Ekkor találtam meg az interneten, hogy ilyen betegségről is van szó és ez legalább megnyugtatott, hogy nincs nagy baj.

Most viszont a második terhességnél már sokkal durvábbak a tünetek. Nemcsak este, hanem éjszaka is jelentkeznek. Ha felébredek (ami a kisfiam miatt éjszaka 2-3x van minimum), utána alig bírok visszaaludni és jár a lában folyamatosan. Sőt, már napközben is tapasztalom.

És tényleg borzasztó idegölő… elkezd járni a lábam és erre két megoldást látok: vagy sétálok, vagypedig megpróbálok elaludni.



Van néhány praktika, amivel enyhíthetőek a tünetek:
– este lefekvés előtt egy negyed óra séta sokat segít, utána egy ideig nem jár a lábam. Szinte rögtön lefekszem aludni és így egyszerű az elalvás.
– masszázs: akár kézzel, akár géppel csinálod, a sétához hasonlóan ellazítja az izmokat és nemcsak a masszázs idejére, hanem utána is egy ideig megszabadít a kellemetlen érzéstől.
– ha tornázol napi 20 percet, az is elősegítheti, hogy este ne érezd a tüneteket.

Remélem tudtam egy picit segíteni, vagy legalább megnyugtatni, hogy nem Veled van a baj. 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Mozgás újrakezdés terhesség alatt

Melyik a jobb? Gyerekkel utazni vagy nélküle?

A legjobb játékok 1 éves gyerekeknek

Segítség babakocsi választáshoz



 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.