Magas láz terhesség alatt

Az első gyereknél sikerült minden betegség nélkül átvészelni a terhességet, mégcsak egy megfázást sem szedtem össze. A kistesóval viszont éppcsak terhes lettem – Petike nemsokkal korábban került be bölcsibe – elkaptam tőle egy elég makacs mandulagyulladást. Mit lehet tenni ilyenkor?

Először Petike volt 3 napig folyamatosan lázas, vele éjszakáztam egyfolytában. Majd amikor elmúlt nála a láz, akkor jöttem én. Életemben nem voltam még ilyen beteg. Elég jó az immunrendszerem és télen ki szoktam maradni a betegségekből. Ha bele is esem, egy nap láz, pár pohár Neo Citran és túl is vagyok rajta.

Amikor este belázasodtam és 39 fölé ment a lázam, már sejtettem, hogy ez komoly dolog lesz. Mivel nem akartam gyógyszert bevenni, így kezdtem egy hűtőfürdővel, majd folyamatosan vizes borogatás a mellkason és végtagokon. Viszont így is csak annyit sikerült elérni, hogy 38,5 fölé nem ment a lázam. Nagyon féltem, hogy ha hosszú ideig így leszek, akkor ez is káros lehet a magzatra.
Ekkor megpróbáltam orvosi tanácsot kérni:
– a védőnő azt mondta, Panadolt vehetek be
– a helyi ügyeletes orvos azt mondta, hogy semmit nem vehetek be, vizes borogatás és hűtőfürdő
– a megyei kórház szülészetén azt mondták, nézzem meg mi van ráírva a Panadolra, és aszerint vehetem be – az van ráírva, hogy terhesség alatt nem szedhető
– a megyei kórház főorvosa szerint a Panadol nem jó, Algopyrint vegyek be, de azt akár 2 óránként is
Na akkor most melyik?
Végül felhívtam Anyukámat, aki jól rámpirított, hogy egyszer elmegy a hűtőfürdő, de meg ne próbáljak sokat benne ülni, még csak az hiányzik, hogy terhesség alatt fel is fázzak. Igazat adtam neki, így mivel az interneten én is azt olvastam, hogy a Panadolt az egyetlen amit terhesség alatt szabad, így bevettem éjfél körül 1 szemet, az lenyomta a lázam. Viszont hajnalban még egyet be kellett vennem, mert megint 39 fölé ment.
Másnap napközben is folyamatosan lázas voltam. Mivel Petikének 3 napig volt láza, sejtettem hogy nincs még vége és elmentem a háziorvosomhoz, aki nem ma kezdte a szakmát.
Nagy meglepetésemre az alábbit mondta:
“Ilyen esetben a magzat számára sokkal jobb, ha beveszek pár szem gyógyszert, mintha lázas lennék. Semmi baja nem lesz a magzatnak ennyitől. A Panadol állítólag tényleg nem kerül át a magzathoz, viszont az nem is ér semmit. Egyek Algopyrint, mert az összességében sokkal hatékonyabb. 4x1000mg C Vitamint javasolt az immunrendszer erősítésére és a láz csillapítására 3×20 csepp Flamborint (folyékony Algopyrin).”
A láz elmúlása után megállás nélkül folyt az orrom, tüsszögtem. Dugult az orrom, nem kaptam levegőt, már az arcüregem is feszítette, de nem tudtam kifújni. Akkorákat tüsszögtem, hogy már a hasamban és a hátamban is izomlázam volt. A forró vizes inhalálás nem sokat ért. Interneten azt olvastam, hogy még orrcseppet sem szabad használni terhesség alatt, így pár napig szenvedtem, majd csak felhívtam újra a háziorvosom aki megnyugtatott, hogy bármilyen orcseppet használhatok, azok helyi felszívódásúak és nem kerülnek át a keringésbe, ártalmatlanok a magzatra.
Összefoglalásként:
– láz esetén inkább pár szem Algopyrin
– ha így is nagyon felmegy a láz, akkor hűtőfürdő, de óvatosan, nehogy felfázás legyen belőle
– orrsprayt lehet használni
– sok C Vitamin egyenletes eloszlásban

A fentiek persze nem feltétlenül fedik az orvosok általános véleményét. Mivel a megyei főorvos és a háziorvosom is az Algopyrint javasolta, így én a jövőben ehhez fogok nyúlni, ha baj van.
Persze a cél az, hogy gyógyszer nélkül lejjebb vigyük a lázat, de ha nagyon makacs, akkor nem lehet egész éjszaka hideg vízben ülni. Egy szem Algopyrin és egy kiadós alvás sokkal jobban lerövidíti a betegséget, mint egy borogatással ébren töltött éjszaka.
Remélem, hogy egyikőtök sem szed össze ilyen makacs betegséget, de ha mégis sikerül, akkor remélem, tudtam egy kicsit segíteni.
Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂
Kapcsolódó bejegyzések:

“Magas láz terhesség alatt” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia, nagyon részletesen le van írva 🙂 , pont ebben a cipőben járunk most! Elkaptunk egy járványt és én 2 napig lázas voltan hol 38, hol 39 de 48 óra tartósan! Most a feleségemnek 39,5- öket mutat a hőmérő.
    Ez még csak a kezdet mert még 1-2 napig ilyen lesz.
    Végül mi lett a babával? Szerinted mit tegyünk? Menjünk a korházba ilyen esettel vagy kezeljük otthon?
    Köszönöm a válaszod 🙂

    1. A kórházban sem tudnak mit csinálni, gyógyszer + vizesruha, 38 fok alá kell húzni. A baba teljesen makk egészséges lett, olyan szuper immunrendszerrel, hogy a bölcsit végigcsináltuk egyetlenegy hiányzás nélkül (1 évet).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.