Mennyire köti le egymást a két testvér?

Nem is burkolt célom a két testvér közötti kis korkülönbséggel az volt, hogy egy picit kevesebbet kelljen foglalkozni a gyerekekkel, mivel azok majd szépen eljátszanak egymással. Azért közben előjöttek az emlékek a gyerekkoromból, amikor is a tesómmal egyfolytában veszekedtünk és kiabáltunk egy mással. Vajon milyenek lesznek az én gyerekeim? Megnyúzzák egymást ha egy pillanatra nem figyelek rájuk?

Tényleg nagyon féltem tőle, hogy egy pillanatra nem lehet majd a testvéreket magukra hagyni, főleg az első pár évben, amikor a kicsi még védtelen. Hogy a nagyobb majd féltékeny lesz, hogy nem vele foglalkozom… hogy féltékeny lesz a játékaira… direkt felébreszti ha alszik..

És ezek a félelmek nem is voltak alaptalanok, mert az ismerettségi körömben szétnézve sajnos sok negatív példát látok.

Emiatt a terhesség első pillanatától kezdve tréningeltem Petikét, hogy milyen lesz majd ha megszületik a hugica. Milyen jó lesz együtt játszani, majd vigyáznia kell rá, megvédeni, tanítgatni.

És az eredmény: az első 1 év hihetetlen harmóniában telt el. Ha Panka sír, Peti visz neki játékot, odaadja a cumiját. Odaadja neki a játékot amivel játszik, szeretgeti, puszilgatja. A kicsi meg úgy néz a bátyóra, mint valami félistenre. Megy utána egyfolytában.

A két gyerek most 1 és 3,5 éves és már most lekötik egymást. Egyedül merem hagyni őket a nappaliban ha pl. ki kell terigetnem. Nem bántják egymást, nagyon ritka, hogy összevesznének valami játékon. A kicsivel alig kell foglalkoznom, mert megy Petike után, sikítozva mászik utána, a nagy meg pofákat vág neki hogy a kicsi mosolyogjon… szóval nagyon jót játszanak mindig. A 3,5 éves fiam türelmesebben játszik vele, nem veszi zokon ha összedönti a tornyát.

Nem tudom, hogy ez most nevelés vagy szerencse kérdése, de annyira boldog vagyok, hogy imádják egymást 🙂

Persze azért figyelünk rá, hogy töltsünk el időt mindkét gyerekkel külön-külön. Például én kicsivel foglalkozom és addig a férjem játszik Petikével, vagy amikor a kicsi már alszik, akkor elővesszük azokat a játékokat (pl. gyurma, vízifesték), amiket nem lehet napközben, mert veszélyesek a kicsire.

Kapcsolódó bejegyzések:

Mikor fog már végre beszélni?

Játék teszt – Fisher-Price ugráló zebra

Járóka – hozzá lehet szoktatni a gyereket?

A legjobb játékok 2-3 éves gyereknek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.