Babakelengye – 10 felesleges termék amit ne vegyél meg!

Aki most várja az első babát, annak nem egyszerű dolog eldönteni, mit vegyen meg a kicsi születése előtt és mire nem lesz szüksége. Az internetes reklámok alapján minden olyan hasznosnak és nélkülözhetetlennek tűnik, de vajon mit érdemes figyelmen kívül hagyni?

Alapvetően jó termékek ezek, ha jól használjuk őket, hasznosak lehetnek. Viszont annyi mindent kell venni egy újszülött érkezésekor és egy kis ötleteléssel sok pénz megspórolható.

Ha pedig úgy érzed, nem akarsz ilyeneken spórolni, akkor idővel az lesz a gondod, hogy annyi dolgot összevásárolsz, hogy egyszerűen nem tudod majd hova tenni őket.

1. Szoptatós párna

Elmélet: aki még sosem szoptatott, úgy gondolhatja, erre biztosan szüksége lesz. Ráadásul sok helyen úgy reklámozzák, hogy már a terhesség alatt is jó lehet alváshoz, kitámasztja a gerincet vagy a növekvő pocakot.

Gyakorlat: általában hatalmas méretű, ezért amikor nem használod, nehéz neki helyet találni. A szoptatáshoz pont nem jó, nehéz a kezelése és inkább az egyik teljesen átlagos alvópárnád fogod a combodra tenni, hogy ne legyen olyan nehéz tartani a babát.

Alternatíva: bármilyen bárna, amire ráteheted a babát és így egyszerűbb megtartani.

2. Babacipő

Elmélet: aranyos és ha mentek valahova, ne fázzon a lába

Gyakorlat: az újszülött ruhákon van talp rész, nem tudod ráadni. Ha pedig valami kisfiúsabbat/kislányosabbat akarsz, amihez zokni kell, akkor arra nagyon nehéz ráadni a babacipőket. Ha szoros, akkor azért nem, ha pedig jó a cipő mérete, akkor az első felemelésnél el fogod hagyni a cipőt a lábáról.

Alternatíva: talpas nadrág vagy zokni
3. Méhben hallható hangokat utánzó plüss

Elmélet: ha mocorog a pici, bekapcsol és mivel ismerős, megnyugtató hangot ad ki, visszaalszik a pici

Gyakorlat: csak akkor használ, ha rögtön születéstől használod. A kórházban kicsit nehéz beadni a nővéreknek, hogy tegyék be a pici mellé. Otthon pedig tapaszalataim alapján (ismerősöktől) nem igazán használt semmit. Ráadásul macerás mellette bébiőrt használni, mert minden kis mozgásra bekapcsolja.

Alternatíva: az a természet rendje, hogy születés után ha nyűgös a baba, kézbe kell venni, beszélni hozzá.

4. Bimbó kiemelő

Elmélet: ha nem jó formája van a mellbimbónak, akkor a kisbabának nehéz a szopás és ez segít.

Gyakorlat: ősanyáink is megoldották enélkül, mégsem haltak éhen az újszülöttek. Bármilyen melled is van, ha akar szopni a kisbaba, fog is.

Alternatíva: sok gyakorlás és kitartás, és persze éhes csecsemő.

5. Játszószőnyeg

Elmélet: egy puha hely, ahova le tudod tenni a kisbabád. Érdeklik a színes játékok,  utánuknyúl, ami fejleszti a mozgását. Hasra fordulva pedig szintén figyelheti a színes mintákat.

Gyakorlat: a földre tudod letenni, annyira viszont nem vastag és puha, hogy ne kelljen alátenned valamit (amikor pici a baba, még félő, hogy leesik a feje, lendületből fordulát, stb és megüti magát a kemény padlóban). Nálunk hanyatt fordulva nem érdekelték a lógó játékok, sőt, idegesítette, mivel túl közel voltak. Amikor pedig elkezdett forogni, mindig útban volt az egyik tartórúd, aztán pedig azonnal lemászott róla.

Alternatíva: bármilyen színes szőnyeg vagy takaró. Ha van járóka, akkor pedig az a legjobb megoldás.

6. Zenélő körforgó

Elmélet: amikor álmos a pici, bekapcsolod neki és segít az elalvásban. Amikor éber, akkor pedig lekötik a mozgó, színes formák.

Gyakorlat: a zenétől inkább felélénkül, de véletlenül sem alszik el. A mozgó formák pedig túl közel vannak hozzá, követi a szemével, de hamar belefárad. Illetve amikor beteszed a kiságyba, az tuti hogy mindig útban van az egész és úgy kell alatta becsúsztatni a gyereket a helyére.

Alternatíva: színes plüss játékok a kiságy szélére akasztva. Ha pedig szereti a pici a zenét, akkor például telefonon, tableten is el lehet neki indítani.

7. Újszülött ágynemű

Elmélet: nagyon cukik a lapos kispárnák és pici takarók. Kezdő szülőként tuti, hogy fogsz venni 1-2 garnitúrát. Milyen aranyos (lenne), hogy betakarod és abban alszik.

Gyakorlat: a védőnő első mondata az lesz, hogy a kispárnát gyorsan vedd ki a kiságyból. A takaróra sem lesz nagyon szükség. Amíg pici, addig egy babapléd (merthogy azt is biztos veszel) megteszi, ha meleg van, akkor pedig egy textilpelenka. Amikor elkezd rugdosni, majd átfordulni, akkor pedig úgysem marad rajta a takaró 2 percnél tovább.

Alternatíva: a babakocsiban használt babapléd, melegben textilpelenka vagy üres párnahuzat.

8. Babakesztyű

Elmélet: újszülött korban élesek a körmei, de még nem tudod levágni. A kesztyű megvédi, hogy ne karmolja össze magát.

Gyakorlat: a kórházban ha kéred, ráadják, viszont nekünk azt javasolták, ne erőltessük, mivel az újszülött a szájába veszi a kezét. Inkább a saját kezét rágja, mint a kesztyűt.

Alternatíva: nincs, előfordulhat, hogy valóban megkarmolja magát, de ez teljesen normális.

9. Mikrós sterilizátor

Elmélet: beleteszed az cumisüveget, cumit, kiskanalat és a mikróban egyszerűen fertőtleníted az eszközöket. Nem kell tűzhelyen kínlódni vele.

Gyakorlat: ha pl. Mam eszközöket veszel, akkor azokat magukban is tudod sterilizálni. Egyébként pedig bármilyen nagyobb műanyag edény teljesen megfelel erre a célra. Amúgy pedig sok helyet foglal, valamint ha már van ilyen, szeretnéd összegyűjteni az összes edényt. Tehát ha olyan típus vagy, hogy 2 cumisüveged van és semmi más, akkor teljesen felesleges.

Alternatíva: Mam cumisüveg vagy bármilyen műanyag edény

10. Babafészek

Elmélet: körülöleli a babát, mintha csak az anyaméhben lenne. Emellett amikor mozgolódik, akkor ezt pl. a kanapéra teheted és nem esik le onnan.

Gyakorlat: sok helyet foglal. Helyette párnákkal is körbepakolhatod ha a kanpéra teszed, a kiságyban pedig néhány takarót vagy törölközőt összehajtasz és már kész is a fészek.

Alternatíva: pólya, vagypedig takarók körülötte.

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon! 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Mikor lehet érezni az első rugásokat?

Hogyan öltöztessük a gyereket éjszaka?

Orrszívás – mit kell tudni róla és melyik orrszívó a legjobb?

“Babakelengye – 10 felesleges termék amit ne vegyél meg!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ez egy marhaság. A szoptatós párna nagyon jó volt, a játszószőnyeg is. Imádta a gyerek. A mikros sterilező szintén.

    1. Egyetértek az előttem szólóval. Szerintem aki ezt írta, annak nincs gyereke, vagy nem fordított rá túl sok figyelmet. Babát párnákkal, takarókkal körbetenni babafészek helyett pl kifejezetten veszélyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.