Bébiőr, légzésfigyelő és kamerás bébiőr – valóban szükség van rá?

Amikor terhes lettem, meggyőződésem volt, hogy nekem semmi szükségem ilyen kütyükre. Aztán ahogyan belegondoltam különböző élethelyzetekre, változott a véleményem, még végül beruháztunk egy légzésfigyelős bébiőrre. Ma már élni sem tudnék nélküle!

A következőekben márkától és típustól függetlenül szeretném megosztani Veletek a tapasztalataim a különböző funkciókról.

Légzésfigyelés

A legeslegjobb találmány, amit valaha láttam! Sok újdonsült szülő mesélte, hogy amikor hazahozta a kórházból a kisbabát, egész éjszaka nem is aludtak, mert azt fülelték, vajon lélegzik-e.

Mi a férjemmel olyan jót aludtunk már első éjszaka is (persze amennyit lehet aludni egy újszülött mellett). 100%-ig nyugodtak voltunk, hogy a baba rendben van. Teljesen megbíztunk a légzésfigyelőben (még a szülés előtt azért jól kiteszteltük).

Szerencsére sosem volt rá élesben szükség. Voltak fals riasztások, de aztán rájöttünk, hogy állítható az érzékenysége. Azt picit lejjebb vettük és utána nagyon megbízhatóan működött. Mostmár el sem tudnám képzeldni az életet nélküle, a második gyerkőcnél is használni fogjuk.

Mi egyébként annyira elővigyázatosak voltunk, hogy napközben is mindig csak a kiságyban altattuk. Hiszen ha már van légzésfigyelő, azt ne csak éjszaka használjuk, a probléma nappal is fennállhat. Ha véletlenül máshol is aludt el a pici, mindig rögtön betettük a kiságyba és bekapcsoltuk a légzésfigyelőt.

Nagyon fontos: semmi értelme a légzésfigyelőnek, ha nem tudod, mit kell csinálni baj esetén. A férjemmel elvégeztünk egy gyermek elsősegély tanfolyamot a terhességem alatt (1-2 óra alatt gyakorlatilag átadható a tudás). Így legalább van fogalmunk róla, mit kell tennünk vészhelyzetben.




Bébiőr – csak hang

Az általunk vásárolt típus hang alapon működik csak. Igazából ezt is bőven elegendőnek tartottam és a gyakorlat azt mutatta, hogy elég is. Ha hangot érzékel, hallod, hogy bekapcsol és kihangosítja azt. A lényeg úgyis az, hogyha felébred a pici, akkor meghalld és be tudj menni hozzá.

Azt gondolnád, hogy pici lakásban úgysem lesz rá szükség, de ez egyeltalán nem igaz! A legjellemzőbb helyzet: este elalszik a pici, Te pedig becsukod a gyerekszoba ajtót és beteszel egy filmet vagy csak bekapcsolod a rádiót. Már nem feltétlenül hallod meg, ha sír.

Ha pedig kertes házban laksz, nyugodtan kimehetsz addig kertészkedni, hallani fogod, ha felsír. Enélkül – én legalábbis – ki sem mernék menni a házból. Főleg abban a korban, amikor már feláll, hiszen akár ki is mászhat a kiságyból, abból pedig nagy baj is lehet.




Hőmérséklet

Sok bébiőrben plusz funkció, hogy kijelzi a hőmérsékletet. Erre persze egy hőmérő is teljesen megfelel, én valahogy mégis szeretem. Főleg újszülött korában mi valóban tartottuk a 21-22 fokot, vigyáztunk, hogy ne legyen melegebb. Amikor ránéztem a bébiőrre, megnyugtató volt, hogy azt is le tudom ellenőrizni.

Kamerás bébiőr

A kisfiam egy éves korában kezdett el olyan furcsa dolgokat produkálni, hogy álmában beszélt, nevetgélt, néha felsírt. Vagy csak felült az ágyban, szétnézett, majd visszaaludt. A hang alapú bébiőr ilyenkor rögtön bekapcsolt, én pedig rohantam, nehogy túlzottan felébredjen és ne aludjon vissza (minden alvással töltött perc nagyon értékes, ezzel biztosan Ti is így vagytok). Volt olyan délutáni alvás, hogy 10 percenként szaladtam feleslegesen, mivel a gyerek aludt, csak forgolódott, beszélt álmában.

Ekkor tesztként beszereztem egy kamerás bébiőrt. A képe nem volt túl éles, de tette a dolgát. Amikor bekapcsolt, először ránéztem a képre: ha csak átfordult, nem foglalkoztam vele. Ha láttam, hogy tényleg megébredt, akkor szaladtam csak.

Nekem ez nagyon bejött. A hang alapú bébiőr nélkül létezni sem tudnék, ez viszont már az a kategória, ami inkább csak kényelmi funkciót lát el. Nagyon jó, szeretem is, de amikor olyan időszakokat él Petike, hogy nyugodtan átalussza az éjszakát, akkor nem is használom, csak a hang alapút.




Éjjeli fény

Szinte az összes bébiőrben van valamiféle éjjeli fény. Szerintem teljesen felesleges, mivel annyira gyenge, hogy nem fogja megvilágítani a picit. Ha teljesen sötét szobába mész be, úgysem látsz semmit. Helyette mondjuk egy sólámpa fénye szerintem sokkal jobb fényerőt ad.

Altató zenék

Itt az a lényeg, hogy a nálad lévő készülékről tudsz indítani megnyugtató zenét, ami a babánál elindul. Nálunk az volt a tapasztalat, hogy ez semmit sem jelentett. Sőt, inkább csak megzavarta őt. Sosem használtuk.

Kétirányú bébiőr

A legtöbb készüléknél csak Te hallod, hogy mit történik odabenn, de nem tudsz reagálni rá. A drágább típusok között van olyan változat is, aminél vissza is tudsz válaszolni. Pl. ha felsír a pici, akkor beszélhetsz hozzá addig, amíg oda nem érsz.

Ennek én semmi értelmét nem láttam, ugyanis 3-4 éves korig a gyerek nem foglalkozik vele, hogy hallja a hangod, amíg ténylegesen nem lát Téged. Így hiába beszélsz hozzá, ugyanúgy sírni fog. Neki az kell, hogy átöleld, a hangszóróból jövő hangoddal nem elégszik meg. Nálunk legalábbis ez a tapasztalat.




Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon! 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Segítség babakocsi választáshoz

Mikor lesz már könnyebb? Avagy problémák az első évben

Gyerekkel az orvosnál – 5 tipp a sírás elkerülésére

Hogyan öltöztessük a gyereket éjszaka?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.