Kötelező vizsgálatok az első 12 hétben

A védőnő általában elég szépen összeszedi és nyomon követi, mik a tennivalók, illetve a terhes kiskönyvben is szépen össze van írva, azért én összeszedtem, hogy milyen vizsgálatokra és kötelező körökre kell számítani az első trimeszter folyamán.

Első lépés: nőgyógyász

A pozitív terhességi teszt után akár már egy héttel sokan meglátogatják a nőgyógyászt, mivel ekkor már látható a petezsák, ami megerősíti a terhességet (5 hét).
Ettől függetlenül az orvosok azt javasolják, hogy először elegendő akkor meglátogatni az orvost, amikor a szívhang már hallható (7-8 hét, a menszesz elmaradása után 3-4 héttel). A nőgyógyász ekkor fogja kiadni azt a papírt (lelet + rizikóbesorolás), ami igazolja a terhességet.


Második lépés: védőnő

A nőgyógyásztól kapott lelettel tudsz elmenni a védőnőhöz. Ő tájékoztat a tudnivalókról. Elvégez pár alapvető vizsgálatot: vérnyomásmérés, testsúly, magasság. Alaposan kikérdez a kórelőzményedről, állapotodról és feltehetsz neki bármilyen kérdést, szívesen válaszol.
Tőle kapod meg a terhességi kiskönyvet, amit a szülésig mindenhova magaddal kell vinned.



Harmadik lépés: háziorvos

A kiskönyveddel el kell menned a háziorvoshoz, aki kitölti az adataidat, gyógyszerallergiáidat és beírja a szerinte fontos dolgokat. Nagyon fontos, hogy alá kell írnia azt az oldalt, amin a kötelező vizsgálatok vannak felsorolva, mivel ez szolgál beutalóként majd a vérvételre.

Kötelező vizsgálatok: fogorvos és vérvétel



Az első trimeszterben el kell menned a fogorvoshoz, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. Ha valami gondod van, jobb még most túl lenni rajta. Természetesen neki is be kell írnia a kiskönyvbe, hogy elvégezte a vizsgálatot.
Talán a legfontosabb vizsgálat a vérvétel, ami egy általános rutin laboron kívül megállapítja a vércsoportod. Nagyon nagy fontossággal bír, mivel vércsoportütközés esetén a terhesség folyamán gyógyszert kell majd szedned, hogy a szervezeted ne támadja be a magzatot.
Ha gond van a pajzsmirigyeddel, ezt is érdemes ellenőriztetned ha már úgyis vért vesznek. Viszont a háziorvostól erre külön beutalót kell kérned.

12 hetes genetikai ultrahang

11 és 13 hét között végzik el a terhesség folyamán a legfontosabb vizsgálatot, melyben megállapítják, hogy a magzat egészséges-e. Az általános állapotfelmérésen kívül (megvan-e mindene) a Down-szindróma jeleit keresik. Fontos, hogy sok orvos nem jogosult e vizsgálat elvégzésére, így tájékozódj előre a nőgyógyászodnál, hogy megvan-e a kell ő besorolása. Ettől függetlenül én azt javaslom, hogy a saját orvoson kívül látogass meg egy 4D Uh rendelőt. Nem a 4D képek miatt, hanem mert ezek a rendelők rendelkeznek a legmodernebb készülékekkel, így a vizsgálatot még alaposabb el tudják végezni.

Kapcsolódó bejegyzések:
Ajánlott vizsgálatok az első 12 hétben
Álmosság a terhesség alatt – mikor lesz már vége?
Magas láz terhesség alatt
Terhességi tünetek az első három hónapban
Aktív élet gyerekkel is!

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.