Ajánlott vizsgálatok az első 12 hétben

Korábban már írtam arról, milyen vizsgálatokon kötelező végigmenned az első trimeszterben. Ezen kívül azért akad pár fizetős, amire mind a védőnő, mint a nőgyógyász fel fogja hívni a figyelmed.

Toxoplasma gondii
Ár: kb. 3.000-7.000 Ft

Ha a terhességről elkezdtél már a neten olvasgatni vagy van/volt kismama az ismerettségi körödben, biztosan találkoztál a “macskavírussal”. Előtte tuti nem hallottál még róla, de a várandósság folyamán kiemelten kezelik. Ennek ellenére térítés ellenében vehető csak igénybe (kivéve ha gyanús, hogy elkaptad, mert akkor a háziorvos TB-re is kérheti a vizsgálatot). Részleteiben nem térnék ki rá, hogy miről is van szó, mert ezer meg ezer cikket találsz erről. A lényeg, hogy javasolt az elvégzése.




Három kimenetelen lehet a vizsgálatnak:
– korábban már átestél rajta: ez a legjobb, ugyenis ez esetben védett vagy és nem veszélyeztet ez a betegség
– nem estél még át rajta de most egészséges vagy: a terhesség folyamán figyelj, hogy ne érintkezz macskaürülékkel (ne egyél mosatlan gyümölcsöt, zöldéget és ne te takarítsd a macskaalmot ha lehet). Figyelj a tünetekre (influenza-szerű tünetek és a nyirokcsomók megduzzadnak). Érdemes a terhesség folyamán párszor újra elvégeztetni a vizsgálatot
– jelenleg zajlik a szervezetedben a fertőzés: antibiotikumot fogsz kapni, amit folyamatosan szedned kell szülésig. Így a magzatra – elvileg – semmilyen káros hatása nem lesz

TORCH vizsgálat
Ár: kb. 20.000-25.000 Ft

Ez a következőeket foglalja a toxoplasma vizsgálatot és még néhány a magzatra veszélyes betegséget: Cytomegalovírus, Herpes simplex vírus 1 és 2, Rubeola vírus, Toxoplasma gondii.
Szintén nem csak azt nézik, hogy jelenleg fertőzött vagy-e, hanem hogy korábban volt-e fertőzés. Azt is meg tudják állapítani, ha védőoltás által védett vagy (pl. a rubeola esetében).




4D Ultrahang
Ár: 10.000 – 15.000 Ft

A nőgyógyászod ha szeret biztosra menni, akkor javasolni fogja, hogy látogass el egy 4D Ultrahang vizsgálatra. Nem a 4D élmény miatt, mert az ilyenkor még nem túl látványos, hanem amiatt, mert ezek a gépek a legmodernebbek és olyat is észrevehetnek vele, amit a normál rendelésen nem. És persze több szem többet lát: ha két orvos minden rendben talál, az a  tuti.

Down-szűrés
Ár: 7.000-180.000 Ft

Itt aztán jó nagy különbségek vannak az árban.
A legolcsóbb kombinált tesztet a 4D UH centrumokban végzik. Egy vérvétel, mely egy arányszámot mond a Down-ra. Pl. 1:32000-hez. Ennyit fogsz kapni eredményt, tehát nem tudják megmondani biztosra.
Ha itt az arányszámnál rossz eredmény jön ki, vagy az ultrahangon lát valami rendelleneset az orvos, akkor van olyan vizsgálat, ami 100%-ra megmondja (na jó, csak 99%-ot ígérnek). Például: prenatest, verifi-teszt, stb… A vérvizsgálatnál itt a magzat DNS-ét keresik az anyai vérben, így szinte teljes bizonyossággal megmondják, hogy hordozza-e a betegséget. Kb. 70.000 Ft-ért a Down-szindrómát nézik, de van 180.000 Ft-os csomag is, melyben további genetikai betegségeket vizsgálnak. Emellett a magzat neme is megállapítható akár ár a 9. terhesség héttől.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kötelező vizsgálatok az első 12 hétben
Álmosság a terhesség alatt – mikor lesz már vége?
Magas láz terhesség alatt
Terhességi tünetek az első három hónapban
Aktív élet gyerekkel is!

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.