Melyiket éri meg megvenni: kombinált mosó-szárítógép vs. különálló szárítógép

Azért bátorkodtam ezzel előhozakodni, mert az elmúlt 2 évben volt szerencsém mindkettőt használni és aki esetleg ezen dilemmázik, annak úgy gondolom, hogy elég sok hasznos tanáccsal tudnék szolgálni.

Amikor kinőttük a régi kisméretű mosógépünket, rávettem a férjem (mert a férfiak alapvetően nem értik, hogy miért jó egy szárítógép), hogy kombinált mosó-szárítógépet vegyünk. 1,5 évig használtam, először nagyon szerettem, de aztán végül úgy döntöttünk, jobb lesz egy külön szárítógép.

Vegyük először is az alapvető előnyöket-hátrányokat, utána leírom a személyes kálváriánkat is.

Mosó-szárítógép

Előnyök:
– kevesebb helyet foglal
– mosás után a ruhákat nem kell kivenni és áttenni a szárítógépbe, hanem egyszer csak kész a program és ki lehet venni a száraz ruhákat
– ha pont mosógépet is kell vásárolni akkor olcsóbb mint külön megvenni a kettőt
– a különálló szárítógép tartályban gyűjti a vizet (be lehet külön kötni de a legtöbb helyen nincs két kiállás), ennél viszont a mosógép lefolyójában simán leereszti a vizet, nem kell külön szerelni

Hátrányok:
– ha egyben akarunk mosni-szárítani akkor csak a szárítás töltetének megfelelő adagot lehet beletenni
– kevesebb szárítási program van, alig lehet 1-2 dolgot beállítani rajta
– ha elromlik valami akkor sem mosni, sem szárítani nem lehet a javítás ideje alatt
– ha valamelyik funkció javítása olyan sok lenne, hogy nem éri meg, akkor többet kell beruházni, hogy újat vegyünk

Különálló szárítógép

Előnyök:
– nagyobb a dob és így több ruhát lehet beletenni, ugyanannyit mint egy ekkora méretű mosógépbe
– lehet párhuzamosan mosni-szárítani, így még szárad az első adag, már lehet mosni a második adagot (hasznos ez ha sok szennyes szaporodik össze)
– mivel át kell pakolni a ruhákat, így nem kell már a mosásnál kiszedni, amit nem lehet szárítani, elég átpakoláskor, ami bírja az mehet a szárítógépbe, ami nem azt meg ki kell terigetni

Hátrányok:
– több helyet foglal
– többe kerül megvenni külön a két gépet
– mosás után át kell pakolni a ruhákat a szárítógépbe

Az én történetem

Ezek alapján és úgy gondoltam, nekünk egy kombinált gép nagyon jó lesz, mert nem akartam hogy sok helyet foglaljon a két gép. Nálam még fő érv volt, hogyha este beteszem a mosást, reggel a száraz ruhákat tudjam kivenni.

Egy igencsak drága gépbe fektettünk be. Kezdetben nagyon jól működött az egész, a ruhák puhák és szárazak voltak. Egy dolog zavart csak, a szárítás során kijött szösz az ajtóra rakódott, amikor kivettem a ruhákat, akkor néha olyan lett a ruha – de ezt lesöpörtem és nem volt gond.

Ekkor még fel sem tűnt egy fatális dolog: a kombinált gépben nincs olyan cserélhető szűrő, ami ezt a szöszt gyűjti. Aki látott már szárítógépet, az tudja, hogy azt 2-3 szárításonként ki kell takarítani, annyi szösz felgyülemlik.

Fél év után már észrevettem, hogy nem szárít olyan jól. Fokozatosan romlott, majd 1 év után szerelőt hívtunk, aki kitakarította ezt a szösztartályt, de ez halandó ember számára nem hozzáférhető helyen van. Nem lett tökéletes, de még használható volt. De még fél év és már teljesen vizesek voltak a ruhák a szárítás végén is…

Gondolhatjátok, hogy 1,5 év szárítás után mi lehetett a gép belsejében…

Ekkor mondta azt a szerelő, hogy hiába takarítja ki ezt a szűrőt, a mosó-szárítógép nem arra van kitalálva, hogy napi szinten szárítsunk vele, csak úgy alkalomszerűen. Ha napi szinten használjuk, előbb-utóbb teljesen tönkre fog menni.

Ezen én nagyon kiakadtam. Nem??? Akkor meg mire??? Felhívtam 3 különböző szervizt és mindenhol azt mondták, hogyha ennyit szárítottam már vele és a kitakarítás ellenére sem működik rendesen, akkor nem érdemes javítani, mert folyamatosan csak a gondok lesznek vele. Vegyek egy külön szárítógépet, mert az a tuti!

Így végül befektettünk egy különálló szárítógépbe. És ekkor jöttem rá, hogy eddig milyen tudatlan voltam, hiszen ez így sokkal jobb. Kimosok, kiszedem ami nem mehet a szárítógépbe és azt kiterigetem, a többi meg mehet szárításra. És hogy mennyi szösz gyűlik össze, ami eddig az én gépembe csak rakodott…

Így mindenkinek azt javaslom, hogy kombinált gépet ne vegyetek egy kivételtől eltekintve: ha úgy gondoljátok, hogy kb. havi egyszer lesz olyan, hogy használjátok.

De higgyétek el, ilyen nem lesz. Ha egyszer megtapasztalod, hogy milyen puha a ruha amikor kiveszed és milyen kényelmes az egész, akkor mindent szárítani akarsz majd.

Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.