Gátmetszés – hogyan éld túl az első pár napot

Szülés előtt magától a vajúdástól nem is féltem annyira, helyette a gátmetszéstől irtóztam egy picit. Biztos voltam benne, hogy fájni fog nagyon amikor csinálják. Csodálkoztam is, hogy egyik szülésnél sem vettem észre, hogy mikor történt, egyszerűen nem éreztem lenn semmit. Na de szülés után…

Bár a fájdalom hónapokig, akár évekig is magával kísérhet, az első pár nap lesz a legnehezebb. A két szülésem alatt sikerült elég sok tapasztalatot gyűjtenem, hogy hogyan lehet minimálisra csökkenteni a kellemetlenségeket.

Fájdalomcsillapítási praktikák

A legtöbb kórházban ilyenkor kapsz fájdalomcsillapítót. Az első 2-3 napban úgyis olyan kevés tejed lesz még, hogy a babába nagyon kevés megy át, Neked pedig nem árt, ha kevésbé fáj és ki tudod pihenni magad. A tabletták bár tompíthatják a fájdalmat, de a legtöbbeknek minden mozdulat fáj ilyenkor.




A legjobb mód, ha folyamatosan nedvesen tartod a sebet. Márcsak a folyamatos vérzés miatt is javasolt naponta 2-3x tusolni, de ha fel tudsz kelni és meg tudod oldani, akár óránként is beállhatsz a zuhany alá. A meleg víz megkönnyebbülést fog hozni és utána rövid ideig nem érzed majd a varratok húzódását.
Ha nem éreznéd egyértelműen, melyik oldalon van a metszés, akkor kérdezd meg a szülésznőd. És amikor felülsz, próbálj meg a másik oldalra helyezkedni, úgy kevésbé fáj majd.

Az első nehézség – pisilés

Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen alapvető dolog is koncentrációt és kitartást fog igényelni. Először is már az is nehéz, hogy ráülj a WC-re. Aztán ellazítani az izmokat. Ha sikerül, akkor pedig sajnos csípni fogja a sebet… helyette ciki nem ciki, én az első héten minden alkalommal a zuhany alatt végeztem el a kisdolgom. Amúgy is javasolt a sok tusolás a higiénia és a fájdalom csökkentése miatt. Tehát ha érzed, hogy kell menni, állj be a zuhany alá, áztasd kicsit, aztán ess túl rajta. Utána is most meg magad jó alaposan, hidd el jól fog esni.




Na és a nagydolog

Ha már a pisilés is gondot okoz, akkor mi van nagyobb dolgoknál? A kórházból addig nem engednek haza, amíg nem mész WC-re. Szerencsére kapsz majd hashajtót, ami fellazítja a székletet és kicsit kevésbé kell vele megküzdened. Így is sajnos nagyon feszülhet közben. Én annyira féltem az első pár alkalommal, hogy kinyílik a seb, hogy közben kézzel összeszorítottam lenn. Lehet, hogy ez butaság, de annyira fájt, úgy éreztem mentem meghalok.
De itt is a fentieket tudom javasolni: előtte zuhanyozz le alaposan. Ha szerencséd van, akkor a hashajtó miatt szinte csak víz távozik belőled, ha nem vagy ilyen szerencsés akkor lehet nehezebben leszel túl rajta.
Viszont ha hazaérsz a kórházból, akkor is valahogy túl kell ezen esni. Én olyan típus vagyok, hogy magamtól csak 3-4 naponta megyek el, de a 3-4. napon már nagyon feszültek a varratok, mozdulni sem tudtam. (persze csak utólag jöttem rá, hogy ettől fáj a gátsebem).
Az vált be, hogy nem vártam meg, hogy kelljen, ugyanis olyankor már irgalmatlanul fájt minden mozdulat. Minden reggel ittam Laevolacot (ez visszatartja a vizet, ezáltal lazítja a székletet). Ha pedig úgy éreztem, ez nehéz szülés lesz, akkor a Glicerines kúp volt nagyon jó. Tudom kellemetlen, de segít, hogy ne kelljen nyomni és könnyen kicsusszanjon ami benn van. Tehát Laevolac + Glicerinkúp kombinációval túl lehet élni az első időszakot (nekem így is mindig fél órás tortúra volt sajnos).




A gyógyulás meggyorsítása

A legfontosabb persze a pihenés. Sokszor jártam úgy, hogy egyik nap jobban voltam, elkezdtem itthon pakolászni, majd 3 napig felkelni sem tudtam. Tehát szigorú pihenés!
Krémek: 1000 féle kenceficét lehet kapni. Van aki a Panarom gátolajra esküszik, sokan az Aloe First-re. Hallottam már jókat a Cikatridina krémről is. A lényeg szerintem, hogy folyamatosan nedvesítve legyen a seb. Tehát ha bármilyen krémmel kened, azzal csak jót teszel magaddal.
De az biztos, hogy semmi jobb mint a C-vitamin! Én napi 4000mg-ot ettem az első időszakban és hihetetlenül gyorsan be is gyógyult a seb. Persze a belső varratok még sokáig feszülhetnek (nálam olyan 4 hétnél potyogtak ki).

Fájdalom álldogálás és séta után?

Amikor már látszólag minden gyógyult, előfordulhat, hogy pár perc álldogálás után nagyon feszül lenn. Ez attól van, hogy függőleges helyzetben nagyobb terhelést kell az ereknek elviselni, és a korábban megerőltetett terület érzékeny rá. Ez a szülés után hónapokkal is előfordulhat, de amúgy ártalmatlan jelenség. Kellemetlen, de nem okoz elvileg gondot. Persze érdemes megkérdezni erről a nőgyógyászt, de ha úgy látja, hogy minden szépen begyógyult, akkor emiatt nem kell kímélned magad (persze ne most akarj maratont futni, de elmehetsz sétálni a picivel).




Az izmok regenerálása

Ez a legnehezebb. Hiszen maga a seb napok alatt begyógyul, de az izmok nem regenerálódnak ilyen tökéletesen, sokan még évekkel később is megérzik… Erre az egyetlen megoldás az intimtorna, ami egy nagyon egyszerű dolog. Viszont naponta több alkalommal is csinálni kell ahhoz, hogy legyen hatása. Szóval kitartás!

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Kislányom születésének története

Baba fejlődése az első hónapban

Hogyan öltöztessük a gyereket éjszaka?

Minden, amit a CTG-ről tudni érdemes




 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.