Tengerparti nyaralás kisgyerekkel – 10 ok amiért megéri belevágni

Anyáink, nagyanyáink idejében még az volt a szokás, hogy kisgyerek születése után 3-4 évig szó sem lehetett nyaralásról. Még a rendszeresen nyaralni járó családok is pár év nyugiba tették magukat és eszükbe sem jutott, hogy nekiinduljanak akárcsak a Balatonnak is. Manapság ez a felfogás szerencsére kezd kikopni, de azért sokan még mindig úgy vannak vele, hogy kockázatos lehet egy tengerparti nyaralás. Íme néhány indok és jó tanács, hogy induljatok neki bátran!

Megszokás
Minél kisebb korban kezdjük el a családi nyaralásokat, a gyerekek annál jobban belenőnek. Hozzászoknak a hosszú úthoz, hogy sokat kell autóban ülni. Nem lesz furcsa számukra, hogy idegen nyelven beszélnek körülöttük.




Élmény és élettapasztalat
Amikor a gyerek a tengerben pancsol letörölhetetlen vigyorral az arcán, akkor válik bizonyossá, hogy jó ötlet volt. Persze néha kreatívnak kell lenni, hogy hogyan vegyük rá egy hosszú sétára, de minden megoldható. Ő is sok újat lát, gyűjti az információkat, amik az életében még biztosan nagyon hasznosak lesznek!

Modern technika
Bármi kérdésünk adódik, internet és telefon mindenhol van. Mindennek utána tudunk nézni a Googleben. Fel tudjuk hívni az anyukánkat, a gyerekorvost, a védőnőt, tudunk akár fényképet is küldeni, ha például valami összecsípi a gyereket és tanácsra van szükségünk.




Telefon, tablet a hosszú útra
Nálunk normál esetben a kezébe sem veheti a gyerek egyiket sem, de bizony a hosszú út alatt nagyon jól jön, hogy folyamatosan nézi a mesét a tableten. Így mi a nyaralás alatt hagyjuk a gyereket is “nyaralni”. Annyi mesét néz, amennyit akar. Így az autóút nem arról szól nekünk, szülőknek, hogy a gyereket valahogy lekössük, hanem ha unatkozik, szabad játszani és mesét nézni. Ugyanez van egy esetleges esős napon is, amikor nem tudunk kimozdulni az apartmanból.

Globalizáció
Hála ennek, nem kell hatalmas pakkal nekiindulnunk. A termékek nevei megegyeznek külföldön is. Ugyanúgy van DM, ahol tudunk pelenkát vagy tápszert venni (akár ugyanazt, amit itthon is használunk). A gyógyszertárban találunk Imodiumot, Rubophent, és gyakorlatilag minden itthoni terméknek megtaláljuk a párját.




Gyakorlatszerzés
Ha valaki kihagy pár évet a nyaralásban, kiesik a gyakorlatból. Hova éri meg menni, mit kell elcsomagolni, milyen útvonalon lehet gyorsabban haladni. Ráadásul pár év után sokkal nagyobb idegeskedést okoz a szervezés, nagy a nyomás, hogy minden rendben legyen.

Minél kisebb a gyerek, annál könnyebb
Ez bizony tényleg így van! Mi először 3 hónapos kisgyerekkel indultunk neki Horvátországnak. Nagyon egyszerű volt. Tápszer, pelenka, babakocsi. Bárhova mentünk, Petike jól érezte magát a babakocsiban, mindegy volt neki, hogy mi, felnőttek mit akarunk megnézni. 2,5 évesen már van saját akarata, szaladgál, nagyon kell rá figyelni és persze özön játékot elcsomagolni.

Kórház mindenhol van
Sokakra jellemző, hogy úgy indulnak neki a nyaralásnak, hogy ott aztán nincs se bolt, se doktor, se kórház nem lenne. Pedig ez nem igaz! Megéri előre tájékozódni, hogy baj esetén hova kell menni. Mi már túlvagyunk egy fogtömésen és egy mandulagyulladáson is küldölfön. Az orvosok mindig nagyon aranyosak voltak, el tudtuk mutogatni, mi a problémánk. Persze fizetni kellett, de a betegbiztosítás megtéríti, csak kérjünk róla számlát vagy valamilyen bizonylatot.

El lehet élni 2 hétig is sajtos tésztán
Mégha anyagilag meg is teheti egy család, hogy minden nap étteremben eszik, gyerekekkel nem mindig ez az egyszerűbb út. Így pár éttermezésen kívül én délben inkább főzök. A nyaralási menünk így szokott kinézni: bolognai spagetti (üveges szósz+tészta), sajtos-tejfölös tészta, sonkás tészta. És ezt esszük bizony akár 2 hétig is. Hogy legyen egy kis változatosság, néha veszünk gyorsfagyasztott halrudacskát és zacskós krumplipürét készítek hozzá. Fontos, hogy ne a főzésről szóljon a nyaralás! A gyerekek pedig nem fogják megunni a tésztát, az biztos! És hogy ez nem túl egészséges? A nyaralás sosem az egészségről szól 🙂




El kell felejteni a rendrakást és takarítást
A szállodában/apartmanban vannak persze szekrények, de én sosem pakolok bele. A bőröndből öltözködünk. Néha alig lehet közlekedni az apartmanban, mert itt is egy ruhakupac, ott egy adag játék. De még véletlenül sem kezdek neki rendetrakni! A nyaralás alatt nem akarok én sem dolgozni, így lehet rumli, piszok, nem érdekel…

Kapcsolódó bejegyzések:

Aktív élet gyerekkel is!

Szicília kisgyerekkel

Melyik a jobb? Gyerekkel utazni vagy nélküle?

Varázslatos Bambara Hotel Felsőtárkány

Két hét Brac-szigeten – fényképes beszámoló és jó tanácsok az oda utazóknak




Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.