Forrólevegős sütő recept – 5+1 isteni finom reggeli ötlet

A forrólevegős sütő sok esetben emelt az étkezéseink minőségén. Most a reggelihez szedtem össze néhány jó ötletet. Korábban elég sivár volt a választék nálunk: tej+müzli, hideg szendvics vagy mikrobán kiolvasztott, fagyasztóból elővett péksütemény képezte a választékot. Ha pedig végképp semmi nem volt itthon, akkor maradt a meleg tej+keksz kombó.

Frissen sült péksütemény

Amikor van időm, akkor kelt- vagy leveles tésztából készítek péksüteményt. Kakaós csigát, fahéjas csigát, töltött kiflit, vagy akár csak üres kalácsot. Tálcára teszem és beteszem a fagyasztóba. Kb. 1-2 óra után megdermed, ekkor leveszem a tálcáról, bezacskózom és mehet vissza a fagyasztóba.

Reggel kiveszek a fagyasztóból pontosan annyit, amennyit meg fogunk enni. 40 fokon 7 percig előmelegítem, majd 170 fokon 10 perc alatt készre sütöm. Várok 2 percet, hogy ehető hőmérsékletű legyen. Így gyakorlatilag 20 perc alatt friss péksüteményt tudok az asztalra tenni.

Bármilyen rohanós a reggel, ennek mindig bele kell férnie, még csak korábban sem kell kelni. Mire a gyerekek kikelnek az ágyból, készítek nekik 1-1 kakaót, magunknak kávét, előszedem a ruháikat és felöltöztetem őket, addigra kész a friss reggeli.

Készre sütött péksütemény újramelegítve

Persze én sem mindig vagyok ennyire konyhatündér hangulatban 🙂 A boltban megveszem a kedvenc péksüteményünket, majd nagyobb tételben berakom a fagyasztóba. Reggel kiveszem 2db-ot, beteszem az air fryerbe. 40 fokon 7 perc alatt kiolvasztom, majd 170 fokon 2 percig “sütöm”. Kivéve olyan, mintha frissen sült volna, mégis csak 10 percembe került 🙂

Melegszendvics

A mikróban nem lehet jó melegszendvicset készíteni. Meleg lesz, de plöttyedt, nem az igazi.

A hagyományos sütőnek viszont 20 perc kell csak ahhoz, hogy felmelegedjen, és utána kell még vagy 15 perc ahhoz, hogy jó ropogós legyen a péksütemény.

Ezzel szemben a forrólevegős sütőben 200 fokon 5 perc elég, és finom, ropogós melegszendvicset kapunk. Isteni finom!

Bundáskenyér

Azért nem szerettem eddig bundáskenyeret készíteni, mert hiába csak két szeletet szeretnék kisütni reggelire, utána a fél konyhában takaríthatom a kifröcsögött olajat. Ráadásul az olaj a gyomromat is megüli, egyszerűen nem jó reggelire.

De az air fryer változatot imádjuk: a bundáskenyeret tojásba áztatom a hagyományos módon annyi különbséggel, hogy a tojásba öntök némi étolajat. A forrólevegős sütőbe sütőpapírt teszek, majd ráteszem a kenyérszeleteket. Szoktam kicsit csalni, a kenyeret négyzet alakokra vágom, hogy 4 darab pont beférjen 🙂 Vagy toast kenyeret használok. 180 fokon 5 perc az egyik oldalon, majd fordítás után újabb 5 perc. Hihetetlen íjélményt ad! Amikor először kóstoltam, elgondolkoztam, hogy eddig az olaj ízén kívül mást nem is éreztem… így viszont a kenyér és tojás íze tökéletesen kijön.

Extra bundáskenyér

Toast kenyérrel jó ez a recept. Két szelet kenyér közé májkrémet + sajtot teszek, és így mártom a tojásba. Ugyanúgy 2×5 percig sütöm. Néha sajtot + felvágottat teszek bele. Isteni finom 🙂

Tükörtojás kicsit másképpen

Szilikon muffinformára van szükség ehhez a recepthez. Beleütök egy tojást. Lehet alátenni sonkát, szalonnát, felvágottat, ki mit szeret… A forrólevegős sütőbe berakom, kb. 15 perc kell neki, viszont addig van idő a reggeli rutinra. Kivétel után még megsózom, ez is nagyon finom 🙂

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet 🙂

Kövess Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!

Korábbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.