Gluténmentes kenyér recept – kenyérsütés forrólevegős sütőben

gluténmentes házi kenyér air fryerben

Sajnos kiderült, hogy glutén-, tej- és tojásérzékeny vagyok. A boltban majdnem leesett az állam, mennyibe kerül a gluténmentes kenyér, hát gondoltam, sütök magamnak! Egy kis kísérletezgetés után megtaláltam a nekem való receptet!

Hozzávalók (ez egy adag, a képen szereplő kenyér 2 adagból készült):

  • 25dkg gluténmentes lisztkeverék (én Szafi lisztkeveréket használtam és rizslisztet a lisztezéshez)
  • 3,4dl víz
  • 1,5dkg friss élesztő
  • 20g cukor
  • 10g só

Elkészítés:

A vizet meglangyítom. Csak kézmeleg legyen, ne forró. Beleteszem a cukrot, kicsit elkeverem, majd jöhet az élesztő. Lefedem és kb. 15 percet hagyom állni (amíg fel nem habosodik).

A lisztet a sóval kimérem. Az élesztős vizet beleöntöm. Jó sokáig kell dagasztani. Amikor már fáj a kezed, akkor jó 🙂

A kész tésztát megformázom, bevagdosom, majd minimum 30 percig hagyom kelni.

Én most légkeveréses sütőben sütöttem a kis mennyiség miatt, így a sütési időt ehhez tudom megmondani. Én nem szoktam semmit tenni az air fryerbe, sem edényt, sem sütőpapírt. Azért vannak rajta a lyukak, hogy jól átsüljön benne amit készítek, nem szeretem ezt a hatást letompítani. Sima étolajjal szoktam kiolajozni a sütő alját és oldalát, majd beleteszem a kenyeret.

Sütés előtt a tetejét vízzel megkenem. 165 fokon 45 percet sütöttem, majd megfordítottam és még 5 percig sütöttem az alját is (bár ez nem volt feltétlenül szükséges, ízlés kérdése).

Amikor kiveszem, újra megkenem vízzel. Kb. 10 perc után már fel lehet szeletelni. Frissen isteni finom, ropogós és puha.

gluténmentes kenyér forrólevegős sütőben

Én fel szoktam szeletelni és beteszem a fagyasztóba, és mindig csak annyit veszek ki, amennyit éppen megeszek, így nem vész kárba egy szelet sem.

gluténmentes házi kenyér air fryerben

Olcsóbb otthon gluténmentes kenyeret sütni?

Igen, határozottan. Így nagyjából fele annyiból jön ki, mint a bolti gluténmentes kenyér. Ráadásul a családnak annyira ízlik, hogy amikor sütök, akkor ők is esznek frissen belőle, nagyon szeretik.

Másnapra sajnos kicsit szárazabb lesz, mint minden gluténmentes kenyér. Egy jó kis fehér búzalisztes kenyér sokkal puhább marad, de szerintem amit lehet, annyit sikerült kihoznom a lehetőségekhez képest 🙂

Korábbi bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.