Ritka bőrbetegség terhesség alatt: PUPP

Egy kedves olvasóm kérte, hogy osszam meg Veletek a történetét. Terhessége 34. hetében érdekes tüneteket tapasztalt magán, melyet PUPP-ként diagnosztizáltak és hosszas próbálkozások után sikerült kitapasztalnia, hogyan legyen úrrá a betgségen és tegye elviselhetővé a mindennapjait. Ezt szeretné megosztani Veletek és reméli, hogy ezzel segíthet azoknak, akik hozzá hasonló cipőben járnak.

Mi is ez a betegség?

A terhesség alatt fellépő bőrkiütés és viszketés igen gyakori. Az egyik ilyen terhességi bőrbetegség a PUPP, amely az angol pruritic urticarial papules and plaques elnevezésből jön és magyarul polimorf terhességi kiütésnek nevezik. A PUPP leggyakrabban először szülő nőknél jelentkezik, későbbi terhességeknél ritkán ismétlődik. A tudomány jelenlegi állása szerint a magzatra nem veszélyes.

Milyen tünetekkel jár?

A várandós nők hasán és combjának felső részén jelentkező piros alapon megjelenő csalánkiütésszerű apró göböcskék, hólyagok jelennek meg a harmadik trimeszterben, szinte közvetlenül a szülés előtt (ritkán a szülés után). Magától gyógyul, kb. a szülést követő négy hét alatt elmúlik.

A PUPP oka eddig még ismeretlen, de azt feltételezik, hogy a magzati sejtek indítják el a folyamatot azzal, hogy bejutnak az anyai bőrbe. Semmilyen magzati károsodást vagy megbetegedést nem okoz.

Leggyakrabban az első terhességnél jelenik meg és az ikerterhességeknél is viszonylag gyakorinak számít. Több elmélet is született már, ami magyarázni véli a PUPPP megjelenésének okát: pl.: magzati sejtek kerülnek az anya bőrébe, vagy genetikus örökség apai ágon, vagy egy sokak által vélt elmélet szerint a fiú magzat férfi DNS-e irritálja az anya szervezetét, és allergiás reakciót vált ki belőle, ugyanis 70%-ban fiú magzattal várandósoknál fordul elő. Persze akkor felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a maradék 30%-kal? Egyelőre tehát csak találgatások vannak a kiváltó okot illetően.

Hogyan kezelhető?

Szülés után magától elmúlik. Sajnos a terhesség végéig megmarad, a kellemetlen égő, viszkető tüneteket azonban lehet enyhíteni. Ebben nincsen egységes álláspont az anyukák között, mindenkinek más használ:
– zabkása vagy szódabikarbóna fürdő
– hideg borogatás
– aloévera gél fürdés után
– puha pamut ruhák viselése
– hidratáló krémek, vizes / bőrpuhító kenőcsök  ( gyógyszertári : cremor aquosus !)
– fenyőszurok szappan
– olíva olaj / hidegen sajtolt olíva szappan ami teljesen BIO
– alma ecet

Nagyon fontos azt leszögezni, hogy ez egy allergia ekcéma szerű betegség,  kerülni kell mindenféle vegyszert tusfürdőket krémeket amiket eddig használtunk. Törekedni kell arra, hogy minél természetesebb alapanyagú készítményeket használjunk.

Nagyon fontos az is, hogy ne csak otthoni praktikákat vessünk be, mindezek előtt keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki fel állítja a diagnózist és kizár egyéb betegségeket.

Tímea története:

34. hétben voltam amikor is a hasam szét repedt majd a striák eszméletlenül viszketni kezdtek. Pár napra rá már a combomon is megjelentek striák azok is viszkettek. Nem gondoltam volna hogy akármi bajom lehet nyúlik a bőr gondoltam én. Másnap arra lettem figyelmes ( pénteki nap) hogy a karomon több pötty „csalánkiütés”  jött ki. Kezdett gyanús lenni a dolog. Ekkor már fél óráknál többet nem tudtam aludni a viszketés miatt….  Fel hívtam a bőrgyógyászatot  Hétfőre kaptam is időpontot arra való tekintettel, hogy kismama vagyok. Sajnos azonban a Hétfői nap már késő volt …. Édesanyám meglátogatott Vasárnap és nem hagyta annyiban meg ijedt azt hitte valami himlő. Először az ügyeletre mentünk majd  onnan tovább küldtek sürgősségi bőrgyógyászati ügyeltre. Egy nagyon kedves fiatal doktor nő volt bent. A diagnózis hamar meg volt PUPP…. fogtam a fejem,hogy én ilyet nem hallottam „ allergiás vagyok a babára”  első körben kaptam Loratadint és Elocom kenőcsöt  ungumentum fürdetővel kellet fürdenem és cremor aquosus krémmel kennem magam. Sajnos ezek sokat nem segítettek kedden vissza kellet mennem akkor már vért vettek és biopsziát hogy kizárjanak más betegséget.  Újabb gyógyszereket kaptam Cetirizin hexal-t  és Ung. Burow-zink-et (gyógyszertári kevert krém) Sajnos a professzor asszony aki vizsgált elkeserített hogy ez jobb nem lesz csak rosszabb és rosszabb. De én nem adtam fel…. be tartottam az orvosi utasításokat és egy két praktikát magamhoz vettem. Egy kész hadjárat minden napom DE nem őrülök meg a viszketéstől ( viszket de elviselhetőbb ) . Nagyon fontos az immunrendszert erősíteni mivel allergiáról van szó az immunrendszerünk is le gyengül. Ami még jó tanács lehet kerüljük a forró fürdőt/ zuhanyt próbálkozzunk langyos vagy nagy meleg esetén a hideg vizes zuhanyt ( csillapítja a gyulladást).

A HADJÁRAT :

Reggeli után : 1 tbl. cetrizin hexal , C- vitamin , mama vitamin (vagy ha azt nem szedünk multivitamin) Kálcium pezsgő tabletta 

Dél előtt : kikevertem egy tálba olíva olajat amihez egy teáskanál alma ecetet tettem . ( Nagyon fontos az alma ecetet csak és kizárólag higítva szabad használni !)

Napközben viszketéstől függően vagy a Cremor aquosist használtam vagy az  Ung. Burow-zinket. 

6-7 óra fele fürdésnél első időkben a az ungumentumos fürdető krémet használtam majd 1 hét után azt is félre tettem és le váltottam hidegen sajtolt Oliva szappanra! ( a világ legjobb ötlete volt ) nincs jó illata nem is habzik de nálam megtette a hatását kb 3-4 nap alatt !!! Klasszikusokkal szebb lett a bőröm.

Fürdés után az Elocom kenőcsöt használtam. Lefekvés előtt ( mivel nekem ez csillapította a legjobban a viszketést ) megint Ung. Burow-zinket használtam. Készítettem magamnak egy citromfű teát  hogy nyugodtabb legyen az éjszaka és ne a vakarózásra kelljek fel és persze még egy tabletta Cetrizin hexal ( ez is álmosít egy kicsit) 

Ezekkel a módszerekkel már nem fél órákat alszom, legalább 6 óra kényelmes nyugodt alvás sikerül ( néha több is ). Sajnos azt is ki kell tapasztalnunk melyek azok a ruhák amikben nem viszketünk annyira. Nagyon nehéz lelkileg és fizikailag is ez a betegség elviselése de könnyebbé lehet tenni a napjainkat. Csak ki kell találnunk nekünk mi válik be. 

Remélem, hogy lesz akinek használra válik a cikk.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, kövess Facebookon!

Kapcsolódó bejegyzések:

Minden, amit a CTG-ről tudni érdemes

Nincs elég tejem, mit tehetek?

Baba fejlődése a harmadik hónapban

A terhesség ciki velejárói, amiről senki sem szeret beszélni

“Ritka bőrbetegség terhesség alatt: PUPP” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Sziasztok
    Sajnos nekem is ki jött a terhesség 27 hetében. Voltam bőrgyógyásznál és le cseréltük a tüstfürőmet is írt fel krémet és testbalzsamot. A kiütések szinte eltüntek 😊 a viszketés meg maradt de már 1000xer jobb 😊nem viszket úgy ahogy eddig Bioderma olajos tüstfürdő és nyugtató balzsam plusz ugye a krém a drnő írt nekem be vált remélem nektek is

  2. Sziasztok
    Sajnos nekem is ki jött a terhesség 27 hetében. Voltam bőrgyógyásznál és le cseréltük a tüstfürőmet is írt fel krémet és testbalzsamot. A kiütések szinte eltüntek 😊 a viszketés meg maradt de már 1000xer jobb 😊nem viszket úgy ahogy eddig Bioderma olajos tüstfürdő és nyugtató balzsam plusz ugye a krém a drnő írt nekem be vált remélem nektek is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.