Nem eszik a gyerek, mit lehet tenni ilyenkor?

A legtöbb anyuka egyfolytában azon aggódik, eszik-e eleget a gyerek. Az egész nap gyakorlatilag arról szól, hogy megpróbáljunk valami értelmes ételt beletömni. Merthogy legtöbbször nem arról van szó, hogy egyeltalán nem eszik, hanem hogy például csak édességeket, ropit lehet beletömni, a főtt ételt viszont visszautasítja.

Kezdjük ott, hogy mik lehetnek az okok? 

Betegség
Ilyenkor természetesen, hogy nem eszik. Főleg ha fáj a torka, olyankor szinte lehetetlen bármit is lenyomni a torkán. Nálunk sajnos nagyon gyakori a mandulagyulladás, ilyenkor a napi kajaadagja általában 1 Kinder Pingui és nagyon-nagyon sok tej. Kéri éjszaka és napközben is, én pedig adok neki, mert legalább issza a folyadékot. Amikor nekünk, felnőtteknek fáj a torkunk, szintén jól esik a meleg tej/tea.

Betegségnél az a “jó”, hogy tudjuk, egyszer vége lesz. Szerintem nem kell erőltetni az evést, semmi baja nem lesz, ha egy hétig csak tejet iszik. Majd visszajön az étvágya, ha túllesz rajta.

Nyári forróság
Nálunk igen gyakori, hogy ilyenkor nem hajlandó semmilyen főtt ételt megenni. Sőt, mostanában például az édességet is visszautasítja. A fagyiból viszont jót tud enni (ki nem?). Amikor már nagyon éhes, akkor néha sikerül főtt kaját beletukmálni. De úgy képzeljétek el, hogy mondjuk kétnapota egyszer eszik egyszer főtt ételt, de akkor dögivel, azon kívül csak 1-2 falatot lehet lenyomni a torkán.



Ezzel sajnos együtt jár a nyűgösség is: éhes, melege is van, ezért nagyon nehéz ilyenkor. Amikor már nagyon nem bírok vele, szintén a tejhez fordulok: adok neki egy pohár hideg tejet, azzal megtelik a pocakja és legalább megvan a folyadékpótlás is.

Ilyenkor hajlandó megenni a görögdinnyét, az egyetlen étel, amiból jót eszik. Azt javaslom, próbálkozhatsz gyömölcsökkel, az sosem árt.

Válógatós a gyerek
Hát igen, ez is nagyon gyakori. Főleg egy betegség után, amikor próbálsz a gyerek kedvében járni és százféle étellel kínálod. Aztán vége a betegségnek, étvágya már van, de délben nem akarja azt enni, amit eléteszel, de bezzeg ha megkínálod mással, az már döfi.

Ezerszer megfogadtam, hogy eléteszem az ételt, ha megeszi akkor jó, ha nem akkor meg haljon éhen… de aztán amikor kicsit később elkezd nyűgös lenni, akkor mégis csak előszedek pár alternatívát, mert egyszerűen nem bírok vele.

Pedig tudom én is, a megoldás az lenne, hogy szigor és nincs válogatás… hiszen a bölcsiben mindent megeszik, mert tudja, hogy nincs választása. Csak itthon játszik az én idegeimmel, mert tudja, megteheti.



Egyszerűen csak nincs ideje enni
Bizonyos fejlődési szakaszokban elő-elő jön olyan időszak, amikor semmi különösebb oka nincs a nemevésnek, csupán az, hogy minden érdekes és nem akarja abbahagyni a játékot az evés kedvéért. Ilyenkor tényleg nagyon nehéz vele. Ekkor lehet nagyon elrontani a gyereket azzal, hogy szaladgálunk utána és játék közben tömjük a szájába a kaját csak azért, hogy egyen valamit.

Milyen lépéseket tartsunk be kicsi korától, hogy megelőzzük a problémát?

1.Ragaszkodjuk az etetőszékhez (vagy ha az nincs, akkor is mindig ugyanazon a helyen egyen): nincs kanapén evés, sem játék közben. Még a délutáni nasinál is tegyük be az etetőszékbe.

2.Az étkezések kötött időpontban legyenek: nem feltétlenül óra perc pontossággal kell betartani, hanem a napi rutinjához kötni. Például a reggeli ébredés után mindig fél órával jön a reggeli.

3.Ha nem akar enni, akkor nincs más a következő étkezésig: talán ezt a legnehezebb tartani. De mivel a kicsik még minimum 5x esznek egy nap, így nem fog éhen halni, ha mondjuk nem ebédel és úgy fekszik le aludni délben.



Mikor tekinthető kórósnak vagy veszélyesnek a nemevés?

Amíg a súlya szépen gyarapszik, addig biztosan nincs gond. Persze itt is lehetnek stagnálások, egy-egy betegség alkalmával veszíthet is a súlyából, de ha kb. három hónapos időszakokat nézve növekszik a súlya, akkor biztosan eleget eszik.

Amíg a védőnő vagy a gyerekorvos nem szól Neked, hogy szerintük túl vékony a gyerek, addig ne aggódj 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Tengerparti nyaralás kisgyerekkel – 10 ok amiért megéri belevágni

Miért hisztizik a gyerek?

Hogyan öltöztessük a gyereket éjszaka?

Betegségek a bölcsiben


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.