Mozgás újrakezdése a terhesség alatt

Feltételezem, nem én vagyok az egyetlen, aki fiatalabb korában nagyon is sportos volt, viszont a gyerkőc megszületése után (vagy bármilyen más okból) valahogy a feledés homályába merült mindenféle mozgásforma. Terhesség alatt érződik meg ez nagyon, amikor elkezd nőni a pocak és bizony minden mozgás nehezebben megy. Ha viszont megvan az igény és az idő is a torna újrakezdésére, vajon bele lehet vágni?

Mivel lombik kezeléssel sikerült csak teherbe esnem, eleinte nagyon óvatos voltam. Nem emeltem fel a kisfiam, napközben sokat pihentem. Amikor már úgy tűnt, minden rendben van és stabil a terhesség, akkor biciklizés, séta már volt, de csak akkor, ha mennem kellett valahova, nempedig sport jelleggel.

A hasam növekedésével viszont nemcsak a plusz kilók kezdtek feljönni, hanem éreztem, hogy hamar kifáradok és már egy nagytakarítás után is izomlázam volt… Ráadásul folyamatosan álmos és rosszkedvű voltam.

Visszagondolva arra, hogy 5 évvel ezelőtt még napi 40km-t bicikliztem és 1 km-eket kocogtam, elég siralmasan éreztem magam.



Felkerestem a háziorvosom aki azt mondta, a folyamatos szédülés, álmosság és rosszkedv a mozgáshiánytól van.  Napi 20 perc tornát írt fel! Szó szerint azt mondta, terhesség ide vagy oda, napi 20 perc Rubint Réka bele kell férjen 🙂 (Persze nem szabad hasizmot és nagyon ugrálós tornát választani, de egy kis karizom, hátizom és popsi belefér)

Így orvosi utasításra 5 hónapos terhesen kezdtem el tornázni. RR helyett inkább Péntek Enikő kismamatornáját választottam. Először még ezt a nagyon könnyűnek mondható tornát is alig tudtam megcsinálni, a 20 percet csak ímmel-ámmal tornáztam végig. Aztán szépen-lassan növeltem az intenzitást, mostmár könnyedén megy a napi 20 perc. Kifáradok persze, hiszen csak terhes vagyok, de legalább végig tudom csinálni.

Azóta kevésbé vagyok álmos és sokkal jobban érzem magam. És elmúlt a hátfájásom is. 

Így én azt javaslom, akár sportos voltál régebben, akár nem, a terhesség alatt nyugodtan elkezdhetsz tornázni. Lehet az kismamatorna, úszás, séta vagy akár szobabicikli (a normál kerékpározást nem javasolják, nehogy eless és bajod essen).

Persze csak akkor, ha minden rendben van a terhességeddel és nem utasított korábban az orvos a fekvésre!

Kapcsolódó bejegyzések:

Hirtelen szédülés a terhesség folyamán

Mikor mondjuk el az ismerősöknek, hogy jön a baba?

Terhességi tünetek az első három hónapban

Kötelező vizsgálatok az első 12 hétben


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.