Mikor mondjuk el az ismerősöknek, hogy jön a baba?

Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, legszívesebben az első pozitív terhességi tesztnél kiírtam volna a homlokomra, hogy jön a baba! De persze van az a szokás, hogy az első trimeszterben még illik titokban tartani, mivel ha gond lesz, akkor ilyenkor van rá a legnagyobb esély. De ez olyan nehéz…

Főleg olyankor, ha már az egész ismerettségi kör tudja, hogy rajta vagytok a baba-projekten. Időként megkérdezgetik, hogy hogy álltok, és ha betartod a szokást, akkor HAZUDNOD KELL.




Hiszen a szülőknek, nagyszülőknek, legjobb barátnődnek elmondod úgyis azonnal, de sok olyan ismerős van, aki “határeset”.  Munkatársak, akik tudják, hogy mi a helyzet. Figyelik, mikor nő a pocakod, észreveszik a rosszulléteket. Az aranyos néni a pékségben, akinél minden reggel megveszed a kenyeret, vagy a patikában a volt osztálytársad, ahol időnként veszel terhességi tesztet.

Nem is beszélve arról, hogy a pocak jóval hamarabb elkezd nőni, mint 12 hét. Nálam már 8-10 hétnél lehetett sejteni, hogy jön a baba, kerekedett a hasam. Akárhova mentem, mindenhol azt éreztem, hogy az emberek azt figyelik, vajon csak híztam-e vagy terhes vagyok. Ilyenkor persze senki nem mer rákérdezni. De én azért éreztem a figyelő tekinteteket.

Mi azért tartottuk a szokást és a 12 hetes genetikai UH után írtam ki Facebookra, hogy jön a baba és ezután ha bárki rákérdezett vagy gratulált, akkor már nyíltan lehetett róla beszélni.




Viszont sok helyen azt látom, hogy már az első terhességi teszt után világgá kürtölik. Vagy elmennek 5 hetesen UH-ra és a kapott képet kitesztik Facebookra. Nekem ez valahogy nem szimpatikus… Ez még annyira bizonytalan. Persze akinek még nem volt negatív tapasztalata, az el sem tudja képzelni, hogy probléma lehet.

A második terhességemnél úgy érzem, sikerült megtalálni az arany középutat. Amíg nem volt szívhang, addig csak a közeli családnak mondtam el a hírt illetve annak a pár embernek, aki folyamatosan nyomon követte, hogy állunk a lombikkal.
Amikor már megvolt a szívhang, utána aki rákérdezett, annak elmondtam, hogy “igen, úgy látszik jön a kistesó”. Igazából nem tudtam letörölni a vigyort a képemről, szóval ha nemet is válaszoltam volna, egyértelmű lett volna, hogy füllentek 🙂
És amikor megvolt a 12 hetes ultrahang és bebizonyosodott, hogy minden rendben van, akkor közöltük a hírt a nagyközönséggel.




Vannak persze olyan családok, akik úgy döntenek, nem élnek a nyilvánossággal és nem is teszik ki a közösségi médiába a hírt. Aki rákérdez, annak elmesélik, a végén pedig már úgyis egyértelműen látható. Ez is teljesen logikus, hiszen ez magánügy.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kötelező vizsgálatok az első 12 hétben
Terhességi tünetek az első három hónapban
Lehet-e otthonról dolgozni gyerek mellett?
Terhességi teszt lombik után

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.