Utrogestan szedése terhesség alatt

A meddőségi intézetekben rutin eljárás, hogy a beültetés után 2×2 vagy 3×2 Utrogestant írnak fel, ezzel is segítve a beágyazódás folyamatát. A terhesség létrejötte után viszont már nem sok segítséget adnak, ők csak addig foglalkoznak a kismamával, amíg a fogantatás megtörténik. A nőgyógyász szintén nem akar beleszólni, mivel nem ő végezte a kezelést. De vajon meddig és hogyan kell szedni?

Körbekérdeztem az ismerettségi körömben, és néhány évvel ezelőtt még elterjedt volt, hogy az első ultrahangot a Kaáli Intézet orvosa végezte. Ekkor volt lehetőség megbeszélni vele a továbbiakat, ha kérdés merült fel. Manapság ez már nem jellemző, csak azért kell visszatelefonálni, hogy sikeres volt-e a beültetés vagy nem.



Először a nőgyógyászomat kérdeztem meg, de ő nem akart állást foglalni, hogy az Utrogestant meddig szedjem. Így felhívtam végül a Kaális orvosom és elmondta, hogy a 12. hétig. Szépen, egy mondattal elintézte a dolgot.

Az interneten olvasva viszont sokan írták, hogy az Utrogestant nem szabad egyik napról a másikra abbahagyni, hanem folyamatosan kell csökkenteni az adagot. Így én az első terhességem során kb. 10 hétnél 3×2-ről 2×2-re váltottam, 11 hétnél pedig 2×1-re, majd 12 hétnél félve abbahagytam. Szerencsére minden rendben volt.



Ismerek viszont olyan ikres kismamát, aki akárhányszor csökkentette az adagot, mindig elkezdett barnázni, így egészen a 24. hétig folyamatosan 3×2-t használt.

Tehát amikor elkezded csökkenteni az adagot, nagyon figyelj minden apró jelre és ha úgy érzed, gond adódott, azonnal keresd fel a nőgyógyászodat!

Kapcsolódó bejegyzések:
Terhességi tünetek az első három hónapban
Terhességem története – az első próbálkozás
Terhességi teszt lombik után
Kötelező vizsgálatok az első 12 hétben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.