Lázcsillapítás – 13 tipp magas láz esetére

Eddig szerencsére még sosem volt nagy probléma a lázzal. Volt, hogy este kicsit felszaladt, de egy adag lázcsillapító után lement és nyugodt volt az éjszakánk. De most kb. 2 évesen sikerült összeszednie egy durva mandulagyulladást, aminek köszönhetően 3 napig folyamatosan magas láza volt. Íme néhány tanács, mire figyelj ilyen esetben!

1. Az orvosok azt javasolják, hogy 38 Celius alatt ne adj lázcsillapítót, hiszen a láz az öngyógyító képesség része. A lázcsillapító a tüneteket enyhíti, de gyengítheti a természesen öngyógyító képességet, így amíg nem szökik túl magasra, jobb ha elkerülöd a gyógyszert.



2. Ha popsiban méred a lázat, 0,5 Celsiust le kell vonni a mérés eredményéből.

3. Alvás közben is mérd a lázát. Hihetetlen, de ha lefekféskor csak egy kis hőemelkedése is van, egy óra alatt 40 fokra is felszaladhat. Én például fel szoktam húzni ilyenkor az ébresztőórát, nehogy elaludjak és nagy gond legyen.

4. Jó ha tudod: azonos hatóanyagú lázcsillapítót 4 óránként adhatsz, de különbözőeket 2 óránként is lehet. Persze nem hosszú távon, de egy durva éjszakai láz esetén sokat segíthet.

5. Ha bizonytalan vagy a lázcsillapító adagolásában és nem tudod kihez fordulj – főleg éjszaka – nyugodtan hívd fel az ügyeletet. Ha elmondod, milyen gyógyszereket adtál és mi van itthon, segíteni fognak az adagolásban.



6. Ha beadtad a lázcsillapítót, nem mindegyik hat gyorsan. 15 perc és akár 45 között is változhat a hatásidő. Így ha eközben közel van a láz a 40 fokhoz, ne várj, hanem borogasd vagy tedd hűtőfürdőbe!

7. Hűtőfürdő esetén nem rögtön hideg vízzel kell kezdeni. A normál fürdéshez használt 38 fokos vízzel kezd és fokozatosan hűtsd le 28 fokosra. Nem kell jéghideg víz, nehogy felfázás legyen a vége! Legalább 5-10 percet üljön a vízben.

8. Hűtőfürdő közben nekünk sokat segített, hogy a telefonon mesét kapcsoltunk. Az legalább leköti a figyelmét és kicsit jobban éli meg a helyzetet.

9. Könnyen előfordulhat, hogy lázcsillapító + hűtőfürdő után is felfelé kúszik a láza. Ilyenkor hidegvizes borogatással tartsd szinten.

10. Hidegvizes borogatásnál tegyél a vízbe pár csepp ecetet, ettől hatásosabb lesz. A borogatást a bokára és a csuklóra tenni a leghatásosabb (illetve mellkasra a legjobb, csak ott nehezebb mert átvizesedhet a ruhája), mivel ott a legvékonyabb a bőr és így a vérkeringéssel gyorsabban szétterjed a hideg.

11. Lázasan ne menjetek ki játszani a kertbe. Még akkor sem, ha kellemes napos idő van kinn.

12. Kisgyerekeknél láz esetén gyakran előfordul hányás. Ha elkezd sírni, könnyen visszajön a gyomortartalom. Ettől nem kell megijedni, de gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról.



13. Amikor magas láza van, öltöztesd vékonyabban, mint általában. Felülről elég, ha rövidújjút adsz rá, hogy a kezén keresztül is hűtse a szoba levegője. A derekát persze takard be jól.

Kapcsolódó bejegyzések:
Orrszívás – mit kell tudni róla és melyik orrszívó a legjobb?

Betegségek a bölcsiben

Gyerekkel az orvosnál – 5 tipp a sírás elkerülésére

Milyen gyógyszereket pakolj kisgyerekkel való utazáshoz?

Homloklázmérő- Egy nélkülözhetetlen termék minden anyukának

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.