Lombik program – 3. rész – Inszemináció vagy lombik?

Ha egy pár meddőséggel küzd, és egy erre specializálódott intézetet keresnek fel, mindig a lombik kezelés a cél. Nem mindenki tudja, hogy a legtöbb esetben nem is indokolt ez a beavatkozás, ennél kisebb mértékű segítséggel is elősegíthető a fogantatás.

A következőekben a lombik és inszemináció sajátosságaira, különbségeire szeretnék kitérni.

Inszemináció
Ha a petevezetékek átjárhatóak és a spermiogram vizsgálat eredménye is megfelelő, akkor a kezelést inszeminációval kezdik. Itt kontrollált körülmények között, de közel természetes módón próbálják létrehozni a terhességet. Hormoninjekcióval növelik az egy időben megért petesejteket (a cél maximum 3 petesejt), ultrahangon figyelik az állapotukat, majd időzített tüszőrepesztés után egy katéterrel küldik fel a megtisztított ondót a méhbe. Ez egy teljesen fájdalommentes, fél perces beavatkozás.
Nagyon fontos, hogy államilag támogatott lombik kezelést csak az kaphat, akinek volt 6 sikertelen inszeminációja.
Persze ha úgy mész oda az intézetbe, hogy Te fizeted a költségét, akkor előszeretettel hagyják ki az orvosok ezt a lépést.




Különböző statisztikák alapján a sikerességi rátája nagyjából 10-15%-os. Persze a százalékok igazából semmit nem jelentenek. Gondolj bele, ha teljesen egészségesek vagytok mindketten, és természetes úton próbálkoztuk (figyelitek az ovulációt, stb.), akkor is hónapok kérdése is lehet, mire sikerrel jártok.

Lombik (IVF – in vitro fertilisation)
A meddő párok utolsó mentsvára, ami bizony igencsak meggyötör mindekit. Az inszeminációra a legtöbben csak úgy tekintenek, hogy túl kell lenni a kötelező körökön, de nem is várnak sikert tőle. Bezzeg a lombik… Hát el kell keserítsek mindenkit, az inszemináció 10-15%-ával ellentéteben ez is csak 20-30%-os sikerességi rátát tud felmutatni (nehéz pontos százalékot mondani). És itt figyelembe kell venni, hogy a lombikosok között is ritka az egy gyerekes anyuka, tehát akinek egyszer sikerült, jön újra, nagyban javítva ezzel a statisztikákat.

Ez matematikailag azt jelenti, hogyha minden rendben megy is, akkor is minimum a harmadik-negyedik beavatkozás lesz sikeres. Szerintem érdemes már úgy elindulni, hogy nem is reménykedsz másban.
Sok nőn látom, hogy eljut végre a lombikig és már az elsőnél biztos benne, hogy sikerül. Aztán pedig iszonyatosan nehéz feldolgozni, hogy még ez sem sikerült és akár teljesen fel is adják.

A kezelés annyiban különbözik az inszeminációtól, hogy a hormonkezelés során több gyógyszert kapsz, olyan 5-7 petesejt a cél. Ha mégis 3-nál kevesebb növekszik, akkor nagy valószínűséggel csak inszemináció lesz.

Amikor megfelelő méretűre nőnek (olyan 17-20mm), akkor kapsz tüszőrepesztő injekció, majd az ovuláció előtt pár órával altatásban leszívják a petesejteket. Közben a párod is leadja az ondót. 4-5 nap múlva az inszeminációval teljesen megegyező módon kapod vissza az embriókat. Amire nincs szükség, azt kérésre lefagyasztják, így később felhasználható.

Később majd sokkal részletesebben is leírom a fenti eljárásokat, a tapasztalataimat, szóval kövesd a Blogom és lájkolj FB-ot 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Lombik program 1. rész – A diagnózis

Lombik program 2. rész – Kötelező vizsgálatok

Lombik program 4. rész – Hogyan is működik az inszemináció?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.