Fogja használni a gyerkőc a csendeskönyvet?

Minden játék megvételekor felmerül a kérdés: fogja szeretni a gyerek? Sokat játszik majd vele? Egy olcsóbb játéknál nincs is annyira jelentősége, de amikor már pár ezer forintot vagy akár pár tízezer forintot készülünk elkölteni, igencsak át kell gondolni az ár-érték arány kérdését.

Amikor interneten belebotlottam néhány videóra a csendeskönyvről (más név matatókönyv vagy foglalkoztatókönyv, angolul quiet book), először csak ámulva nézegettem. Később ért meg bennem a gondolat, hogy Petike is jól eljátszana vele. A saját készítésű könyvet hamar elvetettem időhiány miatt, hát elkezdtem nézelődni, ki mennyiért készít és milyen minőségben. Szerencsére hatalmas a választék, mára már nagyon sokan álltak rá erre. Az árak nagyon vegyesek, én 500-2500 Ft/oldal között találtam lehetőségeket. Végül egy ismerősöm a FB-on megosztott egy már elkészült könyvet, aminek a minősége tetszett és az ára sem volt túl magas, így összeszedtem az ötleteimet. A csendeskönyv ötletében nemcsak az fogott meg, hogy kézzel, egyedileg varrják, hanem hogy az énáltalam kért oldalakat fogják pontosan elkészíteni, tehát megmozgathatom kicsit a fantáziám és az én gyerekem igényeire szabhatom.

Petike 1 éves szülinapjára kapta meg. Nagy izgatottsággal adtam oda. Párszor átlapozta, de nem igazán érdekelte a dolog. Itt jöttem rá, hogy ezt az ajándékot nem is a gyerek akarta igazán, hanem én. 🙂 Vettem magamnak egy aranyos játékot, és párszor tényleg elbíbelődtem vele. Félre is tettem a könyvet, hogy jó lesz porfogónak, de 3 hónap múlva csak előkerült. És láss csodát: imádta a gyerek! Igaz, csak a szétszedéséig jutott el, a darabjai mindig szanaszét hevertek a házban, de borzasztóan élvezte addig is. Így naponta 3-4x összeszedtem a darabjait, mindet a helyére tettem (amit nagyon élveztem felnőtt létemre), majd a gyerek újra szétszedte pillanatok alatt. Aztán újra vesztett a varázsából és megint a polc mélyére került.

Aztán a természet körforgásával csak előkerült. Petike 17 hónapos és ma nagy meglepetésemre nemcsak szétszedte, hanem elkezdte a helyére illeszteni a darabokat. Megelégedéssel konstatáltam, hogy csak nem volt felesleges befektetés és végre igazából játszik vele és viszonylag hosszú időre képes lekötni.

Terjedelem tekintetében a 8-10 oldal bőven elegendő kezdésnek, viszont idővel – ahogy változik a gyerkőc érdeklődési köre – érdemes időnként 1-2 újabb oldalt beszerezni.

Összefoglalva megérte elkészíttetni a csendeskönyvet, nagyon hasznos és aranyos játéknak bizonyult!

Kapcsolódó bejegyzések:
A gyerek és a telefonfüggőség
Milyen érzés, ha végre bölcsis a gyerek?
A legjobb játékok 1 éves gyerekeknek

Játék teszt – Fisher-Price ugráló zebra

A legjobb karácsonyi ajándékok 1-2 éves kor között

Milyen játékokat pakoljunk 2-3 éves gyerkőcnek a nyaralásra?

“Fogja használni a gyerkőc a csendeskönyvet?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Szia! Nagyon tetszik nekem is ez a könyv! Hol csináltattad és mennyiért ha szabad megkérdeznem?:)

  1. Szia!

   Facebookon keress rá a következőre: Csimota Matatókönyvek
   Én még nagyon a kezdetekben csináltattam, ha jól tudom, azóta volt egy kis árváltozás. Szerintem kicsivel 1000 Ft fölött lehet egy oldal. Írj neki nyugodtan, mindig gyorsan válaszol.

   Tündi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.