Terhességi tünetek a második és harmadik trimeszterben

Először két részre akartam szedni ezt a bejegyzést, de akárhogyan is gondolkoztam, nem tudtam határozottan elkülöníteni a két trimeszter nehézségeit. Minden terhességnél más időpontban jön elő egy-egy tünet, így jobbnak láttam összevonni ezt a 6 hónapot.A végtelenségig sorolhatnám a tüneteket, most csak párat szedtem össze ezek közül, majd bővítem a listát a kommentjeitek alapján 🙂

Hőhullámok
Nálam leginkább reggel jelentkeznek, de sokszor napközben is egyik pillanatról a másikra melegem lesz. Összességében elmondhatom, hogy fázós létemre egyfolytában melegem van, de néha már olyan, mintha a sivatagban lennék. Mindig a férjem kérdezem meg, hogy adjon már viszonyítási pontot, hogy a hormonok dolgoznak vagy valóban meleg van?

Mozgási nehézségek
A nagy pocak előbb-utóbb gondot okoz. A terhesség elején csak kényelmetlenséget okoz, a vége felé viszont már ténylegesen kihívást okoz egy bugyifelvétel. A reggeli felöltözés felér egy kisebb tortúrával…

Hangulatingadozás
Szerintem ezt nem is feltétlenül a hormonok okozzák, nálam inkább a kialvatlanság és a folyamatos “fájdalmak”. Reggel például már morcosan ébredek, mert mindenem fáj, ezért 10-ig jobb hozzám sem szólni. Napközben javul a kedvem, de ebéd után annyira álmos leszek, hogy akkor meg azért vagyok morcos, mert legszívesebben lefeküdnék aludni. Könnyen nekiesek a férjemnek, bármilyen apróságon képes vagyok felhúzni magam. Szóval Apukák, türelem! Maradjatok csöndben és bírjátok ki ezt az időszakot!

Hasviszketés
Bár bagatell dolognak tűnik, borzasztó idegesítő tud lenni, hogy egyfolytában viszket. A bőr nyúlása miatt lehet, a tüneteket krémekkel lehet enyhíteni, de néha így is jelentkezik.

Köldök kidudorodása
A terhesség alatt ez az egyetlen dolog, ami komolyan nem tetszik. Olyan rendellenes, ahogyan a baba nyomja ki a köldököt és a végén már szinte csak egy púp van ott.

Álmosság
A második trimeszter környékén csökken, viszont ahogyan éjszaka egyre nehezebb a kényelmes pozicíó megtalálása, úgy nő a nappali álmosság. Hiába fekszel le este 9-kor és alszol reggel 7-ig, egyszerűen nem tudod kialudni magad. Egyrészt a vége felé már mindened fáj, amúgy pedig pár óránként fel kell kelni pisilni.

Pisilés és vizeletszivárgás
A terhesség elején inkább csak az inger van meg a pisilésre, ahogyan a magzat elkezdi nyomni a húgyhólyagot. A vége felé viszont már a nyomás is erősödik, illetve a vizelet benntartása is gondot okozhat. Így folyamatosan tisztasági betétet kell használni, mert pisilés után még pár csepp bizony gyakran kijön. A legvégén ez már szinte állandósulhat, megnehezítve ezáltal, hogy felismerd a magzatvíz szivárgását. A higiénia és a kellemetlen szagok miatt naponta többször is cserélni kell az alsóneműt.

Vizesedés
Ez génektől és súlytól függően jelentkezhet már 4-5 hónapnál. A rendszeres mozgás és sószegény étkezés javíthatja a helyzetet. Ha az egész terhesség alatt megúszod, az utolsó pár napban akkor is biztosan előjönnek majd a tünetek. Legegyszerűbben úgy tesztelheted, hogy a vádlidat egy ujjal benyomod és figyeled, milyen gyorsan múlik el a nyoma. Minél később, annál több vizet tart vissza a szervezeted. A nagymértékű vizesedés veszélyes lehet a magzatra is!

Hasfeszülés
Egyrészt az izmok feszülése, nyúlása miatt bizonyos időszakokban folyamatosan érezheted, az utolsó időszakban pedig minden egyes rúgásnál befeszülhet a medencetájék. Ez akár ilyesztő is lehet, hiszen néha annyira erősen bekeményedik a has, mintha a hasadon keresztül akarna kibújni a baba. Magnéziummal csökkenthetőek a tünetek, viszont annak túl nagymértékű folyasztása hasmenést okozhat, így nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Alacsony vagy magas vérnyomás
Szintén genetikától függ, melyik jelentkezik nálad. Egyik sem jó, de a baba egészsége szempontjából inkább alacsony legyen a vérnyomásod. Ez viszont állandó vagy eseti szédülést okozhat, így vigyáznod kell magadra. Nekem például vannak időszakok, amikor 85/55, ilyenkor alig állok a lábamon és folyamatosan álmos vagyok.
A magas vérnyomást nehezebben veszed észre, mivel annak nem igazán vannak tünetei. A védőnő rendszeresen fogja ellenőrizni a látogatások alkalmával, de azért nem árt, ha otthon is néha megméred (biztosan van a családban egy vérnyomásmérő). Ha a szokásoshoz képest magasabb, mindenképpen jelezd az orvosodnak!

Visszér – akár intim helyen is
Ezt is szintén a genetika határozza meg. Ha a családodban jellemző, akkor a terhesség alatt sajnos valószínű, hogy előjön. Ártalmatlannak tűnik, viszont nagyon tud feszülni, hasogatni.
Nekem az első terhességem folyamán intim visszér jelentkezett, de akkor nem fájt, észre sem vettem, csak az orvos szólt róla. A második terhességnél ez félidőnél elkezdett fájni. 5 perc állás vagy séta után úgy érzem, mintha tűvel szurkálnának, nagyon rossz…
És mit lehet tenni ellene? Igazából semmit. Ha valóban csak a terhesség folyamán jött elő, akkor a szülés után el is tűnik majd. Szedhetsz értágítót (pl. Detralex, Venotec), az biztosan nem árt, de őszintén nem is használ sokat.

Hasmenés és székrekedés
A legjobb benne, hogy ez váltva jelentkezik. Mivel a terhesség alatt jellemzően kevesebbet mozogsz illetve a baba nyomhatja a beleket, a székrekedést sajnos minden kismama megtapasztalja. Mellette viszont Magnéziumot kell szedned, ami nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat (nekem például a vastablettától is hasmenésem van).

Hátfájás illetve alvásnál combfájdalom
Az első terhességem folyamán szinte minden nap tornáztam és ennek köszönhetően sosem fájt a hátam. Alvásnál viszont kb. óránként váltani kellett, hogy a jobb vagy bal oldalamon alszok, mivel a combom/csípőm külső része nagyon fájt. Ez elvileg amiatt van, mert a szervezet felkészül a szülésre és a csípő picit kiszélesedik, így viszont az oldaltfekvés kényelmetlenné válik.
Most viszont alig végeztem hátizomerősítő gyakorlatokat az elmúlt 8 hónapban és nagyon fáj a derekam és a gerincem is, ez a fentiek tudatában teljes mértékben a saját hibám.
A hátfájást egyébként az is okozhatja, hogy éjszaka nem tudsz olyan pózban aludni, ahogyan szeretnél. Hiszen hason és háton nem tudsz, oldalt is csak kényszeredett pózban. Pár hét alatt ez olyan kényszeredett tartást eredményezhet amitől nem csoda, hogy fáj a hátad.

Anyajegyek erősödése
A terhesség alatt a pigmenttermelés erősödik, emiatt olyan anyajegyek is megjelenhetnek, amiről nem is tudtál. Ennek köszönhető az is, hogy a hasadon megjelenik a függőleges vonal. A terhesség után ez megszűnik (nálam kellett kb. fél év mire teljesen elmúlt).

Folyamatos éhség
A baba miatt a szervezet folyamatosan gondoskodni akar a táplálékról, ezért a hányinger elmúlása után visszajön az étvágyad. Viszont ahogy nő a magzat, egyre kevesebbet tudsz enni. Farkaséhesen leszülsz ebédelni, de már a leves felével jóllaksz, majd délután 2-kor már kopog a szemed… Ilyenkor nem tudsz mást tenni, mint beiktatni tízórait és uzsonnát, ami amúgy egészséges is. Viszont vigyázz, mert könnyen felszaladnak a kilók, ha mindig teret adsz a csábításnak.

Kapcsolódó bejegyzések:

Babakelengye – hány cumisüvegre lesz szükség?

Kórházi csomag a szüléshez

Félek-e a szüléstől?

Terhesség alatt diéta orvosi előírásra?

Nyugtalan láb szindróma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.