Lombik program – 2. rész – Kötelező vizsgálatok

Az egész lombiknál a legrosszabb szerintem a várakozás. A legtöbb pár már több éve próbálkozik, mire megfogalmazódik az igény, hogy ideje komolyabb kezelés után járni. És hiába jártatok már meg 1000 orvost, a legtöbb vizsgálatot újra el kell végezni. A várakozást nem tudom megkönnyíteni, de abban tudok segíteni, hogy a meddőségi központban úgy menj be, hogy már minden szükséges lelet a kezeden van.

Saját tapasztalataim alapján az alábbi vizsgálatokat érdemes elvégezni. Az, hogy milyen régit fogadnak el, intézményeknént változhat, és a budapesti Kaáli Intézetben szerzett tapasztalataimat foglalom össze:

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat:
Ezt mindenképpen kérik, mivel ez lehet az egyik döntő szempont, hogy elegendő inszeminációval próbálkozni, vagy csak a lombik jöhet szóba. Maga a vizsgálat egyfajta gyógymód is, ugyanis sokaknál kitágítja/kitisztítja a petevezetéket, és ezután spontán is összejön a baba.
Három változata van:
– a TB-re elvégezhető laporoszkópos (altatással, pici műtéti heg marad). Ez fájdalommentes, de akkor is egy altatásos bevatkozás, ami azért mindig kockázatos és sok izgalommal jár.
– szintén TB-re végezhető röntgenes vizsgálat, ami után 3 hónapig nem javasolják a teherbeesést. Ez fájdalmas, mivel ébren végzik és ráadásul hosszabb ideig is tart, mint az UH-s változat.
– csak magán úton elvégezhető ultrahangos vizsgálat. Fájdalmas, főleg akkor, ha nem átjárható a petevezeték, viszont sokkal gyorsabb, mint a röntgenes és semmilyen mellékhatása sincs. 30.000-50.000 Ft az ára.

Hormon labor:
Ez egy elég alapvető vizsgálat, viszont javaslom, hogy ne legyen 1 évnél régebbi a lelet.

AMH – Anti-Müllerian hormon:
Ez a szám azt mutatja meg, hogy mennyi petesejt van még a petefészkekben. Na persze nem szám szerint, csak egy irányszámot mutat. Ezt jó tudni a kezelés folyamán, hiszen mutatja a helyzet súlyosságát. Ez a évek folyamán nem változik jelentősen, így akár 2-3 éves leletet is elfogadnak. Tudomásom szerint a TB nem támogatja ezt a vizsgálatot.



HIV és Hepatitis teszt:
Aki nem jártas ebben a témában, eszébe sem jutna, hogy addig nem kezdenek hozzá semmilyen kezeléshez, amíg nem bizonyított, hogy nem hordozza a fenti betegségeket. A vizsgálatot az ÁNTSZ-nél és magán vérvételi helyeken lehet elvégeztetni. Néhány TB-s labor is leveszi a vért és elküldi a megfelelő helyre, de a szokás mindenhol más és más. Beavatkozás előtt nem lehet az eredmény 1 évnél régebbi.

Rákszűrés és hüvelyi tenyésztés:
Ha valamilyen bakteriális vagy gombás fertőzés áll fenn, nehezebb a fogantatás is. Emiatt a kezelés előtt ezt is meg kell vizsgálni és ha fennál bármilyen fertőzés, ki kell kezelni. Csak negatív teszttel kezdik meg a kezelést. Ami nem is olyan egyszerű, mivel akinek nincs a helyén a hormon háztartása vagy kap hormonkezelést, ott szinte azonnal felüti a fejét valamilyen fertőzés még akkor is, ha mindent megteszel ellene és nincs semmilyen panaszod. 3 hónapnál nem régebbi eredményt kérnek.

EKG:
Ha biztos vagy benne, hogy hamarosan indul a kezelés, akkor célszerű ezt is megcsináltatni a háziorvossal, mivel az altatás miatt 1 évnél nem régebbi EKG eredményt is kérnek.

Spermiogram:
Szintén alapvető vizsgálat, melynek eredménye szintén befolyásolja, hogy inszeminációval kezdik a kezelést vagy rögtön csak a lombik jöhet szóba.

Inzulin-rezisztencia:
Ha a normál laborvizsgálatnál úgy tűnik, rendben van a vércukrod, akkor is érdemes kérni egy terheléses cukorvizsgálatot, mivel sok esetben ez is lehet a meddőség oka. Kicsit kellemetlen vizsgálat, amire rámegy a fél délelőttöd, az eredmény viszont érvekig mérvadó.

Kapcsolódó bejegyzések:
Lombik program – 1. rész – A diagnózis
Inszemináció vagy lombik?
Lombik program 4. rész – Hogyan is működik az inszemináció?

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.