Aktív élet gyerekkel is!

Nagyon szeretnél gyereket, de félsz attól, hogy sokmindent fel kell adnod? Szeretsz utazni? Sokat sportolsz? Lételemed a spontaneitás? Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod ezeket megoldani babával is, olvass tovább!

Én személy szerint 28 évesen szültem a kisfiam, de már sokkal korábban megvolt az elhatározás, hogy babát szeretnék. A korosztályomban körbenézve azonban azt látom, hogy a legtöbb hasonló korú nőnél mégcsak szóba sem jön a gyerek. Nem azt jelenti, hogy nem szeretnének, egyszerűen félnek tőle. Most szeretnék egy kis bátorítást adni a bizonytalankodóknak.




„Először szeretnék karriert építeni, utána jöhet a család”

Mit jelent pontosan a karrierépítés? Hol van a cél? Mi lesz, ha eléred? Akkor pedig a karriered áldozod be a családért? Ez egy ördögi kör, aminek sosincs vége. Ezért teljesen felesleges mindent feláldozni a munka oltárán. És ne úgy számolj, hogy szülés után 3 év megy a levesbe… Ha nagyon fontos a munkád, részmunkaidőbe pár hónap után visszamehetsz, teljes munkaidőbe pedig akár 1 éves kora után.

Dolgozni 50 évesen is tudsz, gyereket szülni viszont nem. És hidd el, egy babához sokkal több türelmed és energiád van fiatalon, mint a munkához.

„A gyerek előtt szeretnék még néhány helyre elutazni”

Nem azt mondom, hogy gyerekkel ugyanolyan kényelmes utazni, de nem megoldhatatlan feladat. A Himaláját nem fogod vele megmászni, de azért sok szép helyre eljuthattok együtt is. 2 éves kor alatt semmilyen plusz költségbe nem kerül, ha viszed magaddal, hiszen a szállás, sőt még a repülőjegy is (majdnem) ingyen van. Minél kisebb, annál könnyebb. Egy 2 éves gyereknek még teljesen mindegy, hogy otthon a kertben szaladgál vagy Horvátországban a tengerparton, vagy akár a római repülőtéren.




„Nem akarok állandóan otthon ülni a gyerekkel”

Ez a legnagyobb tévképzet, melyet leginkább az idősebb korosztály súlykol. Nem kell otthon ülni! Sem a mamának, sem a babának nem tesz jót. Mihelyt felépültél a szülés után, irány ki a szabadba a babakocsival! A barátnőkkel úgy is el tudsz menni kávézni, ha közben ott a gyerkőc is. Hétvégén elmennél plázázni? Semmi akadálya. Vagy szeretsz futni? Babakocsival kicsit nehezebb, de nem megoldhatatlan, legalább több kalóriát égetsz.

Na és persze a nagyszülőket is be lehet ám vonni egészen kicsi kortól. 1-2 órára bármikor vigyázhatnak a babára, így néha szóba jöhet egy mozi vagy romantikus vacsora a férjeddel. Ha pedig nem tudnak vigyázni rá, fogadjatok bébiszittert. Nem fogsz a pokol tüzén elégni, ha néha másra bízod a gyereked.

„Még nem állunk úgy anyagilag, hogy fel tudjunk nevelni egy gyereket”

Azoknál a családoknál, ahol ez valóban igaz, pont hogy megélhetésből jönnek sorba a gyerekek. Akik ezzel hárítanak, legtöbbször csak túl sokat szeretnének megadni a gyereknek, hogy tökéletes gyerekkora legyen. Ez ne tartson vissza! Ha nem vagy elengedve anyagilag, meg tudod venni a gyerekdolgokat használtan is. Nagyon sokat lehet spórolni. Sőt, ha körbenézel a családban, lehet hogy szinte ingyen tudsz szerezni bútorokat, babakocsit és töménytelen mennyiségű babaholmit. Van persze amit meg kell venned, de két új cumisüvegbe és a néhány csomag pelenkába nem fog megszakadni a családi költségvetés. Az anyagiakon elég majd akkor aggódni, ha a gyerek iskolába megy, de addig még sok-sok év el fog telni.




„Nem szeretnék a szülés után elhízott, tunya anyuka lenni”

Sokan félnek attól, hogy felszednek pár kilót a babavárás alatt, amitől soha nem tudnak majd megszabadulni. Nem kis önfegyelem kell persze, hogy a 9 hónap alatt ne egyél meg mindent ami a szemed ügyébe kerül. De ha figyelsz az egészséges étkezésre (hiszen a babának is az a jó), illetve heti 3-4x beiktatsz 20 perc terhestornát (akár otthon is), nemcsak a szülés megy majd könnyebben, de az alakod is megőrizheted. Egy kis megmaradt pocak a terhesség velejárója, de ha van elhatározás, pár hónap alatt le fogod dolgozni. Ha pedig szülés után otthon tornázol, sokat sétálsz a babával, illetve 9-10 hónapos kora után például rendszeresen biciklizni jársz vele, neki is jó példát mutatsz.

Kapcsolódó bejegyzések:
A gyerek és a telefonfüggőség
Varázslatos Bambara Hotel Felsőtárkány
Melyik a jobb? Gyerekkel utazni vagy nélküle?
Segítség babakocsi választáshoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.