Segítség babakocsi választáshoz

Első bababolt-túra alkalmával mindig nagy a sokk: hogyan lehet választani kb. 100 féle babakocsiból? Mi a különbség közöttük? Mennyit szánjak rá? Mivel tud többet a 150.000 Ft-os a 70.000 Ft-osnál? És a 400.000 Ft-os akkor mit tudhat?

Először mi is körbejártuk a férjemmel a nagyobb bababoltokat, mivel a kisebbekben legtöbbször nem is nagyon lehet babakocsit vásárolni vagy csak 1-2 darab van kiállítva (én a Brendon és Babavilág boltokat tudom javasolni). Készülj fel! Előzetes utánajárás nélkül úgysem tudsz választani a sok-sok kiállított darab közül, érdemes inkább leszűkíteni a kört néhány darabra és azokat alaposan végigmérni a boltban.

Az alábbi fogalmakat érdemes tisztázni (egy első babás anyukának nem feltétlenül egyértelműek, ahogy a boltban az eladó elhadarja a tartozékok listáját):

  • újszülöttkortól mózeskosárban van a baba, ami olyan, mintha a kiságyában feküdne. Dönthetsz úgy is, hogy vízszintig dönthető sportbabakocsit használsz, de az nem annyira praktikus
  • fél éves kortól a sportbabakocsira van szükség, amiben fel tud ülni
  • a kocsihoz szükség van autós ülésre, ezt meg lehet venni babakocsitól függetlenül is. De ha multifunkciós babakocsit választunk, vásárolható hozzá olyan hordozó, ami a vázra illeszthető, így a babát nem kell mozgatni autózáskor

Szempontok babakocsi választásnál:

  • kerék: a babakocsi kereke lehet felfújható (mint a biciklinél). Ez a rossz úton előnyös, viszont természetesen kilyukadhat (nálunk másfél év alatt 2x fordult elő, akkor is anyósomnak sikerült beletolnia valami tüskébe). Vagy lehet műanyag kereke, de az csak a drágább modelleknél közelíti meg a felfújható tompító hatását. Köztes megoldás lehet a tömör gumi kerék.
  • sport rész mennyire dönthető: vannak típusok, aminél nem lehet vízszintig dönteni vagy ha igen, nem kapunk vízszintes felületet.
  • összecsukva mekkora helyet foglal: a mózeskosarat mindig le kell venni róla, de vannak típusok aminél a sportrésszel együtt már össze lehet csukni és nem kell minden alkalommal levenni róla.
  • sportrész két irányban felszerelhető (kb. 1 éves koráig inkább Veled szemben szeret lenni a baba, de 1 éves kor után jobban érdekli amit elöl lát).
  • rugózás: ezt élőben lehet összehasonlítani, bár a bababolt padlóján elég nehéz kitesztelni.
  • állítható magasságú tolókar (főleg ha valaki nagyon alacsony vagy magas, akkor igencsak nagy a jelengősége).
  • milyen kiegészítőket adnak hozzá: esővédő, pelenkázótáska, napernyő, lábvédő, stb.
  • alsó kosár: minél nagyobb legyen és egyszerűbb a hozzáférhetősége
  • bolygókerék: magyarul az első kerekek nem fixek, hanem forognak, így könnyű kormányozni. Szinte az összes típusnál fixálhatóak is ha éppen arra lenne szükség.
  • súly: a jobb típusok olyan 10-12 kg körül mozognak. Ez sem kevés, de amikor egyedül kell betenned az autóba, minden kg számít!

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a legtöbb multifunkciós babakocsi szétszedve nehezen fér be egy kisebb autóba. Pl. ha Ford Fiestád van, és belepréseled a csomagtartóba a vázat és a mózeskosarat, akkor mást már ne próbálj meg a csomagtartóba tenni. Található néhány olyan típus (pl. a Maxi-Cosinak vagy a Haucknak) aminél a mózeskosár vízszintesre összecsukható, amivel helyet spórolhatunk. Mivel a mózeskosarad maximum 6 hónapig használod, a gyártók inkább a sportrész praktikussá tételén dolgoznak, így egyre több típus a sportrésszel együtt csukható össze, így már kényelmesen elfér a kisebb autókban is.

Azóta is figyelem az utcákon, ismerősöknél, ki milyen babakocsit használ és néhány tapasztalatot megosztanék veletek (itt most elsősorban a multifunkciós típusokról):

Baby Merc Junior Plus 3 in 1

Ha olcsón akarod megúszni a babakocsi vásárlást és csak a napi szaladgáláshoz akarod használni, ennél jobb megoldást nem is tudok. Bár design terén le vannak maradva kb. 10 évvel, de hasznáhatóság szempontjából nem lehet panasz rá. A nagy kerekek teszik a dolgukat. A huzat jól bírja a gyűrődést és az alsó kosár jól pakolható.

Ár: 65.900 Ft

Tomas Hiker 3 in 1

Ha az ár a fontos, szintén jó választás lehet. A mózeskosara elég hosszú, így a jó növésű babák is tudják használni amíg kell. Ellenben elég keskeny, ami télen gondot okozhat. Nagyon jó az anyaga, szép és erős, vízlepergető. Lábzsák, esővédő és pelenkázótáska is jár hozzá. Az alsó kosara kellően nagy. Szétszedve kisebb autóba is kényelmesen befér.

Ár: 79.900 Ft

Brendon Touragoo Adventure (és Trophy)

A design nagyon megnyerő, bátrak voltak a színek terén. Ha ezt választod, garantáltan minden anyuka megnézi az utcán! Első osztányú a rugózása, tágas és sok tartozék jár hozzá. Én személy szerint sokáig emellett tettem le a voksom, amíg nem láttam élőben. Egyedül az anyaghasználat szól ellene, mivel a kritikus helyeken átlátszó műanyaggal vonták be a babakocsit és sokhelyen túl műanyagos a huzat is. Ezzel nagyon elgagyizták az egészet. Messziről valóban megnyerő, közelről viszont nem tetszett.

Ár: 109.000 Ft (és 149.000 Ft) + 24.990 Ft a hordozó, összesen 134.000 Ft

Tako Omega – ezt használom én 🙂

A Tako egészesen széles árskálán gyárt babakocsikat, de a beugró szintű Jumper és a legdrágább típus is ugyanarra a technológiára épül, csupán a szín és formavilág tér el valamelyest. Tehát mindegyik típussal megkapod ugyanazokat a funkciókat és sok-sok tartozékot.

Nekem az Omega tetszett meg a vázon látható dupla rugózása miatt, valamint a pelenkázótáskája tűnt a legpraktikusabbnak mind közül. Teljesen elégedett vagyok vele, stapabíró, könnyen tisztítható a huzatja és kényelmes a babának is még a legrosszabb úton is (mi túrázni is voltunk vele, rossz úton is gond nélkül gyűri a kilométereket). Ár-érték arányban jó választás.

Ár: 139.000 Ft + 22.990 Ft a hordozó, összesen 162.000 Ft

ABC Design Salsa 4

Aki a modernebb vonalakat kedveli, biztosan rögtön beleszeret az ABC Design formavilágába. Precízen összeszerelt, minőségi termékek. Ebben az árkategóriában már mindent funkcióval rendelkezik, amire csak szükséged lehet. Jó rugózás, sok kiegészítőt adnak hozzá és külön is vásárolhatóak hozzá igény szerint. Egyedüli negatívumnak a tömör kerekeket tudnám felhozni (bár ez nézőpont kérdése, lehet hogy csak én ragaszkodom ennyire a felfújhatóhoz).

Ár: 199.900 Ft

Stokke Xplory

Azok közé a babakocsik közé tartozik, amire biztosan felfigyelsz az utcán. Nagyon elegáns megjelenésű termék. Néhány funkciója kiemelkedő, például a sportrész magassága állítható. Viszont nagyrészt a design a kényelem rovására ment. A tolókar fogása túl szűk, a kerekek tömörek, valamint a sportrész fekvő helyzetében megmarad az ülő pozíció (tehát nem kapunk vízszintes felületet). Összecsukni szétszedve lehet. Ilyen árkategóriában én már elvárnám, hogy a sportrésszel együtt összecsukható legyen.

Ár: 314.900 Ft a babakocsi sportrésszel + 62.900 Ft a mózeskosár + 77.900 Ft a hordozó, összesen 455.700 Ft

Cybex Priam

Bár árban picit kevesebb, mint az Xplory, ezt hagytam a végére. Nálam az abszolút favorit! Ha a babakocsik terén a tudást, kényelmet és designt egyaránt nézzük, ez az a termék, ami az összes kritériumot 10/10-zel teljesíti. A hatalmas felfújható kerekek tompítják a talaj egyenetlenségeit. Az ülőfelület vízszintesig dönthető és teljesen sík felületet ad. A fém berakástól és divatos színektől mindenki utánafordul az utcán. Az anyaghasználat első osztályú, könnyen tisztítható. A sportrésszel együtt összecsukható, így könnyen elfér az autóban. Egyedül az ára borsos, de akinek nem gond ennyit befektetni egy babakocsiba, az ne habozzon ezt választani!

Ár: 299.900 Ft a babakocsi sportrésszel + 89.900 Ft a mózeskosár + 44.990 Ft a hordozó, összesen 434.790 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.