Melegkiütés – felismerése, kezelése és megelőzése

Újdonsült anyukaként nagy pánikot tud okozni az első melegkiütés. Emlékszem, Petike 1 éves volt és pont kimentünk Horvátországba, amikor egyik napról a másikra az egész testén megjelentek a piros foltok. Volt ám pánik, hogy vajon mi lehet ez és milyen orvosnak is kellene megmutatni?

Persze rögtön a legrosszabbra gondoltunk: himlő. Aztán felhívtam Anyukámat, átküldtem neki a képeket és rögtön megnyugtatott, hogy semmi pánik, csak megizzadt és nincs ok az aggodalomra. Mostmár tudom, hogy ilyenkor mi a teendő, de kellett némi idő, mire kitapasztaltam, hogyan a legjobb kezelni a kiütéseket.

Mely testrészeken jelenhet meg?

Leggyakrabban a háton és a hason jelentkezik, hiszen itt a legkönnyebb beizzadni. Extrém esetben azonban az egész testen jelentkezhet, a talptól kezdve egészen az arcig. Nem is kell hozzá sok. Pont elég, hogy egy meleg napon az alvásnál magára tekeri a takarót a gyerkőc, megizzad és már kész is a baj.

Hogyan néz ki?

Legtöbbször apró piros pöttyök látszanak. Néha csak foltok, súlyosabb esetben hólyagokká alakulhatnak. Arra is láttam már példát, hogy összefüggően piros volt az érintett testrész.

Milyen kezelés a legcélravezetőbb?

Az első és legfontosabb, hogy vigyázzunk, ne öltöztessük túl a gyereket! Lenge ruhát adjunk rá és gyakran ellenőrizzük a tarkóját: ha forró, akkor még ez a ruhamennyiség is sok.

Emellett napi 2-3x fürdessük meg. Ha például délelőtt kimegy játszani és kimelegszik, akkor a bejövetelnél elengedhetetlen egy gyors fürdő. Maga a víz is nyugtatja a bőrt (ne legyen forró), emellett lemossa az izzadságot, ami még jobban kicsípheti a bőrét.

Nálunk az vált be, hogy naponta 1x bekenem Bepantennel, ami segíti a gyógyulást. Emellett többször is hintőporozom, ami gyorsan leszárítja a pöttyöket.

E három dolog betartásával 1 nap alatt megszüntethető a viszketés, de a foltok teljes eltűnéséhez akár 1-1,5 hétre is szükség lehet.

Hogyan előzhető meg a melegkiütés?

Mindenhol azt mondják, hogy a gyereken mindig egy réteggel több ruha legyen, mint a szülőn. Ez szerintem nem minden gyerek esetében igaz. Mint ahogy felnőttként is van aki fázós, van aki mindig izzad, ez a gyerekeknél is megfigyelhető. Nálunk például a gyereken mindig egy réteggel kevesebb ruha van mint rajtam, hiszen ő izeg-mozog egész nap. Tehát vigyázzunk, hogy nem szabad sosem túlöltöztetni.

Kerüljük az azokat a helyzeteket, amikor sokszor kell egy helyben ülnie (pl. gyerekülés). Ha lehetséges, ne üljön az ölünkben nagy melegben, éjszaka pedig lenge és nagyon vékony ruhát adjunk rá.

Alvásnál a plusz takarókat, plüssöket pakoljuk el, hogy ne vegyék körül, szellőzzön a bőre.

Nyáron a szokásos esti fürdés helyett iktassunk be egy ebéd előtti gyors fürdést is, ettől csak jobbat fog aludni és kisebb az esélye, hogy izzadtan megy aludni és megjelennek a kiütések.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan öltöztessük a gyereket éjszaka?

A legjobb játékok 1 éves gyerekeknek

A gyerek és a telefonfüggőség

Te jó ég, jön a kistesó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.