Nyelvtanítás kicsi korban – avagy nyelvátadás könnyedén és természetesen

Végigmentél a nyelvtanulás hosszú folyamatán és meg akarod ettől kímélni a gyereked? Akarsz neki adni valami pluszt az életben? Vagy csak egyszerűbbé akarod tenni a későbbi nyelvtanulását?
Hogy kezdj bele? Mikor, mennyit és hogyan? Ha félsz belevágni, vagy próbálkozol de nem vagy elég bátor, akkor a jövőben szeretném megosztani saját tapasztalataimat, hogy ennyivel is egyszerűbb legyen!

Mit szólnak majd mások?

Nulladik lépésként az nagyon fontos, hogy határozd el magad: “Igenis, megcsinálom!”. Ne érdekeljen, hogy a férjed furcsán néz rád, vagy a szüleid butaságnak tartják. Vagy a nyelvtanárod azt állítja, több kárt csinálsz vele, mint hasznot. Esetleg amikor az óvodában azt mondják, a gyerek azért nem beszél még, mert megzavarod a második nyelvvel.

Hogyan kezdjek bele?

Erre a kérdésre szeretnék nagyon sok gyakorlati tanáccsal szolgálni a jövőben. Így ha követed a blogom, lépésről-lépésre ráérzel majd a lényegre és később már segítség nélkül sem lesz problémád.

Ismerem-e én eléggé a nyelvet?

Itt két lehetőséged van. Az első az, hogy átadod azt, amit tudsz. Ha csak szavakat ismersz és nem tudsz mondatot alkotni, akkor taníts szavakat. Ha a gyerkőc 6 éves korára tud mondjuk 200 idegen szót, néhány alapvető mondatot és megismerkedett a kiejtéssel, már nagy előnnyel indul az iskolában. Ez is lehet egy cél és ne gondold, hogy kicsi. Neked mennyi idődbe telt, mire megtanultad ezeket a szavakat? Ugye, hogy sokba. Neki megspóroltad ezt az erőfeszítést.
A második az, hogy képzed magad. Ahogy nő a gyerek, úgy nő a Te szókincsed, nyelvtudásod és mondatképző képességed. Napi 5 percet ha rászánsz, akkor az első 2 évben már hatalmas fejlődésen tudsz átmenni. Amit pedig nem sikerül átadni, pótolhatod segédeszközökkel: rajzfilmekkel, vagy meseolvasással.

Félek, hogy nem lesz rá elég időm…

Pont az a jó a játékos nyelvátadásban, hogy nem kell hozzá idő. Amikor a gyerekeddel vagy, azt használod fel rá. Pelenkázod, fürdeted, főzöl, kimentek a játszótérre és közben beszélsz hozzá, mutogatsz neki. Ugyanazt teszed, mint amúgy is, csak a nyelv különbözik.

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bán Annamária: Így nevelj kétnyelvű gyereket című könyvét, mivel én onnan merítettem bátorságot és tanácsokat kezdetben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.