Hozzátáplálás elkezdése

Sok nézet van azt illetően, hogy mikor kell elkezdeni és arról is, hogy mivel. Mást mondanak a nagyszülők, mást a védőnő, de én úgy gondolom, bármelyikükre is hallgatsz, nincs rossz megoldás.

Mikor kell elkezdeni?

Bár nagyanyáink már 2-3 hónapos korban elkezdték a hozzátáplálást, mostanság az az elfogadott, hogy tápszeres babánál 4 hónapos, anyatejes babánál 6 hónapos korban kell elkezdeni.

De ez nagyban függ a babától is. A lényeg, hogy 4-6 hónapos kora között valamikor kínáld meg, és látni fogod, hogy készen van-e rá vagy nem. Néhány naponta kínáld meg és amikor azt látod, kezdi jóízűen enni, akkor iktasd be minden nap.

Ha nem tudod leerőltetni a torkán a pépet, ne aggódj, majd eljön az ideje, amikor elkezd jóízűen enni.

Mit adjak neki?

Hagyományosan almával vagy barackkal szoktak kezdeni, de itt sincs semmi megkötés. Ha pont körteszezon van és van a kertben, akkor kezdhetsz azzal is, sárgadinnyével, banánnal vagy tényleg bármivel. A lényeg, hogy gyümölccsel, lehetőleg magában.

Első pár alkalomra ne vegyél üveges bébiételt, mert úgyis csak 2-3 falatig fogtok jutni és rádromlik a maradék. Egyszerűbb megvenni a gyümölcsöt és lereszeled vagy turmixolod.

Régebben az almát/gyümölcsöt keksszel keverték, ma ezt már nem ajánlják.

Mire kell figyelni?

Fontos, hogy mindig csak egy új ízt vezess be. Ez nemcsak amiatt is fontos, hogy a baba minden ízzel külön-külön meg tudjon ismerkedni, hanem allergén szempontból is fontos, mert ha például kiütéses lesz egy ételtől vagy fájni fog a hasa, tudnod kell, hogy mi volt az újdonság és azt javasolt egy ideig elkerülni.

Azt mondják, 10-15x is meg kell vele kóstoltatni egy új ízt, mire megszereti. Ezt én is tapasztaltam, ha újfajta gyümölcsöt adok, az első 5 falatot kiköpi, aztán egyre jobban ízlik neki, a 20. falat környékén már úgy eszi, hogy levegőt sem kap.

Ha úgy érzed, hogy kezdetben (4-7 hónapos kor között mondanám) nem nagyon ízlik neki semmi, hagyj ki pár napot mielőtt újrapróbálnád. Nem kell erőltetni, mert ez felesleges stressz mindkettőtöknek.

Ha 8 hónapos koráig nem eszik tejen kívül semmi mást, akkor sem lesz semmi baja, hidd el. Van amelyik baba 4 hónaposan megeszik egy üveg bébiételt egy evésre, van aki 10 hónaposan sem.

Kapcsolódó bejegyzések:

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.