Kamerás bébiőr teszt – Beurer JBY 101

Nem terveztem kamerás bébiőrt vásárolni, de egyik ismerősöm nagyon kedvező áron eladásra kínálta és gyorsan lecsaptam a lehetőségre. Ha nem is létszükséglet, de azért vannak olyan helyzetek, amikor ezt részesítem előnyben a hang alapú bébiőrrel szemben.

Mennyibe kerül?

A kamerás bébiőrök kb. 30.000 Ft-tól indulnak, a csúcsmodellek ára pedig 90.000 Ft-ig kúszik fel. A tesztelt termék új ára 50.000 Ft lehetett, én használtan 15.000 Ft-ért jutottam hozzá.

Kinézet és használhatóság

A kamera és a vevő egység is kicsi és kézreálló, egyik sem foglal nagy helyet. A fehér-sárga szín nem annyira modern, viszont a gyerekszoba hangulatához teljesen jól passzol.

A babánál elhelyezendő kamerához nagyon szuper dokkoló tartozik. Mágnessel tartja ott a kamerát, ami minden irányba forgatható. Ha ez nem felelne meg, a szabvályos kameraállvány hozzáilleszthető, így tényleg nem nehéz helyet találni neki.

A vevő egység pont kézbe illik. Az asztalra állítható és övre is csiptethető, így a házimunka közben is magunknál tarthatjuk.

Funkciók

Bekapcsolás után beállíthatjuk, hogy folyamatosan mutassa a szoba képét, vagypedig Eco módba kapcsolhatjuk, így csak hang észlelése esetén kapcsol be a képernyő. A hangerősség széles skálán állítható magával a bekapcsológombbal, de csak érzésre tekergetjük a kapcsolót, mert semmilyen visszajelzést nem látható a kijelzőn, hogy most ez milyen hangerő is lenne.

Mint a legtöbb bébiőrnél, itt is van éjszakai fény, de az annyira halovány, hogy a szoba megvilágítására teljesen használhatatlan.

A vevő készülékről elindíthatunk altatódalokat, mely a szobában szólal meg.  5 előre beállított dallamot lehet váltogatni. A tapasztalat az, hogy ez nem nyugtatja meg a babát, sőt, inkább csak jobban felébreszti vagy idegesíti (nálunk a zenélő körforgót sem szerette a kisfiam).

Hatótávolság

Papíron 150 métert garantálnak (nyílt terepen), de a házon belül ez nagyon változó lehet. Nekünk egy 100nm-es házunk van, a gyerekszoba nagyjából a közepén helyezkedik el. Eddig még sehol sem panaszkodott a bébiőr, pedig párszor még a teraszra is kimentem vele.

Kép-  és hangminőség

Amíg a kamera maximum 1 méterre van a gyerektől, addig egészen jó képet ad, ha távolabbra teszem, akkor viszont alig lehet kivenni valamit. Ez abból is adódik, hogy maga a képernyő nagyon picike. A lenti fotókon szerintem jobbnak hat a kép, valójában csak egy bizonyos szögből lehet jól látni a kijelzőt.

Arra nagyon jó, hogy látszik rajta, a gyerek az ágyban van-e (nagyobb gyereknél lehet fontos, például ha már feláll a kiságyban, de félünk, hogy kiesik vagy kimászik). De azt már közelről is nehéz megállapítani, nyitva van-e a szeme.

Ha hangot észlel, akkor bekapcsol renden és jól felhangosítja. De aki már használt bébiőrt az tudja, hogy ilyenkor egy sikolyszerű hangot lehet csak hallani, a többire úgysem figyel a szülő, mert már szalad is be a gyerekhez.

Nappali képminőség (a kamera a kiságy sarkán)
Éjszakai képminőség (a kamera a kiságy sarkán)
Éjszakai képminőség (3 méter távolságról)

Összefoglaló

Vannak olyan helyzetek, amikor nagyon praktikus, hogy láthatjuk is, mi zajlik a gyerekszobában. Nálunk nemsokára érkezik a kistesó, akkor szerintem nagyon hasznos lesz, hogy lássam, hogy nagyobbik nem gyepálja-e éppen a kicsit. 🙂

A képminőség persze siralmas, de ebben a kategóriában nem is lehet jobbat elvárni. Teszi a dolgát, biztosan észrevesszük, ha felébred a gyerkőc. Megnyugtatásként néha rá is nézhetünk.

Pozitív tapasztalat, hogy sötétben nagyon jó képet ad maximum 1 méter távolságig, koromsötétben is! Távolabbra viszont nem nagyon lát, így egy erősebb éjjelilámpát muszáj kapcsolni.

A pici kijelzője miatt kizárólag arra alkalmas, hogy a gyerek felébredését észrevegyük, de mondjuk arra, hogy játék közben figyelemmel kövessük, nem használható.

Ha újonnan kellett volna megvásárolnom, ennyi pénzért már valószínűleg más típust választok (pl. Angelcare, Motorola bébiőrök).

Kapcsolódó bejegyzések:

Bébiőr, légzésfigyelő és kamerás bébiőr – valóban szükség van rá?

Baba fejlődése az első hónapban

Mikor lehet érezni az első rugásokat?

Hol milyen gyerekruhát éri meg vásárolni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.