Lombik program – 4. rész – Hogyan is működik az inszemináció?

Szeretnék részletesebben is kitérni az egyes folyamatokra, most arra, mire is számíts az inszemináció folyamán. Jó ha tudod, TB támogatott lombikhoz szükség van 6 sikertelen inszeminációra, csak ezt követően lehetséges a továbblépés. Ha nincs kizáró problémád (elzárt petevezeték vagy rossz spermiogram), akkor ezen sajnos végig kell menned.

Mi az az inszemináció?

A legyegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy természetes teherbeesés orvosi felügyelet mellett. A legtöbb esetben a ciklus elején kapsz néhány injekciót (ezt otthon beadhatot magadnak hasfalba), amivel elősegítik a többes peteérést, ezzel is növelve az esélyeket. Az orvos ultrahangon figyelemmel követi, hogyan növekednek a peték, igény szerint növeli/csökkenti a gyógyszermennyiséget. Amikor úgy látja, megfelelő a méretük (18-20)mm, akkor tüszőrepesztő injekcióval időzítik a peték kiszabadulását. Az ovuláció idején a párod leadja a spermát, amit egy katéter segítségével feljuttatnak a méhüregbe. Ez egy teljesen fájdalommentes beavatkozás. Negyed óra fekvés után mehetsz is haza. Az elkövetkező 1-2 napban orvosi előírásra muszáj együtt lenni a pároddal, hogy mégjobban növeljük az esélyeket.




Hol végeznek ilyen beavatkozást?

Ha szerencséd van, akkor a nőgyógyászod is meg tudja csinálni, mivel semmilyen speciális eszköz nem szükséges hozzá. Egy meddőségi intézetben azért vagy jobb kezekben, mert ott egyrészt nagyobb a tapasztalat, másrészt a spermákat laboratóriumban megtisztítják az inszemináció előtt, ezzel is növelve az esélyeket.

Mennyibe kerül?

Maga a beavatkozás pár tízezer forintba kerül, a Kaáli intézetben például 80.000 Ft. Efölött van még az orvos konzultációs díja (bár ez azért a legtöbb helyen benne van az inszemináció díjában). És persze a gyógyszerek. Ez viszont nagyon változó. Ha a ciklusod rendben van, akkor lehet, hogy 1-2 injekcióval megúszod, de ha rendszertelen, nehezen érnek be a tüszők, akkor akkár százezer forintos nagyságrendet is elkölthetsz rájuk.



A beavatkozás után kell-e gyógyszert szednem?

Valószínűleg Utrogestan hüvelykúpot kell szedned, napi 2×2 vagy 3×2 adagolásban. Ez progesteron hormont tartalmaz, ami segíti a beágyazódást és a terhesség folyamán egészen a 12. hétig javasolják a szedését. Fontos, hogy a végén fokozatosan hagyd csak abba és ha barnázást tapasztalsz, akkor inkább beszélj az orvosoddal, mert ilyen esetben akár a 20. hétig is szedned kell.

A beavatkozás után mi a teendő?

Miután elengednek, akár vissza is mehetsz dolgozni. Kímélő életmód javasolt, szóval ne most akard lefutni a félmaratont. Én személy szerint nem vagyok híve annak, hogy utána 2 hétig szigorú fekvés. A szervezetnek sokkal jobb, ha valamennyire aktív vagy. Lehet nagyokat sétálni, a házimunkát is nyugodtan csináld. Ha van már gyereked, akkor ha teheted, inkább ne emelgesd, meg a cserépkályhát se rakd odébb egyedül 🙂



Mikor derül ki, hogy sikeres volt-e az inszemináció?

Akár már a beavatkozást követő 10-11. napon lehet halványan pozitív a terhességi teszt. Ha a 14. napig nem kapsz ilyen eredményt – de még nem jött meg a vérzés – akkor javasolt elmenni vérvételre, ahol ellenőrzik a hcg szintet. Ebbőr már 100%-osan kiderült.

Miért jobb az inszemináció, mint a lombik?

A lombik elég nagy előkészületet igényel és jó nagy dózisban kapod a gyógyszert, ráadásul altatáson is átesel. Emiatt ha sikertelen, 3 hónap kihagyás után lehet újra nekiveselkedni. Ellenben az inszeminációt lehet folyamatosan csinálni. Ha egyik ciklusban nem sikerül, megjön a vérzés és már lehet is folytatni. Így történt, hogy az én kisfiam 5 inszemináció után fogant meg, de ez mindössze 5 hónap volt. A lombik jobb esélyeivel is több időbe telt volna (ha feltételezzük, hogy mondjuk a 2-3. lombik sikerült volna, az is több mint 5 hónap).

Kapcsolódó bejegyzések:
Kötelező vizsgálatok lombikhoz
Inszemináció vagy lombik?
A diagnózis

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.