Gyerekkoromban szinte minden pénteket nagymamámnál töltöttem és sütöttünk, főztünk. Vallásos asszony lévén pénteken nem evett húst, így mindig kelt tészta, fánk, nudli, derelye és hasonló finomságokat készítettünk. A tinikorba érve sokat ellenkeztem, de a szüleim mindig azt mondták, menjek, mert javamra válik. És milyen igazuk lett! Szegény nagymamám már 10 éve nincs közöttünk, de a receptjei a fejemben tovább élnek 🙂
Az ő receptjét szeretném megosztani Veletek 🙂
Nagyon sokszor azt látom, hogy a kelt tészta esetében a nők próbálnak ragaszkodni az ismert recepthez. Pontosan kimérik a hozzávalókat, és aki nem gyakran készít ilyet, nem mer változtatni az arányokon. Nagymamám ezt sokkal lazábban kezelte, receptkönyvet soha nem láttam nála! Mindjárt meglátjátok, mire gondolok 🙂
Vele még kemencében sütöttük a tésztákat, amibe 5-6 tepsi is befért, így teljesen más mennyiségekben gondolkodott, mint én a kis 1 tepsis sütőmmel 🙂 De a végén leírom azért a kisebb mennyiség receptjét is.
Mamám kelt tészta receptje:
- Langyos tejbe beletett 3-4 evőkanál cukrot, beleszórta az élesztőt, és félretette kb. 10 percre. Ha csak 3-4 tepsivel akart sütni, akkor fél liter tejet használt, ha jó bőven, akkor egy liter tejjel kezdtük a sütést.
- Egy edénybe beletett 3-4 teavajat, picit megolvasztotta, félretette (nem kell, hogy megolvadjon az egész, ha a teavajak fele még egyben van, az kb jó). Volt olyan, hogy nem volt csak margarin, de arra is akadt példa, hogy zsírt használt.
- Egy nagy tálban volt neki mindig kb. 5 kiló szitált lisztje, azt elővette.
- Amikor az élesztő kicsit meghabosodott a tej tetején, egy nagy dagasztótálba beleöntötte az élesztős tejet. Beleütött néhány tojást. Amennyi volt otthon… 2-3db-ot minimum, de volt, hogy 5-öt is. Mindig azt mondta, attól lesz szép sárga a színe.
- Ha kevesellte az elején beleszór cukrot, akkor még itt szórt bele valamennyit.
- Elkezdte beleszórni a lisztet egy merőkanállal. Csak rakta, rakta, amikor kezdett elég lenni, akkor elkezdte dagasztani.
- Dagasztás közben figyelte az tészta állagát. Akkor jó, amikor magától elkezd leválni a kezedről, szóval sokáig kell dagasztani.
- Amikor jónak tűnt, akkor ráöntötte a vajat. Ezután még egy kis lisztet általában elbírt a tészta.
- Ha volt otthon tejföl, akkor beleborított egy üveggel. Ha nem, akkor ez kimaradt 🙂
- A tészta tetejére szórt egy kis lisztet, letakarta és hagyta kelni kb fél órát.
A receptből láthatjátok, hogy nem számolta a mennyiségeket. Azt tett bele ami volt itthon, annyit, amennyit jónak látott. Én is így szoktam 🙂 Ha 1 tojás van, akkor annyi megy bele, ha 3, akkor beleteszem mind. Szóval csak lazán 🙂 Ha dagasztáskor leválik a kezedről, akkor jó az állaga.
Recept fél kg liszthez:
- Fél kg liszt
- 50g élesztő
- 1-3 tojás
- egy csipet só
- 1-4 evőkanál cukor (attól függ, mennyire édesre szeretnéd a tésztát)
- 1-2 kis teavaj vagy 250g margarin
- 2dl tejföl (opcionális)
- + 1-2 tojás a kenéshez
Jó sütögetést 🙂
Kövess Facebook-on 🙂