Hogyan öltöztessük a gyereket éjszakat?

Folyton azon dilemmázol, hogy éjszaka mennyire kell beöltöztetni a gyereket? Kipróbáltál már mindent, éjszaka mégis óránként ránézel, hogy betagargasd? Én is pont ugyanígy voltam ezzel, egy évembe telt, mire végre megtaláltam a tökéletes megoldást! 

Az éjszakai öltöztetés kérdése akkor vált bonyolulttá, amikor elkezdett rugdosódni, forgolódni és a takarót lépten-nyomon lerúgta magáról. Kaptam persze a jó ötleteket. Mindig mindenki attól retteg, hogy éjszaka megfázik a gyereke. A családomban mindenkinek megvolt a véleménye. Van aki a hálózsákra esküszik, mások a folytonos takargatásra vagy a réteges öltöztetésre. Sokmindent ki kellett próbálnom, mire megtaláltam a Petikének legjobban tetsző megoldást.




Takaró
Persze ez volt az első, amit kipróbáltam. Éjszakára nagyjából a nappali öltözetének megfelelő ruhákat adtam rá, plusz betakartam egy vékony takaróval. Nem sokáig működött, kb. 2 hónapos korában már úgy rugdosott, hogy folyton takargatni kellett. Ezt hamar meguntam és rájöttem, hogy nem ez lesz a megoldás.

Hagyományos hálózsák
Anyukám nagyon hálózsák-párti és vett is nekem rögtön egyet. Én nem nagyon szerettem, mert macerás volt benne az éjszakai pelenkázás, dehát ha ez jó a gyereknek akkor csak használtam. Addig tűrte Petike, még nem kezdett el a hasára oda-vissza fordulni (4-5 hónapos kor). Folyton belegabalyodott és sírt. Amikor pedig már fel tudott volna állni, akadályozta ebben a hálózsák és hatalmas hisztirohamokat vágott le az éjszaka közepén. Emellett nekem melegnek tűnt a hálózsák télen és nyáron is. Így ezt a megoldást is hanyagoltam.




Cseppke tipegő hálózsák
Hatalmas ötlet, mivel lába van a hálózsáknak, így a felállás, járkálás sem lesz gond. Viszont így a hálózsák lényegi része veszik el számomra: mivel kilóg a lába, zoknit kell adni a gyerekre, ami elszorítja a lábát. Viszont a cseppke erre is talált megoldást: kamáslis tipegőzsák. A lábát fel lehet hajtani, így amíg nem alszik el a gyerek, addig tud nyugodtan szaladgálni, de alvás előtt rá lehet hajtani és nem fázik meg a lába.
Nekünk ezzel egyetlenegy gond volt: a kamáslit nem viselte el a kisfiam, így kilógott a lába. Nagyon szerettem volna, mert szuper jó ötlet, de Petike folyton leszedte a lábáról, én pedig féltem hogy megfázik 🙁

Talpas nadrág
Végül arra a következtetésre jutottam, hogy a jól bevált talpas nadrágot nevezem ki pizsamának. Nyáron rövidujjú body + talpas nadrág, télen pedig ez kiegészítve egy vékony pulóverrel. Ez nálunk nagyon bejött. A bodyban nincs ki a dereka, a talpas nadrág pedig laza, viszont nincs kinn a lába éjszaka, nem csúszik fel, nem szorítja a zokni. Egészen 2 éves koráig ezt használtam nála. Ekkor is csak azért álltam le, mert a méretében már nem kapható talpas nadrág sajnos.




És mi van a nyári forró éjszakákkal?
Olyankor egy rövidujjú body-t szoktam ráadni. Ha nyitva van az ablak, akkor még egy vékony, bő rövidnadrágot is adok rá, nehony a kereszthuzatban megfázzon a dereka.

A takargatással pedig egyeltalán nem foglalkozom. Sem altatásnál, sem éjszaka nem takarom be. A rajta lévő ruhák pont elegendőek.

Persze azt is hozzá kell tegyem, hogy a kisfiam igencsak rosszul viseli a meleget. Amikor más a pár hónapos kisbabáját 3 réteg ruhában és kis sapkában vitte ki babakocsizni, rajta akkor is már csak egy rövidujjú volt. Ha  vastagabban öltöztettem izzadt, nyűgös volt.

Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban, vagy szívesen javasolnál témát, likeold a Babamamablog oldalt Facebookon és írj Nekem, válaszolni fogok! Ha nem akarsz kérdezni, akkor is lájkolj, nem haragszom meg érte 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Mikor lesz már könnyebb? Avagy problémák az első évben

Lázcsillapítás – 13 tipp magas láz esetére

Egyensúly a nagyszülők között

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.